» Ausztria

» Ausztria » Steiermark


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

Misztikus vár Mátyás király serlegének titkos rejtekhelye. A vár az évszázadok alatt sok vért, kincseket, szerelmet látott. Strechau várának története legendákkal, misztikus és véres történetekkel tarkított. Burg Strechau felfedezése közben egy Oldtimer gyűjtemény is megtekinthető.


Stájerországban egy meredek sziklán egy hatalmas létesítmény emelkedik: Strechau vára.

1036 körül a salzburgi érsekség létesítette a várat, akkor valószínűleg még csak egy toronyból állt. Oklevelek a Strechau nevet először 1074-ben említik. 1120-tól a várgrófok egy nemzetség tagjai voltak.

1282-ben a vár I. (Habsburg) Albrecht herceg tulajdonába került. A birtokot a hírhedt II. Heinrich admonti apát igazgatta. A zsarnok apát alattvalói vagyonát elkobozta, majd fogságba ejtette őket, hamarosan gonosz démonnak, átkozott hajcsárnak és az ördög káplánjának tartották. Végül szolgái megölték, "Continuatio Vindobonensis" krónikája szerint nyíllal lőtték le, karddal átszúrták, késsel felvágták és végül lefejezték. Vérben úszva fejezte be életét az, aki maga oly sok embert a legkülönbözőbb módon öletett meg.

A 15. évszázadig gyakran változott a vár birtokosa. Itt rejtették el éveken át III. Frigyes német-római császár (1415-1493) mesés kincsét.

A császár a Mátyás királlyal vívott háború idején, 1480-ban Grazból a várba hozatta kincseit, köztük a gótikus ötvösművészet remekét az ún. "Corvinus kelyhet" is. Az aranyozott ezüstserleget III. Frigyes készíttette a Mátyással kötött béke emlékére 1463-ban. A serleg ma Wiener Neustadtban, a városi múzeumban látható, miután Mátyás király 1487-ben Wiener Neustadt polgárainak ajándékozta a Frigyes császárral történt békekötés alkalmából.

A vár a 16. század közepén Felső-Stájerország protestánsainak támaszpontja lett. Ekkor a részint román, részben gótikus várat a reneszánsz kastéllyá építették át. A várban itáliai mintára, reneszánsz jellegű árkádos udvar és egy gyönyörű mennyezetfreskókkal díszített protestáns imahely (1579), az ú.n. "evangélikus kápolna" kapott helyet.

1629-ben a várat Urbán apát Admont számára szerezte meg, és egészen 1892-ig az Admonti Alapítvány birtokában volt. Ebben az időben építették át a kápolnát barokk stílusúvá. Később a vár egy részét János főherceg (1782-1859) részére személyes és reprezentatív célokra átadták. A főherceget a 19. században Stájerország legmeghatározóbb személyiségének tartották. János főherceg többször találkozott a várban későbbi feleségével, a polgári származású, bad-aussee-i Anna Pochllal, akit 10 év udvarlást követően oltár elé vezetett. Szerelmi történetük legendássá vált, egy pár, akik különbözőbbek nem is lehetnének: János főherceg, az uralkodó Habsburg császár bátyja, politikai látnok és meghatározó egyéniség, igen nehéz életúttal és tragikus kudarcokkal a háta mögött és a nép lánya, az életvidám Anna Pochl. Esküvőjüket a várban szerették volna megtartani, de ehhez nem kapták meg az engedélyt a császári bátytól, II. Ferenctől. Ebben az időben hozták létre a kastély kertjét is a felsővárban.

A vár történetéhez hozzátartozik "Burg Strechau kisasszonyának" legendája is. A mese egy fiatalasszonyról szól, aki a férjének hűségesküt tett. Amikor azonban a férj keresztes hadjáraton vett részt, egy másik férfiba szeretett bele. A férj azonban visszatért, az asszony zokogva kért bocsánatot, kolostorba akart vonulni. De a férj sohasem bocsátott meg, és az elátkozott asszony "Burg Strechau kisasszonyként" rémisztő alakúvá változott.

A várat 1892-ben Julius Hofmeier bécsi gyáros vásárolta meg, 1909-ben továbbadta Adolf Boesch-nek, akinek fia, Adolf Egon Boesch az infláció (1909-1926) miatt elvesztette. Majd miután 1926-ban a bécsi Mária-Terézia Akadémiához került, a várkastélyt gyakorlatilag 1938-ig nem használták. Ezt követően gyermek szanatóriumot üzemeltettek benne. 1955 után állami kézbe került, de a vár állapota folyamatosan romlott. Végül 1979-ben az egykori tulajdonos unokája, Harald Boesch vásárolta meg a várkastélyt, aki folyamatos restaurálással látogathatóvá tette, sőt egy oldtimer autókat bemutató kiállítás is berendeztek.

A vár autóval is megközelíthető, azonban érdemes gyalog egy kirándulást tenni a várhoz. Rottenmann-tól a várhoz egy erdőn át vezet az út barlangok, sziklák és források mellett, csodaszép kilátást nyújtva a környékre.

A várat kitűnően renoválták. Ma a várnak egy kapu építménye őrházacskával, két tornya és egy ágyú rondellája van. A látogató árokhídon juthat a fővárba, amely egy négyemeletes építmény középkori toronnyal, egy renaissance - árkádos udvarral, egy kápolnával és egy nagy lovagteremmel.

A várban egy oldtimer autókat bemutató kiállítás is megtekinthető.

A vár és az autó kiállítás csak vezetés keretében látogatható.

Egy gyerekquiz - Harryval, a kőszáli kecskével- a látogatást a kicsik számára is élménnyé teszi.

A vár Lessing község területén fekszik, Burgfried helység részben, azonban gyakran tévesen Rottenmann-hoz sorolják. A várat autóval megközelíthető, közvetlenül a vár bejáratánál nagy parkoló áll rendelkezésre. Rottenmann-tól egy gyalogút is vezet a várhoz, amely 1.5 óra múlva érhető el.

Oda út: A9 Pyhrn- autópálya, elindulás Rottenmannál és onnan országúton Liezen irányába a Lassing elágazásig. Lassingtól a várig a közlekedési táblák követendők. Parkoló hely közvetlenül a vár bejáratánál van.

Árak: felnőttek 8 euró, gyerekek 4 euróTartomány:Steiermark
Település:Lassing
Cím:8903 Lassing, Burgfried 14
GPS: 47° 31′ 41.98058″, 14° 19′ 2.23824″
Honlap: http://www.burg-strechau.at

Még nem érkezett hozzászólás!

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward