» Horvátország

» Horvátország » Isztria » Isztria

Páratlan kilátás az Učka-hegy tetejéről


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

Az Učka tetejéről páratlan kilátás nyílik a közeli szigetekre és a hegy lábánál elnyúló Opatijai Riviérára. A hegy csúcsán egy régi torony áll, amely hagyományosan a hegymászók kedvelt fotózkodási helye.


Az Učka-hegy Isztriai-félsziget keleti részén található, az 160 km2 területű Učka Nemzeti Park része.

Az Učka első feljegyzett meghódítója egy Zanichelli nevű velencei botanikus volt, aki 1722-ben tette meg a csúcsra vezető utat. Az elkövetkező 150 évben számos tudós látogatott elkülönböző országokból az Učkára, hogy a hegy gazdag növényvilágát tanulmányozza.

A nem sokkal később fejlődésnek induló tengerparti turizmus hamarosan az Učka lejtőit is elérte, így a hegy, amely korábban csak a geológusok és botanikusok érdeklődésére tartott számot, a 19. század végétől az Opatijában nyaralók körében is egyre népszerűbb lett.

1911-ben, az Osztrák-Magyar Monarchia idején az Učka-hegy tetejére, a Vojak csúcsra (1401 m) egy kilátótornyot építettek, amely az első világháború alatt, az osztrák-magyar hadsereg és haditengerészet katonai megfigyelő állásaként szolgált.

Az Učka-hegy legmagasabb pontjának számító Vojak-csúcson található toronyból, tiszta időben lélegzetelállító panoráma nyílik a Krk, Lošinj és Cres szigetekre, a Gorski Kotar hegyeire, a Kvarner öbölre, az olasz és a szlovén Alpokra, valamint Velencére, illetve az Isztriai-félszigetre.

A tájvédelmi körzetben számtalan ritka növény- és állatfaj él, ezek közül is kiemelkedő értéket képvisel az učkai harangvirág és az itt fészkelő fakókeselyű.

Pazar kilátás egy madárfészekből

Az Učka Natúrpark legújabb attrakciója a 2023 nyarán átadott hegyi menedékhely és madármegfigyelő-központ a Kremenjak-hegy festői, füves gerincén. A különleges létesítmény egy madárfészekre hasonlít, amelynek belsejében megrepedt tojáshéjat idéző menedékházat alakítottak ki. A mintegy 12 négyzetméteres, négy-hat ágyas „tojás” biztonságos védelmet nyújt az eső és a szél ellen. Épületként a fenntarthatóság elveit követi, energiafüggetlen, és minden elemével a helyi természeti értékekre és a klímavédelemre reflektál.

A projekt nem véletlenül kapta a „feltört tojás a fészekben” elnevezést, az Učka Natúrpark ugyanis hagyományos madármegfigyelőhely. A területen több mint 170 fészkelő és vonuló madárfaj él, az új hegyi menedékház pedig számos vándormadárfaj repülési útvonalán épült, így elsődleges rendeltetése mellett madármegfigyelésre is kiváló. A külső, fészket formázó rész és az épület között lépcső vezet az ágak által némiképp rejtett tetőteraszra, ahonnan az Učkára, a Kvarner-öbölre, Cres és Lošinj szigetekre, valamint az Isztriai-félszigetre nyílik pazar kilátás.Tartomány:Isztria
Cím:Učka Nature Park, Liganj, Horvátország
GPS: 45° 17′ 7.29928″, 14° 12′ 7.83968″

Még nem érkezett hozzászólás!

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward