» Ausztria

» Ausztria » Wien


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

A számos impozáns épületből és udvarból álló egykori császári palotában nemcsak az uralkodók mindennapjait ismerhetjük meg, hanem kincseikben is gyönyörködhetünk. MAGYAR nyelvű audioguide áll a látogatók rendelkezésére!


1918-ig a Hofburg a Habsburg császárok hatalmas birodalmának központja volt. A Habsburgok az egykor "császári fórumnak" szánt építményeket csodálatos épületegyüttessé alakították, kezdve a XIII. századi régi vártól egészen a 1900-as évekből származó legfiatalabb épületekig.

A magját alkotó középkori várat a XIII. században építették, és 1283, vagyis I. Albert regnálása óta ez számított az uralkodók rezidenciájának. Szinte minden király és császár épített hozzá, így szinte már valódi város a városban, 240 000 ezer négyzetméteren terül el Bécs központjában. A régi vár idővel svájci szárnnyá változott, ezt a nevét a benne lakó svájci gárdistákról kapta, akik a palotaőrséget alkották. Ma itt találhatók a koronázási jelvények és Bocskai István fejedelem koronája (Schatzkammer).

A XVI. században épült a Stallburg, amely a XVIII. század óta a királyi istállóknak is helyet biztosít, illetve szintén XVI. századi Amalienburg, ami eredetileg különálló épület volt, de I. Lipót összekötötte azt a svájci szárnnyal. Az újonnan létrejött Lipót-szárnyba aztán Mária Terézia költözött be, ma pedig ez az osztrák államfő székhelye. 1452-től a Hofburg volt a német-római császárok székhelye, 1806 és 1918 között a Habsburg-birodalom uralkodóinak központja. Ma a Nemzeti Könyvtár és a Sisi Múzeum is itt kap helyet, valamint a csodálatos Szent Mihály-szárny, amelynek 50 méter magas kupolája az épület leglátványosabb eleme.

Manapság több mint két tucat világhírű gyűjteményt tekinthetnek meg a látogatók a Hofburgban. A kulturális élményt kávéházak, éttermek és parkok egészítik ki.

A Hofburgban található az ország miniszterelnökének hivatala, egy jelentős kongresszusi központ, a Wiener Sängerknaben fellépőhelye, a Spanyol Lovasiskola lipicai lovai, valamint több szabadon látogatható gyűjtemény és nevezetesség: a Sisi Múzeum, az Ezüstkamra és a Császári lakosztályok.

Az Új Hofburgban, amely a Hofburg legújabb és legmonumentálisabb része (1881 és 1913 között épült), találjuk a Néprajzi Múzeumot és a Szépművészeti Múzeum néhány részlegét: az ókori Kis-Ázsia műkincseit őrző Ephesos Múzeumot, a világ második legnagyobb Vadászati és Fegyvergyűjteményét és a Régi Hangszerek Tárát. (részletek)

A Schweizerhofban, a Burg legrégibb részében van a hajdani, a középkortól bizonyíthatóan mindig is a Burg különböző helyiségeiben őrzött császári kincstár, mai nevén a Weltliche und Geistliche Schatzkammer (világi és egyházi kincstár) kiállítótermeinek bejárata. (részletek)

Csak néhány lépés a Hofburgtól a Kapucinusok temploma, amelynek kriptájában alusszák örök álmukat a császári család tagjai. (részletek)

A Hofburgban a következő gyűjtemények látogathatók:

Sisi Múzeum (Sisi Museum)

Az alig tizenhat éves Erzsébet bajor hercegnő 1854 áprilisában érkezett Bécsbe, hogy feleségül menjen unokafivéréhez, Ferenc József császárhoz. Az esküvő után beköltözött hofburgi lakosztályába, és nyakig merült az osztrák monarchia császári világába. Erzsébet királynő emlékét őrzi a Sissi Múzeum, ahol a hat teremből álló kiállítás címe "Sisi - mítosz és valóság." (részletek)

Ezüstkamra (Silberkammer)

1918-ban, a Monarchia bukása után az időközben megüresedett hatalmas udvartartás felszereléseinek egy részét a császári ezüstgyűjteményben egyesítették, 1923-tól pedig ezt a gyűjteményt - mely folyamatosan kiegészült a porcelángyűjtemény, az udvari cukrászda, a pincészet és a konyha, valamint az udvari textilneműk raktárának darabjaival - nyilvánosan is megnyitották a látogatók előtt. A körséta során a látogatók megismerhetik az egykori udvartartás eszközeit és a Habsburgok asztalkultúráját.

Császári lakosztályok (Kaiserappartements)

A császári pár történelmi lakosztályai: Ferenc Józsefé, s ehhez csatlakozik Erzsébet magánlakosztálya.

Császári lakosztályok (Kaiserappatements), Ezüstkamra (Silberkammer), Sissi Múzeum bejárata a Mihály-kupola alatt található.

A kiállítások megtekintéséhez MAGYAR nyelvű MP3 Audioguide áll a látogatók rendelkezésére.

Belépő 2017: 12,90 euró/fő. Gyerek 6-18 év 7,70 euró. Diák (19-25 év) 11,900 euró. A jeggyel a Silberkammer (Udvari Ezüsttár) és a császári lakosztályok is megtekinthetők.

Sisi-Card: 28,80 euró/fő. A következő belépőket tartalmazza: Schönbrunn kastély Grand Tour audio guide vezetéssel, Hofburgban császári lakosztályok, Sissi Múzeum és Silberkammer, Hofmobiliendepot-Bécsi Bútor Múzeum.Tartomány:Wien
Település:Wien
Cím:1010 Wien, Michaelerplatz
GPS: 48° 12′ 19.64081″, 16° 21′ 53.51166″
Honlap: http://www.hofburg-wien.at

Még nem érkezett hozzászólás!

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward