» Olaszország

» Olaszország » Toscana » Toszkána


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

A híres firenzei Boboli-kert a Palazzo Pitti mögött terül el, amely az olasz reneszánsz kertek kiemelkedő példája. Szépsége miatt Olaszország egyik leghíresebb kertje. A kert a város egyik legnagyobb parkja, játszótere közkedvelt a firenzei családok körében.


A Pitti palota bal oldali szárnyán található kapu vezet egyenesen a parkba. A palota mögötti részt amfiteátrumhoz hasonlóan alakították ki. A domboldal lépcsős kőpadjai mögött fülkékben a Mediciek által gyűjtött szobrok másolatai tekinthetők meg. A kert közepén Caracalla termáiból származó római kád és egy kisebb obeliszk helyezkedik el.

A kert 45 ezer km2-es, bejárása legalább 3 órát vesz igénybe.

Buontalenti grotto

A Boboli-kertben található a manierista építészet és kultúra egy olyan remekműve, amely biztosan nagy benyomást tesz a látogatóra, aki meglátja: az úgynevezett Buontalenti grotto, amely az építészet, a festészet és a szobrászat egyedülálló ötvözete.

A barlang (olaszul Grotta Grande-nak is nevezik) a Boboli-kertek legészakibb részén, a Vasari-folyosó bejárata mellett található.

Nevét Bernardo Buontalentiről kapta, aki I. Francesco de' Medici megbízásából 1582 és 1593 között felügyelte a három terem építését. Giorgio Vasari már előtte elkezdett dolgozni a barlangon, miután megalkotta a külső homlokzat alsó részét, amely maga is a bizarr belső tér előképe.

A barlangok a 16. századi Toszkánában a nemesi helyek gyakori építészeti jellemzői voltak; a természetes barlangok leleményes reprodukcióját jelentették, szobrokkal, festményekkel, vízi játékokkal és valódi mészkőbetonokkal, amelyeket gyakran valódi barlangokból távolítottak el és használtak fel újra a művészek.

A Buontalenti grotto első terme sokkal nagyobb, mint a többi, és olyan díszítéssel rendelkezik, ahol a festői, szobrászati és építészeti elemek keverednek egymással, hogy a csodálkozás és a zavarba ejtés érzését közvetítsék.

A téma az alaktalan anyag, vagyis a káosz, amely a metamorfózis révén renddé és harmóniává alakul át, ami az alkímia egyik fő témája, amely I. Francesco számára kedves volt. A falakról a sziklák, cseppkövek, szivacsok és kagylók mintha életre kelnének, antropomorf és állati vonásokat öltve.

Az első termet Michelangelo négy Prigioni szoborcsoportjának elhelyezésére alakították át, amelyeket a grották falainak alátámasztására állítottak fel telamondóként; ezeket ma már öntvények helyettesítik, míg az eredetiek a Galleria dell'Accademia-ban láthatók.

A második teremben hasonló díszítések találhatók cseppkövekkel, kagylókkal és freskókkal.

A harmadik és egyben utolsó terem szintén barlangként van berendezve, egy fiktív égboltot ábrázolva, ahol madarak repülnek. A szobát Giambologna Vénusz-kútja uralja.

Megújítják a Boboli-kerteket

Firenze városának buja zöld szíve jelentős ráncfelvarráson esik át.

A Boboli-kert helyreállítására irányuló 50 millió eurós megaprojektet az Uffizi Galériák illetékesei jelentették be a 2022 augusztus közepén a frissen felújított kávéház, egy 18. századi kupolás pavilon és a toszkánai rokokó építészet ritka példája, a kávéház felavatásakor.

A felújítás első fázisát a történelmi kávéház és annak lenyűgöző 18. századi freskói jelentették. A tervek szerint 2022 októberében - mintegy 20 év után - nyílik meg újra a pavilon, amely mostantól nagyhercegi kávézóval, belső és külső asztalokkal, illemhelyekkel, valamint egy nagy kerttel és panorámaterasszal rendelkezik, ahonnan Firenze látképére nyílik kilátás.

A "Boboli Masterplan 2030" egy ambiciózus, nyolcéves terv, amelynek célja, hogy a hivatalos kertek ismét a Medici-korszak pompájában ragyogjanak. A hatalmas, 33 hektáros terület - amely a Pitti-palota mögött, Firenze Oltrarno negyedében található lejtőn fekszik - felújítása a tervek szerint 2030-ra fejeződik be.

A Medici család 1549-ben kezdte meg a Boboli-kertek kialakítását és építését, a tervezéssel Niccolò Pericolit (más néven Tribolo) bízta meg. Tribolo korai halála után a projektet Bartolomeo Ammannati és Bernardo Buontalenti vette át. Neves építészek kavalkádja következett, akik mind hozzájárultak az ikonikus olasz reneszánsz kertstílus meghonosításához, amely a későbbiekben Európa-szerte díszítette az udvari paloták "hátsó udvarait".

A 18. század második felében a Boboli-kerteket végül megnyitották a nagyközönség előtt.

"A 'Boboli 2030' projekt lényege a kert hatalmas építészeti örökségének felértékelése, a szobrok és szökőkutak restaurálása és helyreállítása, a látogatók számára nyújtott élvezet javítása, új szolgáltatások létrehozása, új terek megnyitása, a vízkészletek optimalizálása, új világítási és videó felügyeleti rendszer kialakítása.

A terület további kulcsfontosságú fejlesztései közé tartozik három frissítőhelyiség és egy új, csúcstechnológiás raktárépület létrehozása, amely az Uffizi történelmi gobelin- és szőnyeggyűjteményének - a világ legnagyobb gyűjteményének - elhelyezésére szolgál.

A forrásokat még nem osztották el, de a pénz nagy része várhatóan a múzeumi jegyeladásokból és magánadományozókból származik majd, például a Gucci olasz divatházból, amely már közel 2 millió eurót ajánlott fel.

Belépő

A kertbe belépőjegyet kell vásárolni. 18 éven aluliaknak és 65 év felettieknek ingyenes.

Nyitva naponta 8:15-től

A kert zár: 16.30 (január, február, november, december); 17.30 (március, október, normál időszámítással); 18.30 (március, április, május, szeptember, október (nyári időszámítással); 19.10 (június, július, augusztus).

Rendszeres zárva tartás: A hónap első és utolsó hétfője, január 1., december 25.Tartomány:Toscana
Település:Firenze
Cím:Piazza de' Pitti 1
GPS: 43° 45′ 54.20268″, 11° 14′ 59.3484″

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward