» Ausztria

» Ausztria » Steiermark


Értékeld Te is:

A világ legnagyobb apátsági könyvtára.


Az Admonti apátság könyvgyűjteménye mintegy 200 000 művet tartalmaz. Ezek közül 70 000-et az 1776-ban épült könyvtárteremben helyeztek el. A terem 70 méter hosszú, 14 méter széles és 13 méter magas, így ez a világ legnagyobb apátsági könyvtárterme.

A Gesäuse Természti Park bejáratánál fekvő kolostort Gebhard salzburgi hercegérsek alapította 1074-ben. A XII-XIII. században az egyik legggazdagabb és legnagyobb kolostor volt Ausztriában. A XVII. században az épületeket kibővítették és barokkosították. Az apátságban 1865-ben tűzvész pusztított, azonban világhírű könyvtára csodával határos módon átvészelte a katasztrófát.

Stájerország legrégebbről fennmaradt kolostora a hagyományok, a haladás és a párbeszédek különleges helyszínéne. Kulturális szempontból az apátság fő attrakciójának a barokk könyvtár és az új múzeum számít.

A XIX. század második felében újjáépítették. Az épületek egy részében műgyűjteményeket helyeztek el.

Könyvtár

Az 1770-76 között épült 72 m hosszú, kétszintes, galériás könyvtárterem nemcsak méreteivel és szépségével lenyűgöző, hanem rendkívül gazdag gyűjteményével. A 200 000 itt őrzött könyv legértékesebb kincsei a több mint 1400 kézirat és kódex, valamint az 530, 1500 előttről származó ősnyomtatvány.

A színes, világos, ellipszis alaprajzú, körbefutó galériával keretezett terem középső része kupolával fedett. A fehér és arany színű rokokó tárlók mellett a főpilléreknél a "négy utolsó történés", a halál, az utolsó ítélet, a pokol, és a mennyország allegorikus szobrai állnak, Joseph Stammel alkotásai. A hét részes káprázatos mennyezeti freskóciklust Bartolomeo Altomonte festette 1774-76-ban, a művészetek és tudományok allegóriáit ábrázoló falfestmények a művész utolsó és fő műveinek tekinthetők.

A felvilágosodás szellemét őrző könyvtár múltjának szomorú fejezete, hogy a náci időkben 2000 orvosi könyvét elszállították a dachaui haláltáborba, hogy a bennük foglaltakat a koncentrációs tábor foglyain végrehajtott áltudományos kísérleteknél alkalmazzák.

Szépművészeti Múzeum

Az apátsági épületben működő Szépművészeti Múzeum (Kunsthistorisches Museum) nem túl nagy, de néhány jelentős és ritka alkotást bemutató állandó gyűjteménye mellett izgalmas időszaki kiállításoknak is helyet ad. A legérdekesebb műkincsek közé tartozik egy 1375-ből származó, ametisztből készült, hordozható oltár és néhány, eredeti Mercator földgömb a XVI. század közepéről. Figyelemre méltóak a XVII. századi, világhírű admonti textilműhely műalkotásai is.

Kortárs Művészetek Múzeum

A Kortárs Művészetek Múzeumában (Museum für Gegenwartkunst) több mint 150, zömmel osztrák kortárs művész alkotásait szemlélhetjük meg, de néhányat meg is tapogathatunk.

Természettudományi Múzeum

A Természettudományi Múzeum (Naturhistorisches Museum) büszkélkedhet a világ egyik legnagyobb rovargyűjteményével, főleg a pillangó kollekció lenyűgöző. Több száz kitömött állat sorakozik a patinás tárlókban, hüllők, madarak, emlősök elképzelhetetlen mennyiségben, néhány már kihalt állatot is találunk a kiállított példányok közt.

A kolostor bejárása mellett multimédiás bemutatón ismerkedhetünk meg az apátság történetével.

A park az illatos gyógynövénykerttel és a hegyvidéki panorámával hosszabb időtöltésre csábít. A gasztronómiai élvezetekről a kolostor kellemes pincéje gondoskodik.

A gyerekek a múzeum műhelyében kreatív módon fedezhetik fel a kolostort és annak minden titkát. (A műhely csak nyáron működik!)

Belépő: 9,50 euró/felnőtt és 5,30 euró/gyerek.Tartomány:Steiermark
Település:Admont
Cím:8911 Admont 1
GPS: 47° 34′ 25.27864″, 14° 27′ 42.65716″
Honlap: http://www.stiftadmont.at

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward