Svájc
» Svájc

» Svájc » Graubünden


Értékeld Te is:

Chur a vasút és az Alpok városa. A festői belvárossal büszkélkedő, több mint ötezer éves múltra visszatekintő Chur Svájc legrégibb települése. Chur egy varázslatos hegyvidék kellős közepén fekszik. Innen indulnak a világhírű Bernina és Glacier Express panorámavasutak felejthetetlen szépségű útvonalai.

A Rajna partján és impozáns hegyek között elterülő Chur, amely valaha az észak-déli kereskedelmi útvonal egyik állomása volt, ma nagy nemzetközi vasútvonalak végállomása, illetve az UNESCO által a világörökség részévé nyilvánított tájakon átvezető Rhätische Bahn társaság Bernina vasútjának kiindulópontja. A Rhätische Bahn üzemelteti a híres Glacier Expresst is. A környező elegáns fürdővárosok, mint például Davos-Klosters és St. Moritz, vagy a sport- és szabadidős központok, az Arosa-Lenzerheide és Flims-Laax mind-mind közvetlen vasúti vagy buszos összeköttetésben állnak Chur városával.

„Saját” hegyének, a Brambrüeschnek köszönhetően Chur az egyetlen olyan város Svájcban, amely közvetlenül a város központjából, modern függővasút segítségével megközelíthető téli-nyári sporttereppel rendelkezik.

A Svájc rétoromán területének központjaként működő püspöki város az államszövetség legrégibb városa. A katedrális közelében feltárt leletekből arra lehet következetni, hogy a település már Krisztus előtt 11 ezer évvel lakott volt, az előkerült edények és szerszámok pedig a római légió állomáshelyének egykori meglétét bizonyítják. A régészeti ásatások helyszínei, a Rétoromán Múzeum vagy maga az óváros arról tanúskodik, hogy Chur lakói számára fontos a történelem ápolása és bemutatása. „Graubünden fővárosában” emellett a Bündeni Művészettörténeti Múzeum és a Bündeni Természettudományi Múzeum is hozzájárul az alpesi vidék kincseinek gyűjtéséhez és ápolásához.

A világ minden tájáról érkező vendégek a sétálóövezetté nyilvánított belvárosban tett séta során fedezhetik fel legfontosabb látnivalóit. A város történelmének és kultúrájának megismerésére lehetőség van idegenvezető, illetve audioguide eszköz segítségével is. A kihagyhatatlan látványosságok közé tartozik a püspöki palota, a háromhajós katedrális és a történelmi belváros kiváló állapotban megőrzött épületei.

Chur a shoppingolás szerelmeseinek is közkedvelt úti célja: több mint 500 üzletével a legnagyobb bevásárlóközpontnak számít Zürich és Milánó között. A sétálóövezetnek nyilvánított óváros kacskaringós kis utcái kellemes vásárlásra és időtöltésre hívogatnak, míg az ínyenceket a számos hangulatos kávézó és az enyhe éghajlat mellett a város mediterrán hangulatához nagymértékben hozzájáruló több mint 130 étterem kínálata várja.

Chur autómentes belvárosának látványosságai egyedi hangulatot teremtenek a kulináris élmények mellé. A történelmi városnézés tökéletes alkalmat nyújt a gasztronómiai élvezetekhez is. Április és október között az óváros a szombatonként megrendezésre kerülő heti vásár idejére nagyszabású piactérré változik. Az alpesi városok jellegzetes termékei (sajt, füstölt szalámi (salsiz), jégkrém, torta, csokoládé, cseresznyelikőr (röteli)), amelyek nagyszerű szuvenírötletek is egyben, megvásárolhatók Chur több üzletében is. Aki a várost és környékét egyedi módon szeretné felfedezni, annak a lépésről lépésre különleges élvezeteket kínáló kulináris túrák kipróbálást ajánljuk. A számos étteremmel és nagy gasztronómia választékkal rendelkező Chur nagyszerű időtöltést tartogat ínyenc vendégeinek akár csak rövid időre vagy egy hétvégére is. Graubünden kanton közkedvelt finomságai közé tartoznak a burgonyából készült maluns, a magnoldlevélbe tekert capuns, valamint a galuskaszerű pizokel, amelyek több helyen is megkóstolhatók.

Brambrüesch: a városból közvetlenül a hegyre

„Házi hegyének”, a Brambrüeschnek köszönhetően Chur az egyetlen olyan város Svájcban, amely a modern függővasút segítségével közvetlenül a város központjából megközelíthető nyári sporttereppel rendelkezik, ahol csodálatos nyári rétek, egyedülálló alpesi növényvilág és lélegzetelállító panoráma várja az ide érkezőket. A Brambrüesch az élményteli túrák, napozóteraszos, kellemes éttermek és száguldást ígérő bikeboard pályák mellett a freeride hegyi kerékpárosok számára kialakított pályákkal is rendelkező alpesi kerékpárparkkal gondoskodik a gazdag élménykínálatról.

A Brambrüeschön indul az az egyedülálló szépségű panoráma-túraútvonal, amely a Dreibündensteinen keresztül a hegyi faluba, Feldisbe vezet. Innen felvonó visz Rhäzünsbe, ahonnan vasúttal juthatunk vissza Churba. A kedvezményes árú körutazásra szóló jegy minden utat magában foglal. A kerékpárosoknak szól a „Freeride Package Chur“ csomag, amelyet az alpesi kerékpárparkba megváltott jegy tulajdonosai már egy éjszaka után foglalhatnak. Akik kevésbé fáradalmas kikapcsolódásra vágynak, azoknak az „Alpenstadt & Bernina Express“ csomagot ajánljuk, amely két Churban eltöltött éjszakát és a Bernina Express panorámavasúttal Poschiavoba és vissza vezető vonatutat foglal magában.(www.bergbahnenchur.ch)

Tartomány:Graubünden
Cím:Chur
GPS: 46° 51′ 2.8206″, 9° 31′ 55.14924″
Honlap: http://www.churtourismus.ch/

Régióválasztó

arrow_upward