» Ausztria

» Ausztria » Burgenland


Értékeld Te is:

Fraknó vára a XIII. században határvárként építették. A törökellenes háborúk idején a nyugat védelmező bástyája volt. 1626 óta az Esterházy család tulajdonában van, napjainkig őrzi jelentős műgyűjteményüket.


A Rozália-hegység egyik nyúlványán emelkedik a hatalmas erődítmény, Fraknó vára. 1635-1637 között gróf Esterházy Miklós újjáépíttette, ekkor csak a lakótornyot hagyták meg a XIV. századi épületből. Olasz építőmesterek tervei alapján emelték a 17. században erődítménnyé. A vár a környéken az egyetlen, amelyet a törökellenes háborúk alatt soha nem foglaltak el.

A vár Esterházy hercegek drága ékszereinek és értékes tárgyainak biztonságos "trezorja" volt, amelyeket ma az ESTERHÁZY KINCSTÁR őrzi. Ez a világon egyedülálló Kunst- und Wunderkammer (művészeti és csodakamra) gyűjtemény, amely még az eredeti helyén és az eredeti állapotában található meg. Esterházy Pál herceg nagystílűen gyűjtötte az értékes órákat és automatákat, egzotikus állatpreparátumokat és ritkaságokat. Az értékes és meglehetősen filigrán elefántcsont és csonttárgyak a XVII. században készültek Nürnbergben a Zick család és Berchtesgaden művészeinek műhelyében. Ezeket bonyolult zárszerkezettel ellátott, biztonságos kincstárban őrizte, ahol napjainkban is meg lehet őket csodálni.

ESTERHÁZY LEVÉLTÁR

A vár huszonöt terméből, melyekben a levéltári anyagokat őrzik, egy a látogatók előtt is nyitva áll. A teljes levéltári anyag egymás mellé helyezve mintegy 10 km hosszúságú lenne.

ESTERHÁZY ŐSGALÉRIA

Közép-Európa legnagyobb barokk képgaléria gyűjteménye. Az ősgalériában bemutatott, mintegy 300 műtárgy az akkor felemelkedő hercegi dinasztia ősi gyökereit mutatja be. Különlegességnek számít a "Drakula grófként" ismert Vlad Tepes világviszonylatban egyedülálló, fennmaradt egész alakos portréja, akit Attila hun királyhoz hasonlóan minden további nélkül felvettek a család ősei közé.

Az Esterházy család FEGYVERGYŰJTEMÉNYE a legnagyobb magángyűjtemény Közép-Európában. A gyűjtemény az Esterházy-család egykori hadi erejéről tanúskodik. Az Esterházy hercegi seregek három évszázadnyi felszerelése szinte teljes épségében megmaradt a vár fegyvertárában, és megtekinthető a vezetéssel egybekötött várlátogatás során. Az egyedülálló hadtörténeti gyűjteményt az Esterházy-család tulajdonában álló díszfegyverek, kitüntetések és különleges vadászfegyverek teszik teljessé. Láthatók itt fegyverek a 30 éves háborúból, alabástromok valamint török, porosz és francia hadizsákmányok. A legkiválóbb darabok közé tartozik az oszmán díszsátor és az úgynevezett porosz sátor. Ezek Közép-Európa legfontosabb és legjobb állapotban fennmaradt hadizsákmányai közé sorolhatók.

A vár látogatás fénypontját Európa legnagyobb és legrégibb barokk kori EZÜSTBÚTOR-GYŰJTEMÉNY jelenti. A más hercegi családok tulajdonában álló hasonló darabokat a történelem során beolvasztották a háborúk költségeinek fedezése érdekében. Erre a sorsra jutottak például a versailles-i ezüstbútorok.

A várban a hercegi lakosztály területén kialakított kiállítótermek adnak otthont az Esterházyak négyszáz éves vadászhagyományait bemutató "Hercegi Hallali" elnevezésű kiállításnak. A gyűjtemény látogatói különböző megjelenítési formákon keresztül nyerhetnek betekintést a vadászéletbe, a vadászat különböző formáinak bemutatásától egészen a vadászbaleseteket ábrázoló látványos XVII. Századi festményekig.

Belépők 2022-ben:

Várlátogatás önállóan: 15 euró/felnőtt, 13 euró/kedvezményes, 33 euró/család.

Várlátogatás vezetéssel: 18 euró/felnőtt, 16 euró/kedvezményes, 39 euró/család.

GYEREKPROGRAMOK

Fraknó várában minden időszaki kiállítást egy gyermekcentrikus keretprogram kísér. A gyermekek a programban aktívan részt vesznek és egy izgalmas napnak lehetnek részesei.

Minden nyáron júliusban, minden hétvégén megrendezésre kerül a BURG FORCHTENSTEIN FANTASTISCH gyerekprogramsorozat. (részletek)

A vár mellett egy kisebb játszóteret is találunk!Tartomány:Burgenland
Település:Forchtenstein
Cím:7212 Forchtenstein, Melinda-Eszterhazy-Platz 1
GPS: 47° 42′ 35.8731″, 16° 19′ 49.49663″
Honlap: http://www.burg-forchtenstein.at

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward