» Olaszország » Piemonte


A Lago d'Orta a nagy észak-olasz tavak közül a legkevésbé ismert, az utazók inkább a szomszédos Lago Maggiore, és a szintén nem túl messzire eső Garda-vagy Comói-tavakat látogatják, pedig Ortától is elakad a lélegzet.

Legfontosabb települése Orta San Giulio, jellegzetes olasz kisváros, szűk utcákkal, apró galériákkal, pici boltokkal, , a tóra néző piazzával ahonnan egy párperces hajókázással jutunk a tó közepére pottyantott kis szigetre.

Az Orta-tóban fekvő Orta San Giulio-sziget elragadóan romantikus. Galériás, freskókkal díszített, barack és capuccino színű házai, a macskaköves sikátorok mentén sorakozó kovácsoltvas kapuk eredeti hangulatot kölcsönöznek ennek a középkori kisvárosnak, mindezt még tovább fokozzák azzal, hogy a városban nincs autós forgalom, tehát szó szerint a béke és a nyugalom szigete. Akármerre járunk a szigeten, mindenütt tisztán hallhatjuk a víz hangját, ahogy a partokat mossa.

Nevét egy szentről kapta, aki a 4. sz.-ban hitérített a környéken. A szigetet majdnem teljes egészében egy ókeresztény Bazilika és egy kolostor foglalja el, és egy legfeljebb negyedórás sétával körbe lehet járni.

Orta San Giulio felett magasodik az ún. Sacro Monte (Szent Hegy), ami több piemonti és lombardiai társával együtt 2003. óta szerepel a Világörökségi listán (Piemont és Lombardia Szent Hegyei). Az ortai, Assisi Szent Ferencnek szentelt hegyen húsz kápolna áll, mindegyikük a Szent életének egy-egy állomását mutatja be. Miután jól kigyönyörködtük magunkat a freskók és szobrok között, hosszan mélázhatunk a hegyről nyíló pazar kilátásban.

Tartomány:Piemonte
Cím:Orta San Giulio
GPS: 45° 47′ 48.27984″, 8° 24′ 58.38984″

Még nem érkezett hozzászólás!

Régióválasztó