» Csehország

» Csehország » Dél-csehországi kerület


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:Óváros

Kanyargós utcácskák, meghitt zugok, hatalmas városfalak, fenséges gótikus városháza, Kotnov vára, romantikus kazamaták, Csokoládé és Marcipán Múzeum, Lego Múzeum, a Hous-malomban található középkori fegyverek gyűjteménye, a huszita mozgalom mindenütt jelenlévő szelleme és természetesen a híres hadvezér, Jan Žižka, aki letekint rá a magasból – ez Tábor, az egyik legszebb cseh város. A husziták alapították 1420-ban a Lužnice folyó fölött magasodó sziklás hegyfokon, és a város hitük erejének bizonyítékaként és erődítésként is szolgált.

Tábor azonban nem csupán huszita város. Zenészek és művészek erős közösségének ad otthont, az óváros romantikus környezetében számos szabadtéri kulturális esemény zajlik, így a látogató biztos lehet benne, hogy sem ő, sem családja nem fog unatkozni, ha eltölt itt néhány napot.

Régi Városháza (Stará radnice)

A tábori Régi Városháza (Stará radnice) Csehország egyik legjelentősebb műemléke a késő gótika korából. Nemzeti kulturális műemlék, amely jellegzetes, szögletes neogótikus tornyával Tábor város egyik jelképe. A városházán található Csehország második legnagyobb gótikus, hálóboltozatos terme. A gyönyörű, tágas csarnok egyedi jellegét a boltívek tartókonzoljait és záróköveit díszítő apró szobrok teszik még hangsúlyosabbá. A hagyomány szerint az egyik zárókövön található két arc Jan Žižkát és Prokop Holýt, a tábori huszita csapatok két leghíresebb vezérét ábrázolja. A város címerét, amelyet e teremben is megszemlélhetünk, annak a városi pecsétnek az alapján tervezték, amit Luxemburgi Zsigmond császár és cseh király adományozott Tábor városának. A címer keretében megfigyelhetjük Husz János alakját is, ez a híres reformátor egyik legelső ábrázolása. A csarnokot – ahogy az egész városházát is – Wendel Roskopf építőmester építette. A 17. század második felében a városházát barokk stílusban alakították át. 1878-ban Josef Niklas építész úgy döntött, hogy visszaadja az épület gótikus külsejét. Ma a városháza épületében található a Huszita Múzeum, amely a huszita mozgalom történetét mutatja be. Tábor földalatti katakomba rendszerébe is innen lehet lejutni.

Érdekességek:

A városháza tornyán egy igazi különlegesség látható: a tábori csillagászati óra, azaz a prágai Orloj testvére, amely 24 számjeggyel és egyetlen, az órákat jelző mutatóval rendelkezik.Tartomány:Dél-csehországi kerület
Cím:Tábor
GPS: 49° 24′ 41.92632″, 14° 40′ 15.84145″

Még nem érkezett hozzászólás!

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward