» Ausztria

» Ausztria » Niederösterreich » Duna mentén


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

Az Ágoston-rendi, klosterneuburgi kolostor Ausztria egyik legjelentősebb kulturális és szellemi központja. Az itt őrzött műkincsek világhírűek, különösen a 12. századi verduni oltár.


Klosterneuburg Bécs környékének legszebb, műemlékekben leggazdagabb települése. A kolostort III. Babenberg Lipót őrgróf alapította, akit szentté is avattak. A XIII. századból maradt ránk a kerengő és a gótikus nagyterem. A barokk apátsági épületet 1730-1842-ig építették.

A kolostort a nyolc szoboroszloppal díszített, pompás barokk "Sala terrena" teremből induló tematikus vezetések keretében lehet bejárni. A vezetések különböző szempontok alapján, más-más szemszögből mutatják be az épületet: szakrális útvonal (Der Sakrale Weg), birodalmi út (Der Imperiale Weg), borkultúra útja (Der Weinkultur Weg) és a kolostor titkos kertjeit feltáró út.

Az apátság kincstárban többek között az egyik legfontosabb osztrák koronázási jelvényt, az osztrák főhercegi süveget is őrzik. A főhercegi süveget (Erzherzogshut) a Habsburg uralkodóház tagjai a mai Alsó- és Felső-Ausztria, valamint Bécs tartományok területét magában foglaló egykori Osztrák Főhercegség fejeként viselték. A hermelinszegélyes, rubinokkal, smaragdokkal, zafírokkal és gyöngyökkel kirakott koronát III. Miksa főherceg bízta az apátság őrizetére 1616-ban. III. Miksa meghagyta, hogy a koronázási jelvény csak hercegi koronázás alkalmával hagyhatja el az apátságot, és akkor is legfeljebb csak harminc napra.

A kiállítási tárgyak közé tartozik egy 12. századi női fátyol is, amelyről azt tartják, hogy III. Babenberg Lipót herceg feleségéé, Ágnesé volt. A legenda szerint Lipót egy jelenés sugallatára azon a helyen alapította az Ágoston-rendi apátságot az akkor uralkodói székhelyként szolgáló Klosterneuburgban, ahol a fátylat, miután azt hitvesének fejéről a szél lefújta, megtalálta.

A kincstár egyházi jellegű tárgyai közül néhányat ma is használnak különleges alkalmakkor. Ezek közé tartozik egy 1729-ből való, aranyszállal hímzett papi díszöltözet, a Lipót-ornátus.

A kolostorban található Ausztria legrégibb pincészete. A borkészítés történelme, mondhatni, az apátság alapításával kezdődött. A hagyományosan a tudománnyal és a művészetekkel összefüggésbe hozott borászat az Ágoston-rendi szerzetesek gondoskodásával Klosterneuburg legfontosabb gazdasági ágazatává nőtte ki magát. A kb. 900 éves korával a klosterneuburgi apátságban található Ausztria nemcsak legrégebbi, de 108 hektáros megművelt földterületével a legnagyobb borászata: nem ellentmondás, hogy emellett az egyik legmodernebb is. Saját termelésű, díjnyertes minőségi borok kóstolására is van lehetőség.

A kolostorkert nagy része nyitva van a látogatók elött, amely leginkább angolkertre hasonlít, de van benne egy önálló egységet képező barokk kert és egy klasszicista stílusú üvegház is, ahol rengeteg mediterrán növényritkaság él.

Belépő ára személyenként (vezetéssel)
Felnőtt 15,50 EUR
Gyermek (6-14 éves korig) 5,50 EUR
6 éves kor alatt ingyenes.
A vezetések időtartama kb 1 óra.Tartomány:Niederösterreich
Település:Klosterneuburg
Cím:3400 Klosterneuburg, Stiftplatz 1
GPS: 48° 18′ 26.80391″, 16° 19′ 34.93286″
Honlap: http://www.stift-klosterneuburg.at

Még nem érkezett hozzászólás!

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward