» Olaszország

» Olaszország » Abruzzo


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

Gran Sasso az Appenninek hegysége, legmagasabb csúcsa a Corno Grande (2912 m) valamint Európa legdélebbi gleccsere, a Calderone.


Mussolini. 1943 júliusában az angolszászok partra szálltak Szicíliában, a fasiszta Olaszország összeomlott. Az új Badoglio-kormány kapitulált, de a németek folytatták a háborút az ország területén. Július 24-én Mussolinit a Nagytanács megfosztotta tisztségeitől, majd fogságba vetették. Hitler kommandósai kiszabadították Gran Sasso-i rabságából, s a Salói köztársaság nevű bábállam élére állították. Mussolini megölette ellenfeleit, így vejét, volt külügyminiszterét, Galeazzo Cianót, de második uralma nem tartott sokáig. A német vereségek után szökni próbált, de a svájci határnál a partizánok elfogták. Szeretőjével, Clara Petaccival 1945. április 28-án, Giulino di Mezzegrában kivégezték, s Milánó főterén lábuknál felakasztották őket.

Sötét anyag. A Gran Sasso hegység gyomrában, Földalatti Nukleáris Asztrofizikai Laboratóriumban (Laboratory for Underground Nuclear Astrophyics, LUNA) zajlik a Xenon 1T kísérlet a sötét anyag felkutatására. A LUNA jelenleg az egyetlen földalatti részecskegyorsító a világban, amely kifejezetten az asztrofizikai szempontból érdekes magreakciókat kutatja. A létesítmény az Olasz Magfizikai Intézet (INFN) Gran Sasso Laboratóriumában található, és több mint egy kilométer vastag kőzetréteg alatt helyezkedik el.Tartomány:Abruzzo
Cím:Gran Sasso
GPS: 42° 40′ 53.42214″, 13° 45′ 33.42377″

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward