» Franciaország

» Franciaország » Auvergne-Rhône-Alpes » Francia Alpok


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

Az Alpok legmeredekebb és leggyorsabban folyó (1m/nap) gleccsere.


A Bossons-gleccser az Alpok Mont Blanc hegységének egyik nagyobb gleccsere.

A 17. században a Bossons-gleccser egészen Chamonix-ig húzódott, elérve Le Fouly települést, elnyelve a mezőgazdasági területeket, pajtákat és házakat. A helyi püspököket kérték fel, hogy űzzék ki a gleccserben lévő démonokat. 1777-ben az utazó, William Coxe a következőket jegyezte fel leveleiben: "A Bosson gleccser oldalában felkapaszkodtunk a les Murailles de Glace-re, amelyet a falakhoz való hasonlóságukról neveztek el: ezek a jég hatalmas vastagságú és szilárdságú, hirtelen és egymással párhuzamosan emelkedő nagy jégvonulatai. E hegyvonulatok némelyike körülbelül száz láb magasnak tűnt. Közelükben mindenféle formájú és méretű, igen jelentős magasságba lövellő jégpiramisok és jégkúpok voltak, a legszebb és legfantasztikusabb alakzatokban." Majd megjegyezte, hogy 1785-ben visszatérve "ezek a murailles de glace már nem léteztek.":1781 1784 körül a gleccser elkezdett visszahúzódni, bár 1815 körül újabb hullámzás következett be, és a megrémült közösség keresztet emelt a torkolata elé, amely a következő 100 évben a gleccser visszahúzódásának jeleként szolgált.

19. század eleji festmények és mai fényképek sora mutatja a gleccser visszahúzódásának mértékét az éghajlat felmelegedésével.

1962-ben itt rendezték a sí világbajnokság szlalom számát

Télésiege du Glacier des Bossons

Les Bossons-ból az ülőlift 1425 m magasra visz fel, a Bossons-gleccser szélére, ahonnan kivételes kilátás nyílik.

A Chalet du Glacier des Bossons faház 5 perc sétára található a felvonó érkezésétől. Teraszáról mesés kilátás nyílik a gleccser végponti nyelvére és a Plateau des Pyramides-ra.

A gleccser lenyűgöző történetét egy tematikus tanösvény formájában kialakított kiállítás mutatja be. A tanösvény minden egyes táblája egy-egy témát mutat be: a gleccser élete, a kis jégkorszak, a gleccser fejlődése.

A faház a kiindulópontja a Chalet des Pyramides-hez vezető túrának, ahonnan kilátás nyílik a gleccserre és a jégpiramisokra.

Innen indul a híres Jonction túra, amely a magashegy kapujához vezet, 2589 méteren. La Jonction, az utolsó sziklacsúcs a jég birodalma előtt. Nagyszerű kilátás nyílik a Bossons és a Taconnaz gleccserekre. Ezt az útvonalat használta J. Balmat és Dr. Paccard a Mont Blanc első megmászása során 1786-ban.

 


Tartomány:Auvergne-Rhône-Alpes
Cím:Chemin de la Côte du Mont
GPS: 45° 53′ 59.7583″, 6° 50′ 25.71716″
Honlap: http://www.lavormaine.com/

Még nem érkezett hozzászólás!

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward