» Svájc

» Svájc » Bern » Bern


Értékeld Te is:

Bern óvárosa 1983 óta az UNESCO Világörökség része. A kulturális sokszínűség, a nyugalmat árasztó életvitel, valamint a belváros kellemes kávézói, jellegzetes kocsmái és ínyencéttermei kedvelt úti céllá teszik Bernt.


A legszebb, akit valaha láttunk” – ezt írta Johann Wolfgang von Goethe egyik levelében, amelyet barátnőjének, Charlotte von Steinnek írt 1779-es berni tartózkodása során. 

12. századi alapítású, középkori hangulatú, városképében a 15–16. század építészetét őrző, festői fekvésű városmagjával Bern az ország egyik legpatinásabb települése. Legjelentősebb műemlékei a 12. századi Óratorony, a 15–16. századi Münster-székesegyház, valamint a 15. századi Városháza.

Egy svájci város sem él olyan gazdag kulturális életet és kínál annyi szabadidős programot és szórakozást egyszerre, mint Bern. A stressz és a rohanás Bernben ismeretlen fogalmak. A város lakói élvezik az életet, és hagynak időt a valóban fontos dolgokra. Egy rövid beszélgetésre a tornác alatt, ahogyan a berniek házaik árkádjait nevezik, vagy egy kellemes délutáni kávéra a bernieknek mindig van idejük.

Az UNESCO világörökség részét képező, egyedülálló szépségű belváros tökéletes környezetet biztosít a lazításhoz és az élet élvezetéhez. A város minden egyes szeglete csodálatra méltó és arra ösztönöz, hogy megismerjük a város kincseit és történetét. Az eredeti szépségükben pompázó reneszánsz kutak, a homokkőből épült, történelmi épületek, a gótikus Münster, a medveárok és rózsakertből az óvárosra nyíló csodálatos kilátás csak kiragadott példái a számos érdekes látnivalónak.

Albert Einstein hét éven keresztül élt Bernben, és a város rendkívül inspiráló hatással volt rá. Az itt töltött és saját elmondása szerint legboldogítóbb és legtermékenyebb korszakában (1902 és 1909 között) nem kevesebb, mint 32 tudományos publikációt jelentetett meg. 1905-ben Kramgasse 49. számú házban dolgozta ki egyedülálló relativitáselméletét. Egykori lakása ma a közönség számára is megtekinthető. A berni Történelmi Múzeumban (Historisches Museum) látható, Albert Einstein életét és munkásságát világviszonylatban is legátfogóbban bemutató kiállításon a látogatók a zseni mögött rejlő embert is megismerhetik.

Paul Klee Németországból a nemzetiszocializmus hatalomra jutotása után, 1933 karácsonya előtt, ingóságainak egy részével megérkezett szülőföldjére, Bernbe. Tudta, hogy Németországban a modern művészet sorsa egyelőre megpecsételődött. 1937-ben, a nemzetiszocialisták által elrettentésként rendezett „Entartete Kunst” (Elfajzott művészet) kiállításon Klee-nek is szerepelt 17 műve, 120-at pedig, mely addig nyilvános gyűjteményekben volt, hatóságilag lefoglaltak. Az olasz építész, Renzo Piano által tervezett Paul Klee központ (2005) olyan építészeti remekmű, amely a természetes környezetébe tökéletesen illeszkedő építészet rendkívül szép példája.

Svájc legrégibb művészeti múzeuma (Kunstmuseum) és a híres berni szimfonikus zenekar további kulturális élményekkel kecsegtetnek.

A berni óváros jelképévé vált 6 km hosszú árkádsor Európa egyik leghosszabb fedett bevásárlósétánya, ahol a nemzetközi márkák legmodernebb üzleteitől a helyi butikok kínálatán át a különleges szaküzletekig minden megtalálható, amire csak vágyhat az ember.

Világszerte egyedülálló a 16. századi eredetű, a belváros szélén, a Nydegg híd hídfőjénél álló medveverem (Bärengraben), ahol élő barna medvéket tartanak. A barna medve a városnak és a kantonnak egyaránt címerállata. Híres az óvárossal szemben, a medveverem közelében elterülő Rózsakert (Rosengarten), amelyet 1913-ban alakítottak ki egy korábbi temető helyén. A Rózsakertből szabad kilátás nyílik a teljes berni óvárosra.

Bern környéke

Berntől nem messze található a Gantrisch természeti park, amelynek összefüggő, nagy erdőit mély kanyonok és festői hegyi tavak tarkítják. Sehol máshol Svájcban nem merülhet el jobban az érintetlen természeti környezet vad romantikájában, mint a Schwarzsee környékén, ahol 200 km hosszú turistaútvonal, valamint fürdőzési, evezési és horgászási lehetőségek várják a tavon és a Sense folyón.

Az Emmental csodálatos dombvidéke és Oberaargau völgyei és mezői túrázásra hívogatnak folyók, vízesések mentén és idilli falvakon át, ahol a megfáradt vándort kellemes vendéglők kínálata várja.

Tartomány:Bern
Település:Bern
GPS: 46° 56′ 53.77668″, 7° 27′ 5.22432″
Honlap: http://www.bern.com/

Régióválasztó

arrow_upward