» Franciaország

» Franciaország » Pays de la Loire


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

Az Atlanti-óceán partjainál található Noirmoutier-sziget a Passage du Gois-ról, a négy km hosszú, időnként víz alá merülő töltésről híres.


A szigeten gyakran két fokkal melegebb van, mint a szárazföldön, és a mimóza már január végétől virágzik - sőt, gyakran előbb virágzik itt, mint Nizzában. Renoir is híres volt arról, hogy a sziget fényminőségét Dél-Franciaországéhoz hasonlította, és azóta is sok művészt vonzz a sziget, akik meg akarják örökíteni a gyönyörű tájakat.

A sziget állandó lakossága 10 000 fő, de egész évben vonzza a látogatókat, és a főszezonban akár 100 000 ember is lehet itt.

A sziget déli részén egy közúti híd köti össze Noirmoutier-t a szárazfölddel, de naponta kétszer, amikor apály van, a Passage du Gois-n is lehet autózni Beauvoir-sur-Mer-ből a sziget Barbâtre nevű falujába. Az árapály időzítése jól láthatóan fel van tüntetve, hogy biztosítsa, hogy időben átérjen.

Ezen az útvonalon megpillanthatja az osztrigafarmokat, mielőtt a dagály újra elönti őket. A közúti híd 1971-es megnyitása ellenére a Passage du Gois - amelyet gyakran a sziget köldökzsinórjának is neveznek - továbbra is forgalmas. Minden évben megrendezik a Foulées du Gois nemzetközi futóversenyt, amelynek során a futók az árral szemben versenyeznek, hogy átjussanak az átjárón, miközben a víz folyamatosan a bokájuk fölé emelkedik.

Noirmoutier-en-l’Île, a sziget legnagyobb településén álló, középkori eredetű várban az első világháború alatt fogolytábor működött. Kuncz Aladár Fekete kolostor c. regényében ír itt töltött éveiről.

A háború kitörésekor Franciaországban tartózkodó ellenséges állam honpolgárainak egy részét Noirmoutier szigetére, az ottani várba internálták. Az 1914 és 1916 ősze között fogva tartottak itt osztrák, német, magyar, lengyel, török és bolgár állampolgárokat. 

Két év alatt több mint 250-en raboskodtak a várban, köztük egyszerű, évtizedek óta Franciaországban élő magyar polgárok, vagy épp ott nyaraló értelmiségiek: többek között a nyelvész Bárczi Gusztáv, a szobrász Finta Gergely, Németh Andor költő, esszéista vagy Kuncz Aladár író, kritikus, aki az 1931-ben megjelent Fekete kolostor című regényében állított emléket az itt töltött időnek. A kötet nyolc nyelven jelent meg, 1937-ben franciául is, és azóta több ízben is kiadták.

2018-ban a szigetről indul a Tour de France mezőnye.Tartomány:Pays de la Loire
Cím:Noirmoutier
GPS: 46° 59′ 14.091″, -2° 16′ 9.41628″

Még nem érkezett hozzászólás!

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward