» Horvátország

» Horvátország » Isztria » Isztria


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

Labin egy dombtetőn telepedett meg, látogatóit a bányászokról és a Matija Vlačić Ilirikról szóló történelmi regékkel, valamint a nyaranként művészi színpaddá átlényegülő középkori utcácskáival vonzza.


Labin az Isztriai-félsziget keleti oldalán, a tengerhez közel található. Óvárosa a hegy tetején fekszik, lenyűgöző kilátással a Kvarner-öbölre és a szőlőkkel borított domboldalakra.

Az egykori bányásztelepülés óvárosa a parttól mintegy 2 km-re egy Plomin és Rabac közötti 320 méteres magaslaton fekszik. Az óváros bővelkedik a látnivalókban és műemlékekben.

A hegyre épült óvárosból és a jóval később alapított bányásztelepülésből, Podlabinból áll. Az óváros bástyás falakon keresztül érhető el. A tenger és a Kvarner szigetei, a festői, szőlőkkel borított domboldalak látványa a fellegvárból látható a legjobban.

Labin óvárosának látnivalói. A Városi Múzeumban a bányászati kiállítás a leglátványosabb, a Nemzeti Múzeum, a barokk paloták. A harangtoronyból remek kilátás nyílik a környékre, a Fortica kilátóból a Kvarnerre és az Učkára lehet látni. 

Podlabinban 400 éve kezdődött a feketeszén-bányászat és a XX. század végéig tartott. A tárnákat 1998-ban hagyták el az utolsó vájárok, a bányában a 40-es, 50-es években még mintegy 10 ezren dolgoztak. A régió legismertebb eseménye volt, amikor 1921-ben a labini bányászok kikiáltották saját köztársaságukat az olasz megszállás elleni tiltakozásul. Lázadásuk egy hónapja alatt saját alkotmányt is hoztak.Tartomány:Isztria
Cím:Labin
GPS: 45° 5′ 29.7204″, 14° 7′ 25.69764″

Még nem érkezett hozzászólás!

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward