» Ausztria

» Ausztria » Tirol

Absam: Mária-jelenés és csodatévő kép


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

Az 1797-ben készült absami Szűz Mária-kép a tiroli népi vallásosság kifejeződése. A "csodatévő kép" a Szent Mihály zarándoktemplomban látható.


Az egyházmegye honlapja a szokatlan Mária-jelenés "felfedezőjeként" a fiatal parasztlányt, Rosina Puechert, az egyházi elöljárók kezdeti szkepticizmusát, a napóleoni csapatok elleni katonai siker által táplált néphitet említi.

Egy parasztasszony látomás

1797. január 17-én a fiatal parasztasszony, Rosina Puecher először látta meg Szűz Mária képét a szalonja ablaküvegében.

A brixeni hercegpüspök - a nemes Karl Franz von Lodron - hallott a csodáról, és Innsbruckban szakértőkkel megvizsgáltatta az ablakot. Megállapították, hogy az üveg eredetileg valószínűleg színesre volt festve, és az idő múlásával kifakult - mire a felvilágosult püspök megtiltotta a külön kápolna építését.

"Támogatás" Napóleon ellen

Ennek ellenére a Szűz Mária-kép iránti rajongás egyre nőtt. 1797 júniusában ünnepélyesen átvitték a Szent Mihály-templomba, ahol ma is megtalálható a jobb oldali oltáron, egy "Mária anyától, testvérünktől és hitbeli barátunktól" segítséget kérő imával együtt. A közhiedelem szerint ez már 1797. április 2-án megadatott, amikor a tiroli csapatok győzelmet arattak a napóleoni megszállók feletti csatában.

Fontos zarándokhely

Az idő múlásával a hely  Nyugat-Ausztria egyik legfontosabb zarándokhelyévé vált. A Habsburg-ház magas rangú képviselői - köztük maga a császár is - meglátogatták a kegyhelyet. Számos votív tábla számol be meghallgatott imakérésekről.

2000. június 24-én a Szent Mihály-templomot kisbazilikává emelték. Tartomány:Tirol
Cím:Absam
GPS: 47° 17′ 47.40108″, 11° 30′ 18.50724″
Honlap: https://pfarre-absam.at/at/

Még nem érkezett hozzászólás!

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward