» Ausztria

» Ausztria » Niederösterreich » Bécsi Alpok


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

A kelták nyomában turistaút érinti a keleti Hallstatt kultúra legfontosabb lelőhelyeit. Összeköti Sopront és az alsó-ausztriai Schwarzenbachot.


A kelták nyomában turistaút a soproni Károlymagaslatról indul, majd a Ciklámen tanösvény vonalát követve érinti a Várhelyet és a Muck kilátó mellett elhaladva eléri az osztrák-magyar határt. Innét az egykori nyomsávon haladva érintve a Büdöskútat, Bányászkeresztet húzódik az Urak asztaláig, ahol átlép Ausztriába és a követve a 907-es jelzést Sieggrabenen át eléri az alsó-ausztriai Schwarzenbach-ot.

Már időszámításunk előtt 400 évvel ezelőtt a három település lakói ismerték egymást és valószínű gyakran látogatták is egymást, ezt az 30 km hosszú utat használva.

A Felsőpulyai öblöt három kelta erődítés fogja zárja körbe: a velemi, schwarzenbach-i és a Sopron Várhely, ahol akkoriban a gazdag vasérctelepeket termelték ki. Ezek a települések találhatók meg a soproni Várhelyen, a Kőszeg melletti Velemben és a schwarzenbach-i Várhegyen. A közeli felsőpulyai öbölben nyert vasat itt dolgozták munkálták tovább és adták tovább. Ez a norikumi vas a római birodalomban magas minősége miatt rendkívül becses volt. Az egymástól látótávolságra elhelyezkedő Sopron környéki magaslati telepeket a korai vaskorban (Kr.e. 750-400) sáncokkal erősítették meg. A hegyvonulatokon épített földvárak természetes védelmet biztosítottak a veszély idején menedéket kereső lakosságnak.

SOPRON

Az 500 m magas gerincen álló, 37,4 katasztrális hold (0,4 km2) kiterjedésű soproni Várhely fából és földből emelt Hallstatt kori sáncvára a keleti Hallstatt kultúra egyik legfontosabb lelőhelye. A fősánc hossza kereken 2 km. Maga a vár 900 m hosszú és 350 m széles területet foglal el.

Sopron-Várhelyi földvárhoz vezető út mentén találjuk a Kr.e. 8-6. századi kora vaskori halomsíros temetőt. A régészeknek 159 halmot sikerült azonosítaniuk.

A főkapu közelében egy szögletes, földbe mélyített, kora vaskori házat is feltárt a kutatás. A Kr. E. 750-600 közötti időszak itteni települési rétegeiből búza és rozsszemeket valamint a tenyészett állatok: sertés, szarvasmarha, juh, kecske, ló és eb csontjait találták meg. A vadászott állatok közül a gímszarvas, vaddisznó és őz csontjai kerültek elő.

SCHWARZENBACH
(részletek)Tartomány:Niederösterreich
Település:Schwarzenbach
GPS: 47° 38′ 12.23628″, 16° 20′ 58.6212″

Még nem érkezett hozzászólás!

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward