» Ausztria

» Ausztria » Burgenland


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

Az olasz bástyarendszerrel kiépült magyar végvár szépsége a várdomb déli oldalán elterülő tó felől szemlélve bontakozik ki legteljesebben.


III.Béla 1180 körül várat építtetett a nyugati határ védelmére. 1524-ben II. Lajos Batthyány Ferencnek adta a várat. A XVI. század végén három évig a várban működött Batthyány Boldizsár támogatásával Manlius nyomdája, ezalatt 16 könyvet adott ki. Ezidőben a vár vendége volt Carolus Clusius a XVI.sz európai hírű botanikusa, aki Batthyány Boldizsár megbízásából felmérte és rendszerezte a vidék flóráját.

A várhoz meredek kapaszkodó vezet. A vár gazdagon díszített helyiségeiben múzeumot rendeztek be. A vármúzeum négy részből áll: lovagterem, Clusius-emlékterem, fegyvertár, galéria.

A várkastély felső szintjén található a vár történetét, valamint a Batthyány család eredetét feldolgozó kiállítás. Továbbá itt látható Ausztria legnagyobb öntöttfém-gyűjteménye, valamint a vár konyhája és cukorsütödéjének a másolata is. A többi teremben időszakos kiállításokat tekinthetünk meg. E termek a várkastély alsó szintjén találhatók, s részben az alapul szolgáló sziklába vájták őket.

Az "Ősök termében" (az egykori műteremben), közvetlenül a várkápolna fölött láthatók a Batthyányak portréi, címerei és egyéb tárgyai. Az ősök termének "előcsarnokából " - itt látható egy részletes családfa - 141 lépcső vezet fel a "harangtoronyba ", ahonnan lélegzetelállító kilátás tárul elénk, s elláthatunk Németújvárról egészen Magyarországig.

A többi "egykori lakóhelyiségben", amelyekben a Batthyány család, s előttük a vár gondnoka még az 1980-as években is lakott, találhatók a tényleges műremekek:
- az idősebb Lucas Cranach portréja (kb. 1535-ből)
- Barthel Bruyn portréja (16. század)
- Batthyány-címerrel ellátott feltámadási oltár Szalónak várából
- szakrális műtárgyak, festett poharak és porcelántányér
- drága elefántcsont sakk-készlet, távol-keleti tárgyak, játékok.

A vármúzeum többi termében, valamint az egykori fegyverteremben olyan drágaságok láthatóak, mint pl. egy túlméretezett barokk billiárdasztal, régi fegyverek és harci eszközök, valamint egyéb barokk és reneszánsz tárgyak.

Végül a fegyverrel soha be nem vett vár és a Batthyány család előtti tulajdonosok, mint pl. a Baumkirchner család történetét láthatjuk az első emeleti termekben.

Újonnan létesített termekben látható Ausztria legátfogóbb és Európa-szerte híres öntöttfém gyűjteménye. Betekintést nyerhetünk a fémöntés történetébe, láthatunk munka- és díszítőeszközöket, műremekeket és gyöngyszemeket.

Végül elértünk a második emelet termeibe. A múzeum újjáépítése során vadásztermet, étkezőt (Batthyány-mintás herendi porcelán étkészlettel), hálószobát, zenetermet (egy XVI. századi ládaorgonával) alakítottak ki. E szobák a letűnt korokról hivatottak életképet adni.

Közvetlenül az első emelet reneszánsz termei felett található a káprázatos, barokk korban kialakított lovagterem (most festményeknek ad otthont). Itt több mint 400 év műremekei tekinthetők meg, minden egyes tárgy Dr. Illig gyűjteménye, ez eredetileg a Szalónaki várban volt látható. A lovagterem különleges hangulatát a kilátás adja. "Ameddig a szem ellát! " - ez írja le leghűbben a Batthyány család uradalmát és befolyásának határait. Kelet felé egészen Körmendig látunk el, északon a Hochwechsel szűkíti a láthatárt, délen és nyugaton pedig lankás erdők ölelik körül a várhegyet.

Végezetül a XV. században épült Maria Schnee várkápolnát kell még megemlíteni. Gótikus szamárhát íves oldalajtón lépünk be a "vártemplomba", amely Maria Schnee búcsúhelyként ismert. Azonnal szembeötlik a gótikus belső tér, az oltárral, szószékkel, áldozópaddal és kóruspadozattal. A Mária-festménnyel ellátott főoltár mellett a Szent Rochus és Szent Norbert szobrával díszített mellékoltár látható. A kápolnában látható a Batthyány család néhány tagjának halotti pajzsa is.

A várba siklóval is feljuthatunk.Tartomány:Burgenland
Település:Güssing
Cím:7540 Güssing, Batthyánystraße 10
GPS: 47° 3′ 26.3507″, 16° 19′ 28.13506″
Honlap: http://www.burgguessing.info

Még nem érkezett hozzászólás!

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward