» Olaszország

» Olaszország » Piemonte


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

A tó vidéke mindig is a jómódúak kedvenc tartózkodási helye volt. A tópartot elegáns villák és fás sétányok ékesítik. A tó időjárása nyáron meleg, a tó melletti kertekben szubtrópusi növények élnek. A hófedte Alpok pedig mesés hátteret nyújt mindehhez.


Lago Maggiore területének 80%-a Olaszországban, 20%-a Svájcban található. Olaszország második legnagyobb tava a Garda-tó után.

VÁROSOK

Verbania. A tó melletti legnagyobb város.

Stresa. Az öbölben található Stresa-t nagyvilági, előkelő üdülőhelyként tartják számon. A tavat különösen nyáron lepik el a turisták, akiknek többsége Stresa városát választja. A kedves kisvárost a gyönyörű villák és kertek - melyek közül néhány szabadon látogatható -, kellemes klímája és csodás panorámája teszik ennyire népszerűvé. A városból felvonóval juthatunk el a Monte Mottarone hegyre, ahonnan 4000 m-es magasságból csodálkozhatunk rá az Alpokra és az észak-olaszországi tóvidék többi tavára.

2021. május 23-án súlyos baleset történt: A Stresaból a Mottarone-hegyre közlekedő felvonó kabinja az érkezés előtt mintegy 100 méterrel lezuhant. A fedélzeten tizenöt ember tartózkodott, köztük több gyerek. 14-en meghaltak. (részletek

Aki a Maggiore-tónál eltölt néhány napot, óhatatlanul hall majd a Borromeo családról, akiknek nevét a sziget is viseli. Leghíresebb közülük Szent Borromeo, aki Arona várában született, a tó nyugati partjainál. Stresa egyik nevezetessége a hatalmas San Carlo szobor, melynek üreges belsejében felmászva a szobor szemén keresztül gyönyörködhetünk a táj szépségében.

Cannobio. Festői városka, vasárnap délelőttönként a parton hatalmas piac van.

FELVONÓK

Monte Mottarone hegy (1491 m). Stresából felvonóval juthatunk fel, lenyűgöző kilátás nyílik a tóra. Üzemel: 9.30-17.00, félóránként. A hegyállomásig 18 perc az út. A hegyállomástól túrautak indulnak. A hegyre autóval is feljuthatunk, a Giardino Alpinia alpesi kert mellett vezet az út. A hegyen Alpyland nyári bobpálya van.

Macugnaga, népszerű síüdülőhely. Libegőkkel juthatunk fel a hegyre.

Laveno. Libegő vezet a Sasso del Ferro hegyre (1062 m). Csodás kilátás nyílik a tóra és az Alpokra. A kirándulók kétszemélyes sárga kosárkákban utaznak.

HAJÓ és VONAT

Kisvasút Domodossolából Locarnóba. Az út a Százvölgyön (Vigezzo-völgy) keresztül halad.

Hajóval a tó szigeteire (Borromeo-szigetek): Isola Bella, Isola dei Pescatori, Isola Madre. A hajók Stresából, Bavenoból és Pallanzából indulnak. A szigetek márciustól szeptemberig látogathatóak.

SZIGETEK

Isola Madre: A szigeten álló kastélyban Bábszínház Múzeumot rendeztek be, la kastély körül látványos, mediterrán botanikus kertben sétálhatunk. Madárpark fácánokkal, pávákkal. A szigetet Gustave Flaubert francia író egyszer "a világ leggyönyörűbb helyének" nevezte. 

Isola dei Pescatori: hajdani halászfalu, tóparti halászéttermek. Látványos macskaköves sikátorok.

Isola Bella: 10 teraszból álló kert szökőkutakkal, grottával, angyalokat és isteneket ábrázoló szobrokkal, egzotikus fák és bokrok. A 17. században III. Carlo Borromeo építette felesége, Isabella számára. Egy pazar Palazzo is épült, melynek rengeteg lenyűgöző szobája van. Így pl. láthatjuk azt a hálószobát, ahol Napoleon és Josephine 1797-ben aludt. Érdekes a hat barlangszoba, a könyvtárszoba. A szobákban fegyvereket, festményeket, 16. századi flamand faliszőnyegeket, muránói üvegcsillárokat és még sok érdekességet láthatunk. (részletek)

Isole di Brissago. Brissagonál található két Brissago-sziget egyikén, a San Pancrazio-szigeten egy egyedülálló szubtrópusi botanikus kert van.

Castelli di Cannero. Cannero Rivieratól északra fekszik két szigetecske 

PALOTÁK és KERTEK

Villa Pallavicino, Stresa. Stresa nevezetességei közé tartozik a Villa Pallavicino, egy botanikus kert és állatkert. Játszótér a parkban.

Villa Taranto, Verbania. 1875-ben épült villa. Itt található Észak-Olaszország legcsodásabb botanikus kertje, több mint 20 ezer növényfaj él itt.

MÚZEUM

Rocca Borromeo di Angera, Angera.  Épen megmaradt középkori vár. A Borromeo család székhelye volt a középkorban. Ma olasz babagyűjteményt helyeztek el benne, ahol a késő 18. századtól napjaink modern babájáig minden megtalálható. Lehetőség van vásárlásra is.

Arona. Aronától 2 km-re északi irányban 1624-ben egy 23 m magas réz-óriásszobrot (35 m talapzattal együtt) állítottak fel Borromeo Szent Károlyról (Karl Borromäus), ami a New York-i Szabadságszobor megépítéséig a legnagyobb belülről bejárható szobor volt.

Santa Caterina del Sasso kolostor (Leggiuno közelében a parton)

KALANDPARK

Kalandpark Bavenoban. (28831 Baveno, Strada Cavalli 18)

Alpyland nyári bobpálya a Monte Mottarone hegyen (Stresa).FÜRDÉS

A tó körül több strand is található, a legtöbb Kék Zászlós, tiszta vizű. A víz gyorsan mélyül és kavicsos.

ONDALAND élményfürdő. (Vicolungo, Via Case Sparse 1.)

PROGRAMOK A KÖRNYÉKEN

Museo Gottard Park, Castelletto Ticino: közlekedési múzeum

Safari Park, Pombia. (28050 Pombia, Strada Statale 32.)

Parco della Fantasia Gianni Rodari (Gianni Rodari gyerekkönyv szerző, a játszóparkot az ő tervei alapján alakították ki.

Parco faunistico La Torbiera. Állatkert. (28010 Agrate Conturbia, Novara)

Goldmine Guia/Aranybánya. Nyitva júniustól szeptemberig. Belépő: 6 euró/felnőtt és 4,50 euró/gyerek. 

Svájc, Locarno. A tó egyötöd része Svájcban található (részletek).Tartomány:Piemonte
Cím:Stresa
GPS: 45° 53′ 17.53116″, 8° 31′ 33.12012″
Honlap: http://www.illagomaggiore.it

Hetedhétország véleménye

A tó körüli látványosságok közül nekünk Cannobio városa és az Isola Madre tetszett a legjobban. A legjobb strandot pedig Cannero Rivierában találtuk.

Még nem érkezett hozzászólás!

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward