» Ausztria

» Ausztria » Tirol » Ötztal


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

Ötztal számos természeti kalanddal, csodálatos völgyekkel és gleccserekkel várja a látogatókat. Ötztalban találták meg a jégbefagyott őskori embert, Ötzit.


A vadromantikus Ötztal Ausztria és Olaszország határán található. Részben Ausztria Tirol tartományában, részben Olaszország Trentino-Alto Adige régiójában (Dél-Tirol) fekszik.

A völgyet 3 ezer méter magas csúcsok veszik körbe, amelyekről fennséges panorámában lesz részük az odalátogatóknak. Legmagasabb csúcsa a 3768 m tengerszint feletti magasságban fekvő Wildspitze.

Ötztal települései: Haiming, Ochsengarten, Sautens, Oetz, Umhausen, Niederthai, Längenfeld, Gries, Huben, Sölden, Hochsölden, Zwieselstein, Hochgurgl, Obergurgl, Vent. Az ötztali Alpokat a Timmelsjoch hágon keresztül hagyhatjuk el Olaszország felé.

SÍTERÜLETEK

OETZ-HOCHOETZ:

Hochoetz: Acherkogelbahn (820 m-2.020 m). Hegyállomástól babakocsis túraút indul! (részletek)

SÖLDEN-HOCHSÖLDEN:

Ausztria egyik legnagyobb gleccser-síterülete, és garantáltan abszolút hóbiztos októbertől májusig. A maga 20 négyzetkilométeres kiterjedésével Ausztria egyik legnagyobb síterületének számít.

Ausztrián belül egyedül Sölden dicsekedhet mindjárt három 3000 méteren felüli heggyel ("BIG3"): a Gaislachkogl 3058, a Tiefenbachkogl 3250 és a Schwarze Schneide 3340 méteres magasságokba nyúlnak. Két gleccseren is le lehet siklani, a Rettenbach és a Tiefenbach gleccseren. A két gleccsert egy 170 méter hosszú síalagút köti össze 3000 méter magasságban:"Rosi-Mittermeier-alagút" 1,7 km hosszú közúti alagút - SALOMON állomás a Rettenbach-gleccsernél.

Gaislachkogelbahn (részletek)

Giggijochbahn (1.377 m -2.284 m) (részletek)

Tiefenbachbahn (2.675 m- 3.250 m, 2.795 m-3.249 m) (részletek)

Doppelsesselbahn Rotkogel (2.092 m- 2.414 m). Hochsölden. Itt állatsimogató, játszótér. (részletek)

VENT

Doppelsesselbahn Wildspitze (1.900 m-2.365 m) (részletek)

OBERGURGL-HOCHGURGL:

Hohe Mut Bahn (1.930 m- 2.670 m). Obergurgl. (részletek)

Hochgurglbahn (1.790 m-2.700 m). Hochgurgl. (részletek)

Top Wurmkogl (2.700 m-3.064 m). A hegycsúcson Gipfelsteig Top Mountain Star kilátó (3.080 m) (részletek)

NIEDERTHAI-UMHAUSEN: (részletek)

FÜRDÉS

Badesee Umhausen. A Stuibenfall lábának közelében található a gyönyörű umhauseni strand. Kristálytiszta kb. 24 fokos vize ivóvíz tisztaságú. A parton strandröplabdapálya, teniszpályák, Tabaluga-játszótér és nagy teraszos pizzeria várja a vendégeket. Nyitva júniustól szeptemberig. Belépő: 4,50 euró/felnőtt, 2 euró/gyerek

Therme Aqua Dome, Längenfeld (részletek)

Piburger See, Oetz. Oetzből folyamatosan emelkedő gyalogúton érhető el a smaragdzöld hegyi tó, amely gazdag halállománya miatt horgászparadicsomként is ismert. A tó strandja nyáron látogatható. Kellemes családbarát túraút a tó körül. Csónakkölcsönzés. (részletek)

Waldbad, Haiming. Fűtött medence, babamedence, játszótér. Belépő: 4 euró/felnőtt, 2 euró/gyerek

Freizeitzentrum Sautens. Fűtött medencék, játszótér. Belépő: 4 euró/felnőtt, 1,710 euró/gyerek

Erlebnisschwimbad Oetz. Fűtött medencék, vízicsúszda, játszótér. Belépő: 4,60 euró/felnőtt, 2,30 euró/gyerek

Freischwimbad, Längenfeld. Fűtött medencék, vízicsúszda. Nagy gyerekmedence játékokkal. Belépő: 5 euró/felnőtt, 2 euró/gyerek

Freizeit Arena, Sölden. Élményfürdő külön gyerekterülettel. Belépő: 9 euró/felnőtt, 5 euró/gyerek.(www.freizeit-soelden.com)

SZABADIDŐPARKOK

Ötzi-dorf, Umhausen (részletek)

Area 47, kalandpark és csúszdapark Oetz-ben (részletek)

Kids Park: nagy játszótér Oetzben, Tirol legnagyobb játszótere. Ingyenes belépés. Az egyes játékokat bányász-témakörben alakították ki. Az oetzi uszoda mellett található.

Ötztaler Fun- und Erlebnispark, Längenfeld/Huben (részletek)

Geojátszótér, Längenfeld/Huben

Kalandpark és erdei kötélpálya-Ötztaler Outdoor Parcours, Sautens (részletek)

Függőhíd. A 82 m hosszú függőhíd Ötztal új szenzációja, ahonnan fantasztikus kilátás nyílik a völgybe. (részletek)

SZIKLAMÁSZÁS

A via ferrata utak hatalmas dróthálóként szövik át Ötztal hegyeit. Mivel az utak nehézsége a könnyűtől az extrém nehézig terjed, mindenki megtalálhatja a számára ideális terepet. A völgyben az utak kiépítését még a 80-as években kezdték, számuk mára már körülbelül 600-ra tehető, a kezdőktől a legprofibbakig mindenki megtalálja azt, amelyikre fel tud, mer vagy szeretne mászni. Niederthai közvetlen közelében található az egész völgy legtöbb (118) kiépített útját kínáló fal, 6b és 9a nehézségű utakkal. Akik könnyebb utakat keresnek, azoknak ajánlható Engelswand (76 út, 4a-8a+) falai. A mászóparkok rövidebb útjai mellett számtalan nagyfalas út is várja a mászás szerelmeseit, köztük például a 740 méteres összmagasságot leküzdő Waze Spitze keleti gerince, amely a legszebb mászóutak közé tartozik.

Klettersteig, Umhausen: a Stuibenfall vízesés vonalát követő via ferrata út, amely viszonylagos egyszerűsége mellett is az egyik legnagyobb élményt kínálja a mászók számára. Összesen 450 méter hosszú, amelynek végén a legelszántabbak nekivághatnak, hogy egy drótkötélen egyensúlyozva keresztezzék a vízesés szédületes robajjal lefelé zúduló zuhatagát.

A völgy további útjai, Sölden Moosalm, Lehner Vízesés, Kühtai vadonatúj Panorama útja és a Burgsteiner fal is feledhetetlen élényeket kínálnak.

Mászóparkok: Haiming, Sautens, Tumpen bei Umhausen, Niederthai, Oberried in Längenfeld.

RAFTING ÉS CANYONING

Családi raftingtúrák: tapasztalt és képzett vezetők segítségével akár az egész család biztonsággal meghódíthatja a dühöngő folyók vizét az ötztali Achen, vagy a szűk Imst-szurdokban. A kisebb gyerekek egy sokkal békésebb "kalóztúra" keretében ismerkedhetnek meg a vízi kalandokkal.

Canyoning: Ötztal változatos szurdokai, vízesései és hegyi patakjai tökéletes terepviszonyokat kínálnak ehhez a rendkívül izgalmas sporthoz. A völgyben számos cég szervez ilyen túrákat különböző nehézségi szinteken, amelyeken bárki kipróbálhatja magát.

TÚRA

Ötztal lélegzetelállító hegycsúcsai között számtalan különböző nehézségű túraútvonal kígyózik. A régió legszebb úticéljai közé tartozik a Niederthaiból nagyjából két óra alatt elérhető Narrenkogel (2309 méter), illetve a Fundusfelier, meghódításával belépünk a háromezresek világába (3079). A túrák kényelmét az utak mentén váratlanul felbukkanó hütték biztosítják, itt mindig jó alkalom és ürügy kínálkozik egy frissítő ital elfogyasztására.

Alpesi élményösvény ("mit Gratschen ratschen"). Az út cirbolyafenyő erdőben vezet. 12 állomás témái pl. madarak, mormoták. 4 km, 2 óra. Start: Obergurgl, Gasthaus Davids Hütte, a cirbolya-fenyő erdő bejáratánál.

Stuibenfall-vízesés, Umhausen (részletek)

"1. Lehrpfad zur Hochgebirgsökologie"- témaút az alpesi növény- és állatvilágról. 2 szakaszból áll. 1. szakasz: Gaislachkoglbahn középállomásától a völgyállomásig : témája a hegyi állatok. 4,6 km, menetidő 2-2,5 óra. 2. szakasz: Az út Hochsöldenben (2.100 m) kezdődik és Gaislachkoglbahn középállomásánál végződik (2.170 m). Témája az Alpok élővilága. 5,5 km, menetidő 1,5-2 óra.

Hängebrücke Rofen, Vent. 46 m hosszú függőhíd vezet a 31 m mély Rofnerschlucht (Rofner-szurdok)fölött.

KERÉKPÁR

Ötztal a biciklizés és a természet szerelmeseinek paradicsoma. Közel 700 kilométer jelzett kerékpárút hálózza be a völgyet, egészen elképesztő, 30 ezer méteres össz-szintkülönbséggel. Ezek között természetesen az egészen könnyűtől az extrém nehézig mindenféle nehézségi szint megtalálható, így garantáltan mindenki a számára legideálisabb útvonalon tekerhet. Akármelyik utat is választjuk, mindenütt ugyanaz a megunhatatlan, gyönyörű, változatos táj fog elkísérni minket a rohanó patakok, dús, zöld erdők és lenyűgöző sziklaformák között.

Minden kétséget kizáróan a 135 kilométeres, egész Ötztalt bejáró mountainbike-körút a völgy egyik legszebb túrája. Az összesen 4690 méteres downhill út a Gaislachkoglen egész Európa egyik híressége, hiszen ez a legmagasabbról induló ilyen jellegű bicikliút az Alpokban.

Természetesen számtalan túralehetőség kínálkozik a gyerekes családok számára is, mint például az Umhausenből (Niederthai közelében) induló körtúra. A kerékpárral való mozgást segítik a speciális bicikliszállító buszok, amelyek a völgyön belül rendszeres időközönként közlekednek.

ALPESI ÚT

Gletscher Panorama Straße, Sölden: A Keleti-Alpok legmagasabban fekvő panorámaútja (Söldentől 14 km-re) (részletek)

Timmelsjoch Hochalpenstarße (részletek)

MÚZEUM

Ötztali Szabadtéri Múzeum, Längenfeld. A múzeum Ötztal paraszti kultúráját mutatja be. Nyitva júniustól szeptemberig.

ÖTZI

Az Ötztal-völgyben többféle módon is közelebb kerülhetünk Ötzi mítoszához.

Umhausenben az Ötzi-falu egy régészeti vidámpark, amely a neolitikus kor mindennapi életét mutatja be. Legyen szó kézművességről, mezőgazdaságról, állattenyésztésről vagy őseink rituáléiról.

Különösen lenyűgöző a Tisenjochban található helyszín meglátogatása. Vent hegymászófaluból a túra a Martin Busch és a Similaun hüttéken keresztül az Észak- és Dél-Tirol közötti határra vezet. Ott egy piramis alakú emlékmű jelzi az esemény helyszínét.

Azok, akik szeretnék Ötzit személyesen is megtapasztalni, a Timmelsjoch magashegyi úton eljuthatnak a bolzanói Régészeti Múzeumba, ahol Ötzi végső nyughelyét megtalálta.

Tartomány:Tirol
Település:Oetz
GPS: 47° 12′ 15.65827″, 10° 53′ 33.82714″
Honlap: http://www.oetztal.com

Még nem érkezett hozzászólás!

Régióválasztó

arrow_upward