» Svájc

» Svájc » Sankt Gallen


Értékeld Te is:

A 7. században épült város Kelet-Svájc kulturális és gazdasági központja. Itt kihagyhatatlan az apátság meglátogatása, beleértve a könyvtárat is, melynek polcain több mint 170.000 könyvet és kéziratos művet őriznek.


Sankt Gallen-i textil

A kora középkorra visszanyúló hagyománnyal rendelkező St. Gallen-i hímzések mindig is különleges portékának számítottak. A St. Gallen-iek életében évszázadokon át meghatározó szerepet játszott a vászonkészítés, a pamutfeldolgozás és a hímzés. A hímzett textíliáknak köszönhetően a város a 19. századi ipari forradalom idején élte gazdasági virágkorát, de a mai napig készít termékeket az haute couture számára.

Sankt Gallen-i Textilmúzeum különleges anyagok, hímzések és csipkék által mutatja be a textíliák történetét a középkortól napjainkig. 

Sankt Gallen-i kolostor

A Sankt Gallen-i kolostor évszázadokon át Európa egyik legjelentősebb benedek rendi apátsága volt. A kolostort 613-ban alapították és Szent Gál (Gallus) írországi hittérítőről nevezték el. Szent Gál Szent Kolumbán tanítványa és társa volt, itt hunyt el 646-ban. Az UNESCO Világörökség része.

A Sankt Gallen-i könyvtárat a világ egyik leggazdagabb középkori gyűjteményének tartják. 2005-ben a könyvtár állományában több mint 160 000 könyv volt, amelyből 2200 kéziratos és 500 elmúlt 1000 éves. 

A könyvtárban őrzik azt az Ekkehard szerzetes által írt, Casus monasterii Sankti Galli című krónikát, amely beszámol a kalandozó magyarok 926. évi támadásáról is. Különleges értéke a könyvtárnak egy egyedülálló 9. századi dokumentum, amely Sankt Gallen-i alaprajz néven ismert. Ez az egyetlen jelentős építészeti rajz, amely fennmaradt a Római Birodalom bukása és a 13. század között eltelt hétszáz évből. A tervből soha nem készült épület, a nevét a megőrzés helyéről kapta. A tervrajz egy jól kialakított és jól felszerelt kolostor ideálját ábrázolja, ahogy azt valamelyik Aachenben tartott zsinaton elképzelték (kb. 814 és 817 között).

Mülenen-szurdok

A St. Gallen óvárosától délre elhelyezkedő csodálatos Mülenen-szurdokot sokan mágikus erővel bíró helynek tartják. A legenda szerint azon a helyen, ahol ma a Steinach-patak a völgy felé csobog, Szent Gál 612-ben beleesett egy tövises bokorba, és elhatározta, hogy itt hozza létre remetelakját. 1400 évvel később, 2012-ben Maria Eichhorn koncepcióművész a halászó Szent Gál történelmi ábrázolásának másolatát tartalmazó bronz időkapszulát helyezett el a patak medrében. A kapszula a geológiai számítások szerint mintegy 1400 év múlva, azaz 3412-ben kerül majd az erózió következtében újra a felszínre. Az idelátogatókban a kapszula elsüllyesztésének helyére kilátást nyújtó pad, valamint egy információs tába hivatott az idő megfoghatatlanságával kapcsolatos gondolatokat ébreszteni.Tartomány:Sankt Gallen
Cím:Sankt Gallen
GPS: 47° 25′ 28.13448″, 9° 22′ 36.18228″
Honlap: http://www.st.gallen-bodensee.ch

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward