» Olaszország

» Olaszország » Toscana » Toszkána


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

Az Uffizi a Mediciek gyűjteményeiből keletkezett, művészeti kincseit és gazdagságát tekintve egyike a világ leghíresebb múzeumainak.


A Palazzo Uffizi a Palazzo Vecchio szögletén az Arno felé áll. 1560-tól 1574-ig Vasari építette kormányzati célokra. Jelenleg a Nemzeti Könyvtár (Biblioteca Nazionale), a Toscanai Központi Archívum és az Uffizi-képtár (Galleria degli Uffizi) helyezkedik el az épületben.

Eredetileg bírók, hivatalnokok és kereskedők irodái számára épült, mára a világ egyik legrégebbi és leghíresebb művészeti gyűjteményét tartalmazza. Mintegy 50 teremben, kronologikus sorrendben láthatók a 13. századtól a 18. századig készült festmények.

Különlegesen gazdag festmény és antik szoborgyűjteménye. Az alkotások között Giotto, Simone Martini, Piero della Francesca, Beato Angelico, Filippo Lippi, Botticelli, Mantegna, Correggio, Leonardo, Raffaello, Michelangelo, Caravaggio művei sorakoznak. Német és flamand mesterek alkotásai - Dürer, Rembrandt, Rubens - ugyancsak megtekinthetők.

A gyűjtemény egyik leghíresebb alkotását a művészet iránt kevésbé érdeklődő közönség is ismerheti: Botticelli Vénusz születéséről van szó.

De három Leonardo da Vinci, egy Michelangelo, néhány Raffaello és sok Tiziano mű is látható az Arno folyó fölötti Ponte Vecchióra és a városra néző termekben.

Az Uffizi része a Corridoio Vasariano (Vasari-folyosó) is - tele értékes gobelinekkel és más műtárgyakkal, mely a Pitti-palotából kiindulva a Ponte Vecchión át vezet az Uffiziig, s onnan a Signoria (Nagyhercegség) épületéig, a Palazzo Vecchioig.

Nemrég az Uffiziben nyolc új termet nyitottak Caravaggio és a 17. század festői számára. A cinóber vörösre festett termek olyan mesterműveknek adnak otthont, mint Caravaggio Medusa című képe, illetve Annibale Carracci, Guido Reni, Rembrandt, Rubens, Van Dyck és Artemisia Gentileschi festményei. A galéria ezek mellett 2018-ban végre megnyitotta a nagyközönség előtt a Contini Bonacossi-gyűjteményt is, mely sok időn keresztül csak kérésre volt látható.

2021 decemberétől újra látogatható a Térképek terme, ahol a reneszánsz korabeli Toszkána térképe látható, és ahol Dario Argento olasz filmrendező A Stendhal-szindróma című 1966-os filmjének ikonikus jelenetét forgatta. A Terrazzo delle Carte Geografiche falain három, Toszkánát a 16. század végén ábrázoló térkép látható: az egyik Firenzét és környékét, a másik a frissen bekebelezett Sienát és környékét, a harmadik pedig Elba szigetét mutatja. A sziget térképe mellett a falra erősítve látható egy drágakőberakásos asztallap a livornói kikötő látképével. Ezek az első nagyméretű térképek Toszkánáról, összesen 1200 város és falu nevét írták fel rájuk arany betűkkel. 

Az Uffizi 2021-ben Olaszország leglátogatottabb múzeuma volt.

Belépőjegy (2023)

  • 25 Euró/felnőtt március 1-től, október 31-ig. 
  • November 1. és február 28. között 12 euróra esik vissza a jegyek ára.
  • 18 éven aluliaknak és 65 év felettieknek ingyenes.

2023-ban az Uffizi a főszezonban emeli a jegyárakat az energiaköltségek ellensúlyozására

Az Uffizi jegyárai a főszezonban 25 euróra emelkednek 2023. március 1-jétől.

A főszezonban - március 1-jétől november 30-ig - a jegyek új ára 25 euró lesz a jelenlegi 20 euró helyett.

A kora reggeli látogatók számára azonban a főszezonban kedvezményes, 19 eurós jegyár lesz érvényben 08.15 és 08.55 között.

Az Uffizi Galériák komplexumához tartozó Palazzo Pitti és a Boboli kertek belépőjegyeinek ára változatlan marad.

A szezonális és a családi bérletek ára szintén változatlan marad, akárcsak az Uffizibe szóló 12 eurós belépőjegy ára az előszezonban (december 1. és február 28. között).

2024 tavaszától látogatható lesz a Mediciek híres folyosója

Teljes renováláson esett át, és május végétől látogatható lesz a firenzei Vasari-folyosó.

2024. május 27-én megnyitják a nyilvánosság előtt a Vasari-folyosót (Corridoio Vasariano), amely az egykor a Mediciek lakóhelyéül szolgáló Pitti-palotát és a Palazzo Vecchiót köti össze az Uffizi Képtár termein keresztül.

Az Arno folyó feletti Ponte Vecchión is áthaladó, 960 méter hosszú folyosót eddig csak privát vezetés keretében lehetett látogatni, átlagosan egy éves előjegyzéssel. A folyosót 2016-ban biztonsági okokból lezárták, és megkezdődött az átfogó renoválás, amelynek keretében új világítást és légkondicionáló berendezést is beszereltek.

A Vasari-folyosó eredetileg arra szolgált, hogy a Medici család tagjai biztonságosan és észrevétlenül tudjanak mozogni a két rezidenciájuk között.

A felújított folyosót az Uffizi földszinti részéből közelíthetik majd meg a látogatók, akik számos szobor és festmény mellett a Medici család történelmi kertkomplexumát, a 16. századból származó Medici-kertet is megcsodálhatják.Tartomány:Toscana
Település:Firenze
Cím:Firenze, Piazza Signoria
GPS: 43° 46′ 6.61836″, 11° 15′ 20.83626″
Honlap: http://www.polomuseale.firenze.it/musei/uffizi

Még nem érkezett hozzászólás!

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward