» Svájc

» Svájc » Neuchâtel » Neuchâteli-tó

Zseniálisak a világ legelső robotjai


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

A svájci Neuchâtelben látható a legelső, ember alkotta robot a 18. századból. Több évszázaddal az építésük után még mindig tökéletesen működnek: írnak, rajzolnak, zenélnek.


Pierre Jaquet-Droz 18. századi automata óraművei közül a leghíresebb „Az Író" néven ismert automata, amelyet a svájci órás azért készített, hogy szórakoztassa a nemességet és reklámozza óráit. 

Ez az 1770-es években épített játékbaba valójában egy önműködő gépezet, amely a számítógép legkorábbi példáinak egyike. Jaquet-Droz 240 éves mesterműve lenyűgöző példája a mérnöki zsenialitásnak, amely 6000 mozgó alkatrésznek köszönhetően működik. A kisfiú tud pislogni, mozgatja a fejét, és a kis pennával ír egy darab papírra. Ez a kis érzékelőknek köszönhető, amelyek kódolják a kéz összes mozdulatát. A legkülönlegesebb dolog azonban az, hogy a bábu bármely 40 betűt le tudja írni egymás után, bármilyen kombinációban a tulajdonos kedve szerint.

"Az Író” mellett a zseniális kézműves két másik hihetetlen bábu-automatát is készített, fia, Henri Louis és fogadott fia, Jean-Frédéric Leschot segítségével. "A Rajzoló" egy fiatal fiú, amely hasonlóan működik, mint "Az Író". Több képet is le tud rajzolni: XV. Lajos portréját, egy királyi párt, egy kutyát, és egy képet Cupidóról egy szekérben. "A Zenész" egy elegáns hölgy, amely igazi zenét játszik le egy erre a célra készített orgona billentyűin.

Több évszázaddal az építésük után, a bábuk még mindig tökéletesen működnek, és a Musée d'Art et d'Histoire-ban Neuchatel városában, bárki megtekintheti őket.

Neuchâtel régóta az óraipar és a fimommechanika jelentős központja. Fekvése is gyönyörű, az azonos nevű tó partján fekszik. A várost Dumas „vajból faragott játékvárosnak” írta le, sárga mészkőből készült kézművesházai miatt.Tartomány:Neuchâtel
Település:Neuchâtel
Cím:Musée d'Art et d'Histoire Neuchâtel, 2000 Neuchâtel, Svájc
GPS: 46° 59′ 29.32296″, 6° 56′ 7.67328″
Honlap: http://www.mahn.ch

Még nem érkezett hozzászólás!

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward