» Csehország

» Csehország » Plzeňi kerület


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

Pilsen a nyugat-csehországi ipar és a sörfőzés központja.


Pilseni sör

1842. október 5-én megkezdték a máig legnépszerűbb sörfajta, a pilseni főzését.

A pilseni Prazdroj egyes épületei, pincéi és berendezései már évek óta az Európai Iparművészeti Emlékek Útjának szerves részét, egyik pillérét képezik.

A magyarok körében is közismert, legendás Prazdroj sörgyár tervszerűen és tudatosan építi ki a turista utakat, amelyekből már meglehetősen széles választéka van. 

A pilseni Prazdroj iránt érdeklődők felkereshetik a helyi sörgyári múzeumot is, amely tele van rendkívül érdekes, eredeti berendezésekkel. Bónuszként megtekinthető a "földalatti" Pilsen is: az évszázados csatornarendszer, a különféle pincék, búvóhelyek és víztisztító berendezések.

A földalatti átjárók teljes hossza meghaladja a tizenhét kilométert, ami Közép-Európa legszélesebb történelmi labirintusává teszi.

Adolf Loos

Plzen egyik lakásának berendezését és kialakítását Adolf Loos, a 19-20. század fordulóján működött híres osztrák építész és iparművész tervezte az 1920-as évek végén. A Plzenben lévő Loos-féle enteriőrök nem csupán a város és a régió tekintetében egyedülállóak, hanem az európai örökség részét is képezik.

A híres építész 1928-ban tervezte meg a lakás berendezését az orvos Josef Vogl családja számára. Loos nem csupán az egész lakás, vagyis az ebédlő, a nappali, a hálószoba és a gyerekek szobájának berendezését tervezte meg, hanem az orvos műtőjét és röntgenlaboratóriumát is.

A későbbi felújítási munkálatokat követően azonban csak az ebédlő és a nappali maradtak meg az eredeti berendezésből. A város 2004-ben kezdte meg a szobák helyreállítását. A bútorok másolatai, a Loos magánarchívumából származó korabeli fényképek alapján készültek el, amelyeket a bécsi Albertinában őriznek. A bútorokhoz eredeti korabeli székek és karosszékek szolgáltak modellként.

Adolf Loos (1870-1933) a bécsi szecessziós stílus egyik meghatározó képviselője és a modern európai építészet egyik úttörő személyisége volt. Ő tervezte többek közt az osztrák főváros egyik patinás kávéházának, a Café Museumnak az első berendezését.

Náměstí Republiky - séta az egyik legnagyobb európai téren

Számos gyönyörű történelmi ház, hangulatos kávézó és kiváló étterem található a Náměstí Republiky nevű téren. A teret a félreismerhetetlen Szent Bertalan-székesegyház uralja - egy gótikus, háromhajós székesegyház a 14. század elejéről, a Cseh Köztársaság legmagasabb templomtornyával, amely lenyűgöző 102 m magas. Egy másik fontos kulturális emlék, amely szintén a főtéren található, a pilseni városháza, amelyet a 16. században építettek az olasz reneszánsz szellemében.

Karácsonyi vásár

A karácsonyi vásár minden évben a pilseni náměstí Republiky főtéren kerül megrendezésre. A helyet karácsonyi hangulat, forralt bor, puncs és karácsonyi sütemények illata lengi körül. Természetesen a karácsonyi dalok éneklésével, a karácsonyfa ünnepélyes meggyújtásával és az élő betlehemes jelenettel egybekötött változatos kulturális program sem maradhat el. A több tucatnyi, termékeket árusító és kézműves termékeket bemutató standok mellett természetesen ételeket és italokat, valamint finom regionális specialitásokat kínáló standokat is talál.

Advent idején különleges adventi túrákat kínálnak Pilsen óvárosában, amelyeken megismerkedhet a karácsonyi ünnepek történetével, valamint a hozzájuk kapcsolódó szokásokkal és hagyományokkal. A gótikus Szent Bertalan-székesegyház a város legfontosabb imahelye. Advent idején az istentiszteletek mellett számos koncertet is tartanak itt, és megtekintheti a karácsonyi kiságyat is.

A székesegyház tornyából szép kilátás nyílik a karácsonykor kivilágított Pilsenre.Tartomány:Plzeňi kerület
Cím:Pilsen (Plzen)
GPS: 49° 44′ 51.8694″, 13° 22′ 39.08964″

Még nem érkezett hozzászólás!

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward