» Horvátország

» Horvátország » Split-Dalmácia » Dalmácia

Biokovo: Az Adria legmagasabb panoráma autóútja


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

A panorámaút a Biokovo-hegy legmagasabb csúcsához, a Sveti Jure-hoz vezet (1762 m).


A Biokovora vezető 32 kilométeres régi út még a 19. században épült, ezt a kor követelményei szerint felújították pihenőkkel, játszóterekkel, információs pontokkal. Természetesen a kerékpárosokra is gondoltak, ha valaki felkaptatna a hegyre.

A tervek szerint autós közlekedés helyett két elektromos busz szállítaná a turistákat a hegyoldalban. Akik nem akarnak saját erejükből felbiciklizni, azok elektromos kerékpárt is bérelhetnek.

A Biokovo központi része a legmagasabb, és a kirándulók számára a legvonzóbb, mert a Sveti Jure (a legmagasabb) csúcsig aszfaltozott út vezet, de számos hegymászó út is, és két menedékház nyújt szállást.

A biokovoi csúcsok közül külön helyet foglal el a Sveti Jure, a legmagasabb csúcsa (1762 m). E csúcson a televízióadó uralkodik, közelében a festői Sveti Jure-templom (Szent György-templom) helyezkedik el.

A Sveti Jure csúcs a második legmagasabb hegy Horvátországban (a Dinara csúcs után), és mivel a tévétorony 90 méter magas, a televízióadó tetőpontja a legmagasabb "szilárd" pont Horvátországban.

A csúcsról rendkívüli panorámakilátás nyílik a Zagora vidékre és a szigetekre, derűs napokon jól láthatóak a bosznia-hercegovinai hegyek és az olaszországi Monte Gargano.

A csúcs hegymászó úton Makarból Vošacon keresztül, valamint Veliko Brdóból és Baškovićból Lokván keresztül elérhető a tengerparti oldalon, vagy a zagorai (szárazföldi) oldalon Milićből és a Turija csúcsáról, a csúcsig pedig egy 23 km hosszú aszfaltozott közút is vezet. A biokovoi közút kezdete és a Biokovo Természetvédelmi Park főbejárata a Makarska–Vrgorac közút 6. kilométerénél található.

Skywalk Biokovo

Megközelítés: A keskeny, gyakorlott vezetőknek való útra óránként 25 autót engednek fel. Az autóknak a nemzeti park előtti bejáratnál kell várakozni. A hosszú sorok miatt a tervek szerint 2021-től már csak az interneten, időpontra vásárolt jeggyel lehet feljutni. Tartomány:Split-Dalmácia
Cím:Biokovo
GPS: 43° 19′ 39.47106″, 17° 4′ 0.44656″
Honlap: https://pp-biokovo.hr/hr

Még nem érkezett hozzászólás!

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward