» Franciaország

» Franciaország » Auvergne-Rhône-Alpes » Francia Alpok


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

A Flaine-ben található síközpontot Breuer Marcell tervezte az 1960-as években.


Flaine

A síközpont Magland és Arâches között terül el 1.600 m magasban. A nyáron túrázók lepik el a kabinos felvonóval elérhető hegyvidéket.

Mára Flaine az építészet élő múzeumává vált, ahol élvezet sétálni és síelni, a műemléképületekkel szegélyezett történelmi negyedben.

Megelőzte korát: gondolák és felvonók futottak a talajszintről, és itt van Európa első hókészítő rendszere.

Breuer Marcell


Breuer Marcell (1902-1981), a Bauhaus modern művészeti irányzat egyik világhírű mestere volt. 

Breuer, a 20. századi formatervezés és építészet egyik nagyhatású alakja Európában elsősorban bútortervezőként, a csővázas bútorok feltalálójaként, míg az Egyesült Államokban építészként ismert.

Breuer Lajos Marcell - külföldön ismert nevén Marcel Breuer - 1902-ben született Pécsett. 1920-tól 1928-ig tevékenykedett a Bauhausban, előbb mint tanuló, később mint mester. Karrierje bútortervezőként kezdődött. Első csővázas székét, az úgynevezett Wassily-modellt 1925-ben alkotta meg. Egy másik híres munkája Erwin Piscator berlini lakásának 1927-ban készült berendezése volt.

A Bauhausból való kiválása után építészként tevékenykedett Németországban és más európai országokban. 1937-ben, rövid magyarországi, majd angliai tartózkodást követően volt mesterével, Walter Gropiusszal együtt az Egyesült Államokba emigrált, ahol a Harvard Egyetemen kezdett tanítani, majd később építészirodát nyitott. Az 1950-es, 1960-as években családi házai, egyetemi, templom- és irodaépületei világszerte mintául szolgáltak az építészek számára. Breuer Marcell 1981-ben New Yorkban hunyt el.

Ő tervezte egyebek között az UNESCO párizsi, Y-alaprajzú palotáját (Nervivel és Zehrfussszal közösen), a Cannes melletti IBM-kutatóközpontot, amelynek alaprajza megkettőzi az UNESCO Y-ját, New Yorkban a Whitney Múzeumot. A New Jersey-i Short Hills zsidó közösségének együttest tervezett zsinagógával, iskolával, közösségi terekkel. A michigani Muskegonban az általa tervezett Szalézi Szent Ferenc-templom falai befelé dőlnek, homlokzatát plasztikus kereszt díszíti. Az ő műve a washingtoni építésügyi minisztérium, s a francia Alpokban a Flaine síközpont is.Tartomány:Auvergne-Rhône-Alpes
Cím:Flaine
GPS: 46° 0′ 24.67584″, 6° 41′ 25.31904″
Honlap: https://www.flaine.com/

Még nem érkezett hozzászólás!

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward