» Franciaország

» Franciaország » Auvergne-Rhône-Alpes » Francia Alpok


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

Franciaország leghosszabb gleccsere, 7 km hosszú és 200 méter vastag.


A 4808 méter magas Mont Blanc egyre gyorsabb mértékben zsugordó Mer de Glace gleccserének olvadása a globális felmelegedés megcáfolhatatlan bizonyítéka, ezért 2020 évvégéig természetvédelmi övezetet hoznak létre. 

A hegycsúcsok állandó hótakarója és a gleccserek drámai mértékben húzódnak vissza, 1900 és 2012 között a gleccserek térfogata a felére csökkent, ráadásul úgy, hogy az 1980-as évektől komolyan felgyorsult az olvadásuk. A Charmonix fölötti Mer de Glace gleccser 40 métert húzódik vissza évente.

A látogatók 550 lépcsőfokon leereszkedhetnek az alatta lévő jégbarlangokhoz. Ez a lépcsőmennyiség extrémnek tűnhet, de ez a szám folyamatosan növekszik, ahogy a globális felmelegedés felgyorsul, és azzal fenyeget, hogy a gleccser teljesen megtizedeli. Az elmúlt három évtizedben állítólag több mint 100 métert veszített mélységéből. Mivel évente újabb és újabb lépcsőfokok jönnek hozzá, egy nap lehet, hogy egyáltalán nem lesz célszerű megtenni az utat, így talán most van itt az ideje, hogy megtegyük ezt a magaslati túrát.

20 perces vonatút visz fel a gleccserhez.

Jégbarlang: a kékesen világító jégbarlang jégszobroknak és kiállításoknak ad otthont. Minden évben újra faragják a jég belsejében, és a 19. századi hegymászók és geológusok munkáját mutatják be.Glaciorum: a Glacioriumban drámai hegyi mentéseket és filmjeleneteket bemutató videókat játszanak le. Különösen emlékezetes a Malabar Princess című film egyik jelenete, amely a jégbarlangban történő hastáncot ábrázolja. A film cselekménye egy valós repülőgép-szerencsétlenséget dolgoz fel, amely az 1950-es években történt a térségben. A filmes apróságok mellett egy kis kristálygaléria is található. 

Le Temple de la Nature: film a gleccserről.

 


Tartomány:Auvergne-Rhône-Alpes
Település:Chamonix
Cím:Place de la Mer de Glace
GPS: 45° 54′ 29.18794″, 6° 56′ 25.54001″
Honlap: http://www.chamonix.com/

Még nem érkezett hozzászólás!

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward