» Franciaország

» Franciaország » Bretagne » Bretagne


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

Saint-Malo a középkorban kalózok városa volt. Franciaország egyik leglátogatottabb turistalátványossága.


A franciaországi St.-Malo városa, amely a Côte d'Émeraude (Smaragd-part) partján fekszik, és a második világháborúban súlyosan megsérült, büszke múltjára, amely "korzikai fészekként" és dacos erődítményként szolgált. A háború után a kikötőt a helyiek az eredeti tervekhez hűen újjáépítették. 

Az őrtornyokból kilátás nyílik a breton városra, a kikötőre és a partra. Ha felmegy a torony tetejére, beléphet a történelmi és helytörténeti múzeumba, ahol dokumentumok, hajómodellek, festmények és fegyverek segítségével ismerheti meg a várost.

Egy másik látnivaló, amelyet St.-Malóban megcsodálhat, az öbölben található, pontosabban a vízben: dagálykor a vízszint körülbelül 12 méterrel magasabb, mint apálykor. Így a Saint-Malo öböl az egyik legnagyobb árapály-különbséggel rendelkező tengerpart Európában. Apály idején elérheti a Grand Bé és Petit Bé szigeteket, valamint a Fort National-t.

A Fort National erődöt XIV. Lajos építette kalózainak védelmére, Vauban tervezte. Apálykor gyalogosan is megközelíthető.

Saint-Malo kikötővárosának legszebb látnivalói

A bájos kikötőváros, Saint-Malo népszerű turisztikai célpont Bretagne-ban, és nem csak a festői tengerparti táj miatt. Ne hagyd ki ezeket az izgalmas látnivalókat látogatásod során.

Ha franciaországi nyaralást tervezel, és az ország déli részén kívül mást is szeretnél látni, fontold meg egy Saint-Malo-i kirándulás lehetőségét. A kikötőváros a La Manche csatorna franciaországi részén, Franciaország északnyugati részén, Bretagne-ban található. Egy kis félszigetre épült, és vadregényes tengerparti táj veszi körül, számos finom homokos és sekély parttal rendelkező stranddal, amelyek sétálni, úszni és napozni hívnak.

De ami Saint-Malo-t különlegessé teszi, az a történelem, a természet és a tengeri báj kombinációja. Nem csoda, hogy ez a történelemmel átitatott város szerint Bretagne legfontosabb turisztikai célpontja. Rengeteg felfedezni való van itt:

Saint-Malo óvárosa

Saint-Malo-t a XII. század közepén alapították. A kikötőváros a 17. és 18. században virágzó és pompás "cité corsair" lett a tengerészek és kereskedők miatt, akik innen indultak Indiába, Kínába, Afrikába és Amerikába.

A corsair városok különösen elterjedtek voltak a Földközi-tengeren és a Karib-tengeren a tengerészek, felfedezők és kalózok idején, a 16-18. században. A gyakran stratégiai helyen fekvő városokat általában kormányok vagy helyi uralkodók támogatták, akik hasznot húztak a zsákmányolt kincsekből. A francia király, például XIV. Lajos szolgálatában a korzároknak is megengedték, hogy portyázzanak a háborús ellenségek ellen. A leghíresebb bretagne-i kalózok közé tartozik a Saint-Malóban született René Duguay-Trouin (1673-1736) kalózkapitány és a "kalózok királya", Robert Sureouf (1773-1827). A tengerészek korából származó nyomok ma is megtalálhatók Saint-Malóban.

A történelmi óvárost, amelyet Intra-Murosnak ("a városfalakon belül") is neveznek, szűk, macskaköves utcák jellemzik. A második világháború alatt az óváros szinte teljesen elpusztult - de az eredetihez hűen újjáépítették.

Az egykori kalózváros szívében található a Château de Saint-Malo, amelynek négy markáns saroktornya a 35 méter magas kaputornyot öleli körül. A Château de Saint-Malo 1424 és 1690 között épült.

A Cathédrale Saint-Vincent szintén a városközpontban bújik meg, és a város ékkövének számít. Közel hét évszázadon át tartott az építése (a 12. századtól a 18. századig). Az építménybe csodálatos ólomüveg ablakok vannak beépítve.

A katedrálisban található a Kanadát felfedező francia felfedező és navigátor, Jacques Cartier (1491-1557) sírja, valamint René Duguay-Trouin (1673-1736) tengerésztiszt és magánhajós végső nyughelye is.

A városgyűrűn belül olyan történelmi házakkal találkozhat, amelyek garantáltan visszarepítenek a tengerészek korába, köztük a Demeure de Corsaire (a kalózok háza). Ez utóbbit 1725-ben építtette François Auguste Magon de la Lande, XIV. Lajos korzózó, a Compagnie des Indes igazgatója és hajótulajdonos.

Ma az impozáns kúria egy szállodának ad otthont. Az épület egy része tárlatvezetés keretében látogatható. A felnőttek minimum 7,50 eurót fizetnek, a gyermekjegyek 6 eurótól kaphatók. A látogatási idő júliusban, augusztusban és az iskolai szünetben: naponta 10-11.30 és 14.30-17.00 óra között (vasárnap délelőtt zárva). Csoportok és iskolák előzetes bejelentkezés alapján vehetnek részt.

Séta a városfalon

Magát a városközpontot egy lenyűgöző, mintegy két kilométer hosszú fal veszi körül, amely a part mentén húzódik. A városhoz hasonlóan a fal is a XII. században épült. A XVII. századi tűzvész után a falat újjáépítették. Saint-Malo idegenforgalmi hivatala, a Saint-Malo-Tourisme azt ajánlja, hogy a falak mentén a Porte Saint-Thomas kapunál kezdjük a sétát. Ez a Place Chateaubriand és a Château de la Duchesse Anne kastély mögött, a Place Vauban végén található.

A városfal a város nevezetessége, nyolc kapuval és három bástyával rendelkezik.

Innen csodálatos kilátás nyílik a Plage du Sillon homokos strandra és a Fort Nationalra.

Egy 35 perces idegenvezetés során többet megtudhatsz erről a Garangeau és Vauban (XIV. Lajos erődépítő mesterei) által 1689-ben épített bástyáról. A jegyeket (5 euró felnőtteknek, 3 euró hat és 16 év közötti gyerekeknek) az erőd kapujában árulják.

Apály idején a Fort National a Château lábánál lévő Saint-Vincent csúszdán keresztül közelíthető meg.

Ha tovább haladunk a fal mentén, elhaladunk a Bidouane-torony mellett. Innen csodálatos panoráma nyílik az egész öbölre, és láthatjuk Grand Bé és Petit Bé szigeteit is, amelyekre csónakkirándulásokat tehetünk. Apály idején séták is lehetségesek a szigetekre. A turisztikai információs honlapon interaktív árapály-naptárat talál.

A Compagnie Corsaire például kirándulásokat kínál a Corsair-öbölben. A túrák másfél órát tartanak, és a hajósok kommentálják őket, így többet tudhat meg a környékről. Júliusban és augusztusban naponta 10.30-kor, 14.20-kor és 16.10-kor indulnak a hajók Saint-Malóból. Az ár 23,80 euró felnőtteknek. A 15 év alatti gyermekek 14,30 eurót fizetnek. Foglalás ajánlott.

Saint-Malo kikötőjéből kompjáratok indulnak Dinard és Dinan városokba, valamint a Mont-Saint-Michel szigetére, ahol a csodálatos apátságot látogathatjuk meg. A sportok szerelmesei egy ötnapos túrát is tehetnek Saint-Malóból Mont-Saint-Michel községbe (88 kilométer).

A strandok

Ha Saint-Malóban nyaral, nemcsak a várost fedezheti fel, hanem pihenhet is. A város több gyönyörű stranddal rendelkezik, köztük a Plage du Môle stranddal. A kikötő védelmét szolgálja egy 500 méter hosszú, a tengerbe vezető móló is. Az úgynevezett Môle des Noires végéből fantasztikus kilátás nyílik a városfalakra.

A Plage de Bon-Secours homokos strandja a búvárúszóval ellátott tengervizes úszómedencéje miatt is népszerű. Északon csatlakozik a Plage du Môle strandhoz.

A Saint Malo-ban található Piscine de Bon Secours a búvártornya miatt népszerű.

A Vidouane-torony és a Fort à la Reine erőd között a kisebbik Plage Malo-ra bukkansz. A legnagyobb a Plage du Sillon, ahol pihenhetünk, úszhatunk a tengerben vagy sétálhatunk a sétányon.

Grand Aquarium de Saint-Malo

Ha gyerekekkel tervezi a nyaralást, a Saint-Malo-i Grand Aquarium meglátogatása kötelező. A tengeri akvárium szerint több mint 600 különböző állatfaj él itt az egész világ tengereiből és óceánjaiból.

Tíz "univerzumban" jó 10 000 hal él. A különböző vízi környezetet bemutató tematikus termek között található például az "Atlanti-óceáni terem" hét akváriummal, amelyben többek között angolnák, csőhalak és színes cérianthe (a tengeri anemon közeli rokonai) tanyáznak.

Költségek: felnőtteknek 19 euró, gyerekeknek (négy és tizenkét év között) 14 euró.

Kirándulások

Saint-Malo kiváló kiindulópont a Smaragd-part, a la Côte d'Émeraude felfedezéséhez és a természetjáráshoz. Saint-Malótól mindössze egy órányi autóútra, a sziklákon található például a híres Cap Fréhel. A pala- és rózsaszín homokkőből álló sziklafal 70 méterrel emelkedik a tenger fölé, és állítólag Bretagne egyik legszebb kilátását nyújtja. Fort La Latte-ba egy parti ösvényen, egy világítótornyon keresztül másfél óra alatt el lehet sétálni.

Még közelebb, Saint-Malo központjától mintegy hat kilométerre, Rothéneuf városrészben találhatók a gránitba faragott "Les Roches" szobrok. Adolphe Julien Fouéré lelkész 1894 és 1907 között faragta a sziklákba a figurákat. Egy egész szoborkertet hoztak létre. Közvetlenül a tengerparton található, és egy lépcsőn keresztül érhető el.

Saint-Malo és Dinard városa között, amelyet szecessziós villák jellemeznek, a Rance a La Manche-csatornába ömlik. Érdemes kirándulást tenni a folyó völgyében, és felkeresni a "Rance ékköveit", például Saint-Suliacot, ez Franciaország egyik legszebb faluja.

Tippek a Saint-Malo-i utazáshoz

Megközelítés: A TVG Saint-Malo állomása közvetlenül a városközpontban található. Párizs-Montparnasse-ból gyorsvonattal három óra megállás nélkül.

A Rennes-i repülőtér körülbelül 70 kilométerre található.

Ételek és italok

A breton konyha híres a tenger gyümölcseiről és a galette-ről (sós hajdina palacsinta). Saint-Malóban számos bár, kávézó és étterem található, ahol megkóstolhatja ezeket. Tartomány:Bretagne
Cím:St. Malo
GPS: 48° 38′ 43.63008″, -2° 0′ 55.5048″
Honlap: https://nl.saint-malo-tourisme.com/

Még nem érkezett hozzászólás!

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward