» Ausztria

» Ausztria » Steiermark


Értékeld Te is:

A Stájerország szívében, Bruck an der Murtól nem messze található a Grüner See, Ausztria egyik legcsodálatosabb helye.


A Grüner See Felső-Stájerországban, Tragöß mellett található, a nevét a kristálytiszta, smaragdzöld színéről kapta.

A Zöld-tó a búvárok kedvenc helye, amely minden ősszel majdnem teljesen kiszárad. Vizét a tavaszi hóolvadás pótolja, amely elönt egy mélyedésben fekvő rétet, amely a víz zöld színét adja. A kirándulókat ekkor a búvárok váltják fel, akik a víz alatt kirándulnak, a padokon pedig megpihennek.

A tó csak nemrég óta ilyen népszerű. 2014 szeptemberében Marc Henauer természetfotós a tónál készített képeivel harmadik díjat nyert a National Geographic fotópályázatán. A hollywoodi színész, Ashton Kutcher a fotók közül egyet feltöltött a Facebookra és így kommentálta: 'real life Atlantis'. Az érdeklődés már ekkor jelentős mértékben megnőtt a smaragdzöld tó iránt, amelyet nem sokkal később egy októberi tévéműsorban Ausztria legszebb helyének is megválasztottak. Így lett az egykori titkos tippnek számító magas-stájerországi tóból egy csapásra kedvelt kirándulóhely és fotómotívum.

2016-tól a környezet védelme miatt megtiltották a búvárkodást a tóban.

Séta a tó körül

A tavat tavasszal és ősszel a legkönnyebb megkerülni, ilyenkor még nem árasztja el a víz a sétaútvonalakat. Kényelmes sétával egy óra alatt lehet körbemenni.

Kerékpárral a tóhoz

Bruck an der Murból indul a tökéletesen kitáblázott és kényelmes R14-es Lamingtal kerékpárút, amely közvetlenül a Grüner See-hez vezet (Hossza: 16 kilométer, időtartam: 3-4 óra).

A tó megközelítése autóval

A Grüner See Magyarország felől az S6-os úton érhető el. Autópálya Bruck an der Murig van, innen országúton kell menni, a völgyben végig jelölik a helyes irányt a Grüner See felé. A völgy utolsó települése Tragöß-Oberort, itt lehet parkolni. 

Parkolóból kettő van, egy nagyobb, kicsit távolabb, és egy kisebb egészen közel a tó partjához, a Gasthof Grüner See mellett. Ha a távolabbi parkolónál állunk meg, akkor az út erdőn át, egy darabon egy másik kis tó partján vezet, és egy kilométer hosszú. 

A parkolás egy napra 3 euró. Normális, ingyenes mosdó mindkét parkolónál van. Tartomány:Steiermark
Cím:Tragöß
GPS: 47° 33′ 22.94856″, 15° 2′ 11.62824″
Honlap: http://www.tragoess-gruenersee.at/

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward