» Svájc

» Svájc » Bern


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

Thun és a Thunersee.


Thunersee

A Thunersee a Berni-felvidék területén, Bern kantonban fekszik. Nevét a tó mellett fekvő Thun városáról kapta.

A tó közel 2500 km²-es vízgyűjtő területe gyakorta okoz áradást nagyobb esőzés után. Ennek az az oka, hogy a tóba folyó Aare-folyó lefolyásának korlátozott terület áll rendelkezésre, azaz minden többlet víz a tóba ömlik. Az Aare Svájc leghosszabb folyója. A tavat délkeletről a Brienzersee táplálja, amely 6 méterrel magasabban fekszik, továbbá több kisebb folyó.

A tó az utolsó jégkorszakban alakult ki. Eredetileg a 20. századig a Brienzersee és a Thuni-tó egy összefüggő tavat alkotott, melyet Wendelseenek hívtak. A tó vízgyűjtő területe főleg a Finsteraarhorn (4574 m).

1835 óta személyszállító hajók közlekednek a tavon. Azért, hogy hajóval közvetlenül elérhetők legyenek az Interlaken és Thuni vasútállomások, egy hajózható csatornával kötötték össze a tavat a vasútállomásokkal.

Thun

A Thunersee alsó végén fekvő Thun városa a Berni Felvidék kapuja, ahonnan csodálatos kilátás nyílik az Eiger, a Mönch és a Jungfrau triumvirátusra. A történelmi óváros, amelynek középpontjában a 12. századi vár és a vármúzeum áll, körülbelül egy kilométerre fekszik a tóparttól, az Aare partján.

A város meglátogatása már csak az építészeti jellegzetességek miatt is ajánlott. Ékszerboltok, divatos üzletek, elegáns boltok és menő bárok is hívogatnak a nézelődésre, sétálgatásra és elidőzésre.

A városháza tér a város történelmi központja, amely 1500 körül épült. Az óváros szívében található festői téren minden szombaton piacot tartanak. A Mühleschleuse (malomzsilip) és a Scherzligschleuse (vicczsilip) egyetlen látogatás során sem hagyható ki. Különösen nyáron, amikor mindkét zsilipet a vakmerő szörfösök használják, akik szinte tengeri hangulatot varázsolnak a Berni Felvidékre.

Spiez

A Thun-tó déli partján, egy félköríves öbölben festőien terül el Spiez kis városa. A szőlőültetvényekkel és erdőkkel körülvett, középkori várral díszített, ma múzeumnak otthont adó Spiez mindenféle kirándulásra érdemes célpontot kínál. Ha szeretné, szálljon fel a rendszeres csónakok egyikére, és hagyja magát átvitorlázni a vízen - vagy béreljen egyet a számos stand-up evező és kenu közül, és fedezze fel a fjordszerű tavi tájat saját maga.

LÁTNIVALÓK

Panorámaút függőhíddal (részletek)

Oberhofen kastélyTartomány:Bern
Cím:Thun
GPS: 46° 45′ 28.75248″, 7° 37′ 40.75716″

Még nem érkezett hozzászólás!

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward