» Franciaország

» Franciaország » Bretagne » Bretagne


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

Festői szigetek Bretagne partjainál.


Ouessant (Ushant)

A legnagyobb sziget a három közül.

A növényzetet a szigeten szabadon mászkáló bárányok szinte teljesen lelegelték. Világítótornyok és sziklás partok teszik teljessé a festői látványt.

Innen származik a híres Ouessant törpe juh, mely a világ legkisebb juhfajtája.

A Pointe de Pern Franciaország legnyugatibb pontja. Mindig nagy jelentősége volt a tengerészetben, még a sziklákat is védték: az egyik fehérre van festve, régen a hajósoknak ez jelezte a partot.

A szirt tetején egy kis ház található: a Villa des Tempetes, amely régen (1885-1900) egy gőzhajtású ködkürtnek adott otthont.

Összesen hat világítótorony található a szigeten, köztük a legnagyobb a Créac'h, amelynek fénye 130 kilométerre is elér; ezzel világon az egyik legerősebb. Az aljában múzeum van.

Az 1695-ben épült Phare du Stiff világítótornyot tekintik az első francia világítótoronynak a La Manche-csatornán. 

A legnagyobb városa Lampaul, 900 lakossal. Itt találhatóak a sziget legjobb strandjai. A temető is megér egy látogatást: szinte csak ismeretlen tengerészek sírjai és itt elsüllyedt hajók emlékére állított keresztek vannak benne.

Moléne

Nagyon sok hajó lelte már itt a végzetét. A leghíresebb a Drummon Castle nevű, 1896-ból. Dél-Afrikából tartott Angliába. A 143 utasból és a 103 tagú legénységből mindössze 3-an élték túl: egy első osztályú utas és két matróz. 1978-ban a környéken süllyedt el az Amoco Cadiz olajszállító; a világ máig egyik legsúlyosabb olajszennyezését okozta, a breton strandokat egy ideig teljesen használhatatlanná tette.

Mindössze 75 hektárnyi a területe, de van specialitása: a Moléne kolbász, amelynek füstölésekor hínárt használnak.

Sein

Sein Bretagne egyik legkülönösebb szigete: szinte teljesen lapos, mivel a sziget valamikor a tengerből emelkedett ki. Mindössze 500 méter széles és 1,8 km hosszú. Csak egyetlenegy pici falu van rajta, az első lakói száműzöttek voltak.

A turisták számára egypár szálloda és étterem is található. Egyetlen egy múzeum van az egész szigeten: az Écomusée, Sein történetét és szokásait mutatja be. Ezenkívül a Men Brial világítótoronyban egy kis kiállítást is kialakítottak a tengerből szerencsésen kimentett hajótöröttekről.

Egy másik, Grand Phare nevű világítótoronyban tisztítják a sós vizet és termelik az áramot.

A Croix de Lorraine egy emlékmű, melyet Charles de Gaulle állítatott a 140 szigeti férfi tiszteletére, akik követték őt Angliába.

Állítólag régen élt itt 9 szűz, elvonultan a kis településtől. Gyógyító erejük volt és tudták irányítani az időjárást.

Megközelítés: Egész nap komp járatok közlekednek Brest-ből Ouessant, Moléne és Sein szigetek között.



Tartomány:Bretagne
Település:Brest
GPS: 48° 27′ 44.11285″, -5° 4′ 46.41528″

Még nem érkezett hozzászólás!

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward