» Olaszország

» Olaszország » Veneto » Garda-tó


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

A Garda-tó a gazdag mediterrán flórának és az általában kellemes klímának köszönhetően a turisták egyik legnépszerűbb úti célja Észak-Olaszországban. Itt található a híres Gardaland.


Az Alpok és a Pó-síkság határán elterülő, 370 négyzetkilométer területű, 52 kilométer hosszú, legnagyobb szélességénél 17 kilométer széles Garda-tó Olaszország legnagyobb tava. Trentino-Alto Adige, Lombardia és Veneto régiók határán fekszik.

Már az ókori rómaiak számára is luxusnak számított itt eltölteni a pihenést. Sirmione és Desenzano városában az ő nyomaikat, néhány villa gyönyörű mozaik maradványait nézhetjük meg.

A Garda-tó partján fekvő városok többsége felkapott üdülőhely, mivel mind különböző jellegűek, hajóval könnyen átjuthatunk egyikből a másikba, ha változatosságra vágyunk.

A Garda-tó keleti partja mentén található üdülőhelyek (Riviera di Garda) Veneto területén belül: Lago di Garda, Lazise, Bardolino, Garda, Malcesine, Peschiera del Garda, Torri del Benaco, Brenzone. Trento-Alto Adige megyén belül: Riva del Garda, Arco, Nago-Torbo

Lombardián belül: Sirmione, Desenzano del Garda, Lonato, Padenghe sul Garda, Moniga del Garda, Manerba del Garda, San Felice del Benaco, Salo, Gardone Riviera, Toscolano-Maderno, Gargnano, Tignale, Tremosine, Limone sul Garda. 

Tremosine és Gardone Riviera a I borghi più belli d’Italia szövetség tagjai.

Tudta, hogy Limone sul Garda festői falucskája szerepelt James Bond 2008-as "Quantum of Solace" című fimljében?

VÁROSOK

A Garda-tó legszebb helyei

 • Riva del Garda
 • Limone sul Garda
 • Pieve - Tremosine fennsík
 • Gardone Riviéra
 • Salò
 • Desenzano del Garda
 • Sirmione
 • Peschiera
 • Lazise
 • Bardolino
 • Torri del Benaco
 • Malcesine

Sirmione a tó déli partján fekszik, legszembetűnőbb és egyben jelképes eleme a Scaligera kastély, amely közvetlenül a parton áll. A városka keskeny, középkori utcácskáin mindig nyüzsög az élet, a nyári hónapok tömegeket vonzanak ide.

Desenzano egy hagyományos, hétköznapi olasz város.

Riva del Garda igazi turistaparadicsom. A tóparton leginkább fagyizókat, kávézókat és éttermeket találunk, de a városban helyet kaptak az üzletek és a piacok, így mindent beszerezhetünk. 

SZIGET

Isola del Garda. A sziget magántulajdonban van, és áprilistól októberig csak előzetes bejelentkezés alapján, vezetett túra keretében látogatható. A hajóátkelés Gardone Riviera, Portese, Salò, Sirmione, Garda, Bardolino és Barbarano kikötőiből lehetséges.

FÜRDÉS

Strandok a Garda-tó partján (részletek)

Gardacqua fedett és szabadtéri fürdő Garda-ban

Acquapark La Quiete, vízipark Desenzano del Garda-ban

Riovalli Acquasplash, vízipark Cavaion Veronese-ben (Affi)

Cavour vízipark (részletek)

Waterland Le Ninfee (részletek)

Parco Acquatico Le Vele (részletek)

SZÓRAKOZTATÓPARK

Canevaworld MovieLand Park (részletek)

Canewaworld vízipark (részletek)

Gardaland (részletek)

Gardaland See Life akvárium (részletek)

KALANDPARK

Park Jungle Adventures (San Zeno di Montagna, Largo di Garda)

Busatte Adventure - Mászópark Torbole-Nago-ban

South Garda Karting, Desenzano del Garda

ÁLLATKERT

Centro Tutela Parco Natura Viva-Safari Park. 1500 állat, 260 állatfaj (részletek)

Reptiland. Csúszó-mászók óriási gyűjteménye: kígyók, tarantulák, óriási bogarak és skorpiók.(Riva del Garda, Piazza Garibaldi)

Gardaland See Life akvárium (részletek)

Parco faunistico "Al Bosco", vadaspark Valpolicella-ban (Grezzana)

FELVONÓ

Monte Baldo, Malcésine. A kabinos felvonó hegyállomása 1800 m magasan található. (részletek)

Libegő Prá Alpesina: A libegő a Monta Baldo trentinói oldaláról indul. A hegyállomástól egy panoráma sétaúton a Monta Baldo kabinos felvonó hegyállomása elérhető. (részletek)

VÁRAK

Scaligeri tóparti kastélyok Sirmione, Malcésine, Torri del Benaco és Riva körül. A Scagligeri dinasztia Verona és Garda-tó területének irányítói voltak a 13. és a 14. században.

A Garda-tó partján, Sirmione városában álló Scaligero kastély, később a velenceiek, majd a franciák és az osztrákok kezébe került. A 31 m magas, ötszögletű torony a tó kékje mögül és a Monte Baldo hegy zöldje előtt kiemelkedve azonnal megkapja a szemet. A kastélyhoz fűződő érdekes történet, hogy 1786-ban Goethet letartóztatták, mert az épületről készült vázlatait túl gyanúsnak találták. (részletek)

Avio vára: A Garda-tónál, Monte Baldo lábainál fekszik Avio vára, amely Trentino legfontosabb várai közé tartozik. (részletek)

SZÉP KILÁTÁS

A legjobb kilátás a Nago városa körüli belvederekről nyílik. Innen eresztették le 1439-ben a Velencei Köztársaság gályáit Torbole-ba, miután felhajóztak az Adige folyón, Roveretónál felemelték és a San Giovanni hágóra szállították, hogy ellensúlyozzák a Milánói Nagyhercegség terjeszkedését. 1786-ban a Garda-medencére nyíló kilátás meghatódással töltötte el Johann Wolfgang Goethét, amikor a Santa Lucia-völgyből Torbole felé ereszkedett, az Alpok szívében fekvő riviéra dús természetének színei és esszenciái között.

Madonna di Montecastello. A remeteség a pazar kilátás miatt a kirándulók kedvelt célpontja, 700 m magasban a tó felett fekszik. (részletek)

Eremo Santi Benigno e Caro. A remeteség két óra gyaloglással érhető el Monte Baldo felvonó középállomásától. Megéri a gyaloglás, a remeteségnél gyönyörű kilátás fogadja a kirándulókat. (részletek)

Marmitte dei Giganti. A jégkorszaki gleccserbarlangoknál lévő hajtűkanyar parkolójából lenyűgöző a kilátás, a tó teljes szépségében mutatkozik meg. (részletek)

Monte Brione. A 376 m magas mészkőhegyre gyalogutak vezetnek. A Garda-tóra kitekintő kilátók közül a legkülönlegesebb egy bunker, melyet 1860-ban az osztrákok építettek. (részletek)

Riva erőd. A romos erődből jól belátható a tó, egykor ezt a célt is szolgálta. Sokáig bevehetetlen volt a 200 m magas sziklára épült vár. (részletek)

Rocca di Manerba. A várból ugyan már csak romok látszanak, de a kilátás miatt érdemes ide egy kirándulást tenni. A vár környéke természetvédelmi terület. (részletek)

Terrazza del Brivido: lélegzetelállító kilátás nyílik a tóra Tremosine teraszairól.

PARK ÉS KERT

Parco Giordano Sigurta (részletek)

Giardino Botanico Hruska, Gardone Riviera. Botanikus kert 8 ezer növénnyel. A botanikus kert azonban sokkal több egy egyszerű kertnél, a hatalmas fák között vízesések csobognak, a félreeső zugokban pedig modern szobrok fedezhetők fel.(részletek)

MÚZEUM

Museo dell Olio: a múzeumban mindent megtudhatunk az olívaolaj készítéséről. (részletek)

Történelmi citrom üvegházak. (részletek)

Il Vittoriale, Gardone Riviera. Gabriele d'Anunzio, olasz költő bizarr otthona. (részletek)

Museo delle Palafitte (Ledró-tó). Bronzkori település leleteit mutatják be. Molina di Ledro faluban bronzkori cölöpépítményt, bronzkori lakhelyet rekonstruáltak. (részletek)

Grotte di Catullo, Sirmione. Római fürdő maradványai. (részletek)

Római villa a 3. századból. Desenzano del Garda.

VÍZESÉS

Parco delle Cascate. Cascate del Varonne 87 méteres vízesés. A Varone-vízesés a Riva város fölötti hegyekben található, körülbelül három kilométerre Tenno irányába. Az alsó és felső kanyonon keresztül látogatható, amely lépcsőkön és gyaloghidakon keresztül könnyen megközelíthető. A felső kanyonhoz egy keskeny, meredek ösvényen és 115 lépcsőfokon keresztül, egy botanikus kert mentén juthatunk el. A víz a tetején mintegy 100 méter magasan látványosan lezuhan. A Cascata del Varone egész évben látogatható. (37020 Molina, Via Bacilieri 1.) (részletek)

PANORÁMAÚT

A tó körüli autóút a világ leghíresebb panorámaútjai közé tartozik. Salo és Riva del Garda közti szakaszon 33 alagút található!

A Strada della Forra-t (SP 38) a "világ legszebb útjának" tartják. Winston Churchill a világ nyolcadik csodájának nevezte. A Forra di Tremosine szerpentines útról valóban egyedülálló kilátás nyílik a tóra. Az út volt az a hely, ahol a 2008-ban forgatott James Bond-saga egyik epizódja, a “Quantum csendje” forgatása is zajlott. Ebben az epizódban Daniel Craig teljes sebességgel szelte a Forra kanyarjait.

KERÉKPÁRÚT

A Garda Trentino Bike 44 elismert útvonalat kínál több mint 1390 kilométernyi útvonalon, amely az év nagy részében használható. A családok számára is alkalmas földutakon való kényelmes tekeréstől a jelentős magasságkülönbségeket és kihívást jelentő technikai szakaszokat tartalmazó kirándulásokon át a Garda Trentino Bike Park legendás downhill és freeride pályáinak nehézségét tekintve a csúcsig.

A bicikliutak ékköve a "Val del Diaol" nevű, 4 és fél kilométeres, több mint 700 méteres magasságkülönbséggel és helyenként 30%-ot meghaladó emelkedőkkel tarkított, kanyargós terep a Monte Baldo északnyugati oldalán, Nago felett.

A legnépszerűbbek közé tartozik a Vecchia Ponale - Rifugio Nino Pernici útvonal: egy 40 kilométeres, kihívást jelentő, de változatos és szórakoztató útvonal, amely Riva del Gardából indul, és a történelmi Ponale útvonalon halad, egyedülálló kilátással a Garda-tóra. A Val di Ledróba érve továbbhaladunk a zöldellő Concei-völgybe, ahol az út az erdőn keresztül emelkedni kezd a malga és a Bocca di Trat, valamint a Nino Pernici menedékház felé.

2021-re a Garda-tó körül egy sziklára épült bicikliút épült. Erről itt és itt olvashatsz többet.

SÉTAUTAK

Pregasinából könnyű út vezet a Punta Larici tóra néző kilátóhoz. Már tavasszal is intenzív illatú növények és növényfajok kísérnek minket a Monte Brione ösvényein, a Torbole és Riva del Garda között található védett területen, ahol 20 különböző orchideafaj található, valamint a három osztrák-magyar erődítmény a Nagy Háborúból.

A történelem fonalát követi az az útvonal is, amelyen Riva del Gardából mintegy fél óra juthatunk fel a velencei bástya tornyára, amely a Rocchetta-hegy lejtőin a várost és a tópartot uralja. 2020 nyara óta egy új panorámaliftnek köszönhetően körülbelül két perc alatt lehet feljutni a közeli bár-étteremben egy aperitifre, ebédre vagy vacsorára, ahonnan kilátás nyílik a trentinói partra.

Camino del Garda

Túra útvonal szőlőskertek és falvak között. A Cammino del Bardolino 100 kilométerét gyalog vagy kerékpárral is meg lehet tenni, felfedezve a vidéket, távol a zsúfolt tóparttól, kis templomok, eldugott remeteségek, hegytetőn fekvő falvak és szőlőskertek között, útközben megállva a helyi borok kóstolására. A Cammino del Bardolino mintegy 130 négyzetkilométernyi területet ölel fel Verona tartományban, Bardolino, Affi, Costermano, Cavaion Veronese, Garda és Rivoli Veronese településeken halad át. Az útvonalhoz nem kevesebb mint 60 borászat tartozik, amelyek a Garda-tó partján készült helyi Bardolino DOC borok kóstolására nyitva állnak.

Az útvonal kisebb, 3 és 21 kilométer közötti körökre oszlik, így mindenki számára elérhetővé válik a terület gyalogos vagy kerékpáros felfedezésének lehetősége.

Az útvonal mentén számos információs tábla található, amelyek nem csak az utat mutatják, hanem alapvető információkat is nyújtanak a környékről. Ingyenes parkolóhelyeket és piknikezőhelyeket is kialakítottak.

Kiindulópontként Bardolino, a környék leghíresebb városa szolgálhat, amely Velencétől mintegy 130 kilométerre nyugatra, Veronától pedig mintegy 25 kilométerre északnyugatra található. Történelmi központját érdemes meglátogatni, a festői kikötőből kiindulva.

A Costabellában található Bormúzeum egy másik ajánlott megálló, amely áttekintést nyújt a terület borászati hagyományairól, és segít jobban értékelni a körút részét képező 61 borászatban kínált kóstolókat.

További látnivalók: a San Giorgio remeteség a Bardolino mögötti dombokon; a San Vito templom Cortelline falucskában, csodálatos kilátással és olajfák soraival (amelyekből a Garda-tó értékes olívaolaját készítik); a velencei villák, amelyek a Serenissima, a hatalmas Velencei Köztársaság idejéből származó pompás örökséget jelentenek.

Olajbogyó

Október végétől november közepéig az olajbogyót hagyományosan a Garda-tó környékén, a világ legészakibb olajbogyó-termesztő vidékén szüretelik. Ez körülbelül 1500 tonna évente a Garda Trentino régióban, amelyből körülbelül 250 tonna olajat állítanak elő. 

A Garda olajbogyó fajtái közül kiemelkedik a Casaliva , egy nagyon értékes őshonos fajta, amely a termés mintegy 70 százalékát adja. 

KIRÁNDULÁS VERONÁBA

Verona Európa egyik legromantikusabb városa, a szerelmesek kedvelt úticélja.

Egy egynapos kirándulást Veronába mindenképpen érdemes tenni. Az Adige folyó partján idilli helyen fekvő óváros a híres Rómeó és Júlia erkélyén, a Casa di Giulietta épületében található Rómeó és Júlia híres erkélyén kívül még sok mindent tartogat.

A tágas Piazza Brà-n található Arena di Verona mindenképpen megér egy látogatást. Az aréna az egyik legjobban megőrzött amfiteátrum - egykor gladiátorviadalokat tartottak itt. Manapság az ókori épületben minden évben a nyári hónapokban rendezik meg a híres operafesztivált, amelyre érdemes korán jegyet váltani.

Az utazóknak érdemes ellátogatniuk a Piazza delle Erbe térre is, ahol buja piaci árusok és történelmi múltra visszatekintő házak sorakoznak. Aki megmássza a közeli, több mint 80 méter magas Torre di Lamberti*-t, azt a Veronára nyíló csodálatos kilátással jutalmazzák. A közelben, a Piazza dei Signori téren a város legrégebbi és leghíresebb kávézója, a Caffé Dante hívogat elidőzésre és szórakozásra. (részletek)

A gyönyörű Lago di Garda-tóba minden évben számos nyaraló özönlik. Ám mindig vannak incidensek, fennakadások és szabálysértések, így a helyi rendőrség most már arra kényszerül, hogy szigorúbb ellenőrzéseket végezzen, és olykor magas bírságot szabjon ki a turistákra és a lakosokra egyaránt. Ezt írja a " Südkurier " és a " Gardaseezeitung ". A bírság általában 25 és 500 euró között van.

A Garda-tó látogatóinak jelenleg szigorú szabályokra kell felkészülniük

A Garda-tavon nyaralóknak be kell tartaniuk az alábbi szabályokat és tilalmakat:

 • A labdajátékok, a futás és a dobás a külön megjelölt területeken kívül tilos
 • járókelők fröccsenése tilos
 • A meztelen fürdőzés részben tilos
 • tilos hangos zajok: kiabálás, éneklés, hangszerek és hangos rádióberendezések használata
 • sok helyen nyári ruha van érvényben, esetenként lenge ruházati tilalmakkal (férfiak ing nélkül, nők csak fürdőruhában) a belvárosokban, kivétel: Brenzone
 • A piknikezés számos nyilvános helyen tilos
 • valamilyen kutyatilalom vagy póráz és szájkosár kötelezettség
 • Autó- és kerékpártilalom Sirmionében; Kerékpározási tilalom a Lazise-i tóparton
 • Limone óvárosában napközben tilos ruhákat szárítani az ablakokon, erkélyeken és teraszokon
 • részleges cigarettatilalom a strandokon
 • túl merész vagy túlzott érettségi, legény- vagy leánybúcsú tilos
 • Tilos a tónál tábortüzet rakni és a strandokon grillezni
 • A parton kempingezni többnyire tilos
 • Halászati tilalmak a kikötők és történelmi központok közelében sok közösségben
 • korlátozott vezetési sebesség a vízen
 • A vadon élő állatok etetése tilos


Tartomány:Veneto
Település:Castelnuovo del Garda
GPS: 45° 26′ 28.96584″, 10° 45′ 29.57364″
Honlap: http://www.visitgarda.com

Még nem érkezett hozzászólás!

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

 • Egyszerű használat
 • Megmutatja, mi van a közelben
 • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward