» Ausztria

» Ausztria » Burgenland

Rosalienkapelle - Rozália kápolna Fraknóban


Értékeld Te is:

Fraknó közelében, a Rozália - hegység legmagasabb pontján áll a Szent Rozália-kápolna. Kerékpárral feltekerhetünk a csodás vörösfenyőkkel övezett szerpentinen a Rozália kápolnáig is, ahonnan lélegzetelállító kilátás nyílik a Fertő-tóra és Fraknó várára.


Forchtenstein (Fraknó) 300-746 méterrel a tengerszint felett helyezkedik el. A településre és a régióra a legszebb kilátás a Rozália-hegység csúcsáról nyílik, ahol egy csodálatosan szép, barokk főoltáráról híres Szent Rozália - kápolna is található.

Az első fakápolna 1666-ban épült itt, majd a közelében 1670-ben Esterházy Pál herceg építtette kőből a kereszt alaprajzú kápolnát. A kápolnától nagyszerű kilátás nyílik a hegységre és környékére.

A legenda szerint századokkal ezelőtt egy herceg uralta a környéket Rozália nevű hitvesével. A főúr sokat katonáskodott, így távollétében a felesége irányította a birtokot. Az asszony azonban zsarnokként bánt az alattvalókkal. A herceg büntetésül a vár tömlöcébe záratta. A halott Rozália lelke még évszázadokig kísértett a kastélyban. Egészen addig, amíg Esterházy Pál 1670-ben fel nem építette a hegység legmagasabb pontjára a Rozália-kápolnát, hogy végre megbékéljen a szellem. Sokan azonban máig hallani vélik a kísértet lépteinek zaját a vár öregtornyában.

Rozália a katolikus barokk népéletnek egyik legjellegzetesebb alakja, az egykorú járványos betegségek kiemelkedő hazai védőszentje. Az előkelő Sinibaldi grófi család sarjadéka, a szicíliai udvarban nevelkedett, majd visszavonult a világtól. Palermo mellett a Monte Pellegrino egyik barlangjának mélyén húzódott meg és 1166 táján ott is halt meg. A barlang földjére feküdt, bal karját tette vánkosul a feje alá, jobbjával a feszületet tartotta. Legtöbbször így ábrázolják.

LÁTNIVALÓK FRAKNÓBAN

Túra- és kerékpárutak. Forchtensteinban és környékén remekül kiépített és kitáblázott túraösvények, valamint kerékpár- és hegyi kerékpáros útvonalak széles hálózata várja a sportosabb látogatókat.

Mária - zarándokút. Mindenképp érdemes felkeresni a plébániatemplomot a szent lépcsővel, a Kálvária-hegyen található három keresztet, a Szent Rozália-kápolnát és a Nagyboldogasszony tiszteletére felszentelt római katolikus templomot is, amelyek közvetlenül a zarándokútvonalon helyezkednek el.

Fraknó vára. (részletek)

Fürdőtó. Remek kikapcsolódást ígér a város határában található mesterséges fürdőtó 50 m hosszú vízicsúszdával. A kitünő vízminőségű fürdőtó partján játszótér is található. (részletek)

Hüllőkert. (részletek)

Fesztiválok. Forchtensteinban az év során számos fesztivál és ünnep kerül megrendezésre, amelyek közül a legismertebb a vár előtti téren rendezett gesztenyeünnep (október 2. vasárnapján) és a várban felállított adventi vásár (november végén).Tartomány:Burgenland
Település:Forchtenstein
Cím:Rosalienkapelle
GPS: 47° 41′ 51.25758″, 16° 18′ 24.63469″

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward