» Ausztria

» Ausztria » Burgenland


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

Lackenbach (Lakompak) reneszánsz vízikastélyával, az Esterházy hercegek legősibb birtokával varázsolja el az ide látogatót.


Az Esterházy-család egyik legrégebbi rezidenciájaként ismert reneszánsz stílusú Lackenbachi (lakompaki) kastély idilli környezetben fekszik Közép-Burgenland lankás területein.

1553-ban vette meg a birtokot Oláh Miklós esztergomi érsek, és az egykoron itt állt vízivár helyén építtette fel a ma is látható reneszánsz stílusú várkastélyt. Az érsektől később a Dersffy családé, majd házasság révén - 1612-ben az örökös Dersffy Orsolyát vette nőül Esterházy Miklós - került az Esterházy család tulajdonába a birtok. Az építkezés végül az 1600-as években fejeződött be. A kastély máig az Esterházy család tulajdonában áll.

A kastély a XVII. század első felében élte fénykorát, amikor Gróf Esterházy Miklós a magyar király nádoraként itt tartotta udvarát. A sorozatos török és kuruc rajtaütések miatt, a közben birtokába került, jobban védhető Fraknó várába tette székhelyét 1628-ban.

A kastély leglátványosabb része az árkádos kastélyudvar, főkapuja felett az Esterházy és a Dersffy-címer és egy 18. századi Mária-szobor látható.

Lackenbachi kastély parkjában látható az 1620. évi csata emlékműve. 1620-ban a Habsburg hű Esterházyakat támadták meg Bethlen Gábor hívei, akiknek egyik parancsnoka, Tarródy Mátyás ki is ásatta a biztos győzelem tudatában a gróf sírját. Ám őt érte találat, belezuhant a gödörbe, és az esés a halálát okozta. A hagyomány szerint lovával és kutyájával együtt temették ide. A XIX. században kinyitott sír igazolta a legendát, megtalálták mindhárom csontvázat. Az Esterházyak által készíttetett emlékmű a kastély területén kapott helyet, emlékeztetve az eseményre.

A természet nyomában

Az egykori gazdasági szárnyban lenyűgöző, mind az érzéket megszólító kiállítás- "Der Natur auf der Spur" (A természet nyomában) - látható a természet világáról, az erdőről és lakóiról, az erdővel együtt élő állatokról és emberekről.

Az itt bemutatott kiállítás az erdő, a vad és a természet értékeinek innovatív bemutatásán alapszik. A különböző életterek, mint az erdő vagy a folyó, az összes érzék bevonásával, különböző szempontok alapján kerülnek szemrevételezésre.

Az állandó kiállítás középpontjában többek között a természet sokrétűsége, a vadászat fejlődése a kőkorszaktól napjainkig, valamint az erdő és az állatok hangjai állnak. Új az a multimédiás és interaktív eszköz, amely a látogatókat aktív részvételre invitálja és ezáltal élménydússá teszi a kiállítást. A diorámák, a discováriumok és az "illatbár" izgalmas természeti felfedezést nyújtanak. Egy tágas arborétumban közelebbről megismerhetjük a hazai és egzotikus fafajtákat. Egy biotop és a pillangókat tápláló növényzet teszik egésszé a természeti élményt.

TIPP A kis vendégek a KALANDJÁTSZÓTÉRen gondtalanul szórakozhatnak.

A kiállításhoz magyar nyelvű ismertető is rendelkezésre áll. Csoportok pedig magyar nyelvű idegenvezetést is kérhetnek.Tartomány:Burgenland
Település:Lackenbach
Cím:7322 Lackenbach
GPS: 47° 35′ 14.20897″, 16° 28′ 3.72346″
Honlap: http://www.esterhazy.at

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward