» Franciaország

» Franciaország » Auvergne-Rhône-Alpes » Francia Alpok

Mont Blanc és környéke (Chamonix-völgy)


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

A Mont Blanc Európa legmagasabb hegye, 4808 méter, Olaszország és Franciaország határán fekszik.


A Mont Blanc kultusza 1741-ben kezdődött, amikor is egy Richard Peacocke nevű angol utazó és honfitársa, William Windham elhatározták, hogy bejárják a környéket és a hegyet. Leírásuk nyomán egyre több ember zarándokolt el Európa tetejét látni, aztán megmászni is.

A hegy első megmászója egyike volt az alpinizmus klasszikus hőseinek: Jacques Balmat helyi hegyivezető először (1786. augusztus 8-án) Gabriel Michele Paccard nevű orvossal, majd egy év múlva Benedict Horace Saussure genfi természettudóssal jutott fel Európa legmagasabb pontjára.

A hegymászókon kívül híres emberek is egyre gyakrabban fordultak meg Chamonix völgyében, hogy feltekintsenek a Mont Blancra. Goethe 1797-ben járt itt, Shelley 1816-ban, Alexandre Dumas 1832-ben, de Liszt Ferenc is megfordult itt 1836-ban.

2017. nyarától kötelező felszerelést írtak elő azoknak a turistáknak, akik a Mont Blanc-ra a legnépszerűbb útvonalon akarnak feljutni. Az intézkedést egyes turisták felelőtlen magatartásával indokolják.

Aki ezentúl az úgynevezett normál útvonalon, az északnyugati oldalon akarja elérni a csúcsot, annak a csúcs közelében lévő Saint-Gervais-les-Bains település rendelete alapján jégcsákányt, hegymászóhámot, mászóvasat, meleg kabátot, napvédő krémet, iránytűt vagy GPS-t is vinnie kell magával. Aki a Gouter-Route-on az új szabályok ellen vét, azt 38 eurós bírsággal sújthatják.

Globális felmelegedés

A hegycsúcsok állandó hótakarója és a gleccserek drámai mértékben húzódnak vissza, 1900 és 2012 között a gleccserek térfogata a felére csökkent, ráadásul úgy, hogy az 1980-as évektől komolyan felgyorsult az olvadásuk. A Charmonix fölötti Mer de Glace gleccser 40 métert húzódik vissza évente. A globális felmelegedéshez köthető az is, hogy egyre több a sziklaomlás a hegyeken, 2007 és 2015 között például összesen 550-et regisztráltak. 

Szakértők szerint azért növekszik a sziklaomlások száma, mert a repedésekben található, eddig folyamatosan fagyott víz most kiolvad, és ezzel meggyengíti a köveket. Ez volt az oka annak is, hogy a híres Bonatti-pillér leomlott: 2005-ben 265 000 köbméter kőzet zuhant a mélységbe, magával rántva a kőformációt is. A permafroszt eltűnésével egyre több ilyenre kell számítani.

Ez pedig azt is magával hozza, hogy a jól bevált turista- és mászóútvonalak életveszélyessé válnak, sorra módosítani vagy kiegészíteni kell őket, hogy biztonságosan lehessen végigmenni rajtuk. Ha valaki egy 1970-80-as évekbeli turistafüzetet szeretne használni az útjához, valószínűleg már fel sem fogja ismerni a tájat, és könnyen lehet, hogy veszélyes területekre téved. A helyi trekkingelő közösség szerint a turisták és hegymászók nem tehetnek mást, mint alkalmazkodnak: a mászók által használt kunyhókhoz vezető utakat is kiegészítik és biztonságosabbá teszik. A Conscrits kunyhóhoz például függőhidat kellett építeni, hogy megelőzzék a korábban használt, most már életveszélyes úton a baleseteket.

A nagyobb baj az, hogy a hegymászók hiába alkalmazkodnak, a felmelegedés nem áll meg: a klímaváltozás majdnem kétszer olyan gyorsan történik a hegységekben, mint a kisebb magasságokban, ezért ha szeretné még a hófödte Mont Blanc-t látni, lehet, hogy nagyon kell sietnie a túrával.

Természetvédelmi övezetet hoznak létre a Mont Blanc hegycsúcsnál

A jövőben egy új intézmény, a Biodiverzitás Francia Hivatala fogja óvni és helyreállítani a környezetet. Az új természetvédelmi térséget 2020 végéig létrehozzák és szabályozni fogják azt, hány ember keresheti fel egy időben - különösen nyáron - a hegycsúcsot.

A francia hatóságok 2019 májusában kénytelenek voltak korlátozni a feljutást a Mont Blancra a zsúfoltság és a környezetszennyezés miatt. Az indokolta a szigorú korlátozást, hogy a csúcsra vezető út melletti szálláshelyek gyakran túlzsúfoltak és kudarcba fulladt minden olyan eddigi kísérlet, amely adminisztratív intézkedés nélkül próbálta megoldani a problémát.

Letétet követelnek a Mont Blanc hegymászóitól temetési és mentési költségekre

Az esetleges temetési és mentési költségek fedezését szolgáló 15 ezer eurós (hatmillió forint) letétet követel egy francia település polgármestere a hegymászóktól, miután több tucat önjelölt alpinista vágott neki a Mont Blanc csúcsára vezető útnak dacára a figyelmeztetéseknek.

Saint-Gervais-les-Bains-ből indul a Gouter-útvonal Európa legmagasabb csúcsára, amelynek megmászására a hatósági figyelmeztetések ellenére tucatjával vágnak neki a vállalkozó szelleműek.

Az intézkedést bevezető Jean-Marc Peillex helyi polgármester ugyanakkor orosz rulettnek nevezte vakmerőséget. Tételesen levezetve a letétből tízezer euró a mentési költségeket, ötezer pedig az esetleges temetést fedezné.

A helyi túravezetők 2022 július közepe óta felfüggesztették tevékenységüket a mindenki számára hozzáférhető útvonalon a kőomlások fokozott veszélye miatt. A helyi közigazgatási szervek pedig arra intették az embereket, hogy kerüljék el a térséget. A tartós hőhullám ráadásul még veszélyesebb körülményeket teremtett a hegyen.

Peillex szerint önjelölt alpinisták tucatjai fittyet hánytak a figyelmeztetésre. Beszélt arról is, hogy öt román turista rövidnadrágban, sportcipőben és szalmakalappal akart nekivágni a hegycsúcs megmászásának, de még időben visszafordították őket a hegyi rendészek.

Az utóbbi húsz évben a Gouter-útvonalon több mint száz ember halt meg.

A csúcsot a Ratti-útvonalon is el lehet érni a Mont Blanc olasz oldaláról Courmayeur felől, de ezt az ösvényt kevésbé használják.

Roberto Rota, Courmayeur polgármestere közölte, hogy nem tervezi korlátozni a hegycsúcs megmászását, letét követelését szürreálisnak nevezte. Azt mondta, a hatóságok legfeljebb figyelmeztethetik az embereket az útvonalakon uralkodó nehéz körülményekre.

Felfedeznivalók a Mont Blanc környékén

Mont Blanc felvonók: részletek

Múzeum: részletek
Le Brévent hegy: részletek
La Flégere hegy: részletek
Col de Balme: részletek
Les Grands Montets: részletek
Tramway du Mont Blanc: részletek
Summer Pass: részletek
Jégkorcsolyapálya: részletek
Bob: részletek
Szabadidőpark: részletek
Accropark des Gaillands (kalandpark): részletek
Chamonix-i sétavonat: részletek
Musée Alpin (Chamonix történetét bemutató múzeum): részletek
Musée des Cristaux (Kristálymúzeum): részletek
Espace Tairraz (Hegymászómúzeum): részletek
Espace mémoire Marcel Wibault (Marcel Wibault múzeum): részletek
Chalet de la Réserve des Aiguilles Rouges: részletek
Prarion hegy: részletek
Bellevue hegy: részletek
Musée Montagnard: részletek
Masion de l'Alpage: részletekTartomány:Auvergne-Rhône-Alpes
Település:Chamonix
GPS: 45° 52′ 46.17736″, 6° 56′ 1.10058″
Honlap: http://www.chamonix.com/

Még nem érkezett hozzászólás!

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward