» Franciaország

» Franciaország » Provence-Alpes-Côte d'Azur » Provence


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

Az If szigetén található vár Alexandre Dumas Monte Cristo grófjának köszönheti hírnevét, amelynek főhőse ebben a várban raboskodott.


Az erődöt 1524-ben építette I. Ferenc francia király, Marseille-jel szemben. Az épületet 1528-tól kezdve évszázadokon keresztül lakatlan volt, kizárólag börtönként használták. A börtön funkciója megszűnt a 19. század végén, és a szigetet megnyitották 1890-ben a nagyközönség kíváncsi szemei előtt.

A börtön elítéltjeit megkülönböztették aszerint, hogy melyik társadalmi osztályból származnak és mennyire vagyonosak. A börtön alsó, ablaktalan celláiba helyezték el a szegény rabokat, míg a gazdagabb, felső rétegből származó elítéltek sokkal komfortosabb körülmények között tölthették büntetésüket és sokszor privát cellákban élték mindennapjaikat, amelyekhez egyes esetekben még kandalló is tartozott. Viszont ezért a privilégiumért nagyobb összeget is kellett fizetniük.

Az ajtók fölött még kiolvashatók az egyes cellalakók nevei. Jókora ásott lyukak formájában itt-ott néhány szökési kísérlet nyomai is felfedezhető a falakon.

Híres foglyok

Edmond Dantes, Dumas kitalált szereplője, később Monte Cristo grófja. Dumas regénye szerint Edmondot életfogytiglan börtönbüntetésre ítélték a szigeten lévő várbörtönben. 13 évig tervezte a szökését, mígnem sikerrel járt. Később grófi címhez jutott, és megvásárolta a szigetet.

Az igazi Vasálarcos, akiről Dumas regényének főhősét formázta.

Honoré Mirabeau, francia író, diplomata, politikus.

Chevalier Anselme, összeesküvő.

Az erődöt hajóval lehet megközelíteni Marseille kikötőjéből, az út kb. 20 perc. Csupán 3.5 kilométerre fekszik Marseille régi kikötőjétől.

Belépő 2019: Felnőtteknek 6 euró. 18 év alattiak családdal vagy iskolai csoporttal ingyen látogathatják az erődöt, de azoknak a 18 és 24 év közötti fiataloknak sem kell belépőt fizetni, akik az Európai Unió tagországaiból származnak vagy azok valamelyikében élnek. 

A sziget hajóval közelíthető meg.Tartomány:Provence-Alpes-Côte d'Azur
Település:Marseille
Cím:Marseille Quai de la Fraternité
GPS: 43° 16′ 49.30025″, 5° 19′ 30.51772″
Honlap: http://www.chateau-if.fr/

Még nem érkezett hozzászólás!

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward