» Csehország

» Csehország » Közép-csehországi kerület


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

A Konopiště kastély, Ferenc Ferdinánd főherceg nyári rezidenciája volt.


A kastélyt egy középkori, többször is átépített vár helyén alakították ki. Mai formáját a 19/20 század fordulóján, a főherceg megrendelésére végzett átalakítással érte el, belső berendezése is ebből az időből származik. A kastélyt ekkor megkapta a kor legfejlettebb infrastruktúráját: vízvezetéket, villanyvilágítást, központi fűtést, liftet.

A historizáló stílusú épületben több, tematikus gyűjtemény is megtekinthető: Ferenc Ferdinánd főherceg műkincsgyűjteménye, Ferenc Ferdinánd főherceg vadásztrófeái és Csehország legnagyobb történelmi fegyver- és páncélgyűjteménye.

Visszakerült a Konopiště kastélyba egy nácik által ellopott reneszánsz pajzs

Majdnem nyolcvan év után, 2021 őszén visszakerült a közép-csehországi Konopiště kastélyba az az értékes 16. századi reneszánsz pajzs, amelyet a nácik vittek el a kastély fegyvergyűjteményéből a második világháború idején.

A háború utáni időszakban az értékes pajzs a Philadelphiai Művészeti Múzeum gyűjteményébe került, ahol hosszú kutatás után Ladislav Cepicka cseh történész találta meg. Az amerikai múzeum hosszas vizsgálódás után helyet adott a cseh kérésnek és visszaadta a pajzsot eredeti tulajdonosainak. A rendkívül értékes pajzs újra látható a Prágától délre fekvő Konopiště kastély fegyvergyűjteményében.

Ladislav Cepicka évtizedekkel ezelőtt kezdte el kutatni az egykor Ferenc Ferdinánd főherceg nyári rezidenciájaként szolgáló kastély híres fegyvergyűjteményét, és akkor kezdett el érdeklődni a nácik által ellopott tárgyak iránt is. Az elveszett pajzsról nagyobb cikket is közölt szaklapokban. Az 1990-es években egy nemzetközi történészkongresszuson ismerkedett meg a philadelphiai múzeum korábbi kurátorával, akitől tudomást szerzett az ottani gyűjteményben őrzött pajzsról. Bár kutatásai alapján Cepicka már a kilencvenes években arra a meggyőződésre jutott, hogy a nácik által ellopott műtárgyról van szó, állítását nem vették komolyan, és hosszú ideig semmi sem történt az ügyben.

A philadelphiai múzeummal 2016-ban indultak csak meg a tárgyalások a cseh külügyminisztérium holokauszt ügyekkel megbízott diplomatájának segítségével, és végül idén júniusban született meg a cseh-amerikai egyezmény a műtárgy visszaszolgáltatásáról. A 16. században készült pajzsot szeptember közepén vették át a csehek az amerikaiaktól.

A 61 centiméter átmérőjű fapajzsot nagy valószínűséggel Girolamo di Tommaso da Treviso olasz festő díszítette és 1695-ben a Mediciek fegyvertárának része lett. A 19. század végén került Ferenc Ferdinánd Habsburg trónörökös konopištěi gyűjteményébe, ahonnan 1944-ben vitték el a nácik azzal, hogy az Adolf Hitler által Linzbe tervezett nagy német múzeumban állítják majd ki. A műtárgy háború utáni sorsa pontosan nem ismert, annyit tudni, hogy 1954-ben Carl Otto von Kienbusch amerikai multimilliomos vette meg Párizsban, aki később a philadelphiai múzeumnak ajándékozta, ahol 1977-től volt látható.Tartomány:Közép-csehországi kerület
Cím:Konopiště
GPS: 49° 46′ 18.9984″, 14° 40′ 13.0008″

Még nem érkezett hozzászólás!

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward