» Horvátország

» Horvátország » Zadar » Szigetek


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

Iž szigete a zadari szigetvilágban Dugi Otok és Ugljan között fekszik. A sziget területe 17,59 km2, legmagasabb pontja a 168 méter magas Korinjak. Veli Iž-zsel szemben keletre fekszik a kis Rudnjak-sziget, amelyet parkosítottak és kedvelt fürdőhellyé alakítottak ki. A szigetet ezen kívül még közel tíz kisebb sziget övezi.


Veli Iž település a sziget északi részében lévő szelíd öbölben helyezkedik el. A hely máig megőrizte a szigeti élet hagyományos ritmusát; kisszámú lakossága főként olívatermesztéssel, halászattal, és hajózással foglalkozik. Veli Iž megőrzött óvárosának főbb látványossága a felújított Szt. Péter és Pál-templom. Veli Iž néprajzi gyűjteménye az iži kerámia- és a tradicionális fazekasmesterség egy csomó autentikus emlékét őrzi.

Iž szigetének legfőbb nyári attrakciója a híres "Iška fešta", amikor a helyiek hagyományos viseletet öltenek, előadják a sziget tradicionális táncait és dalait, s a helyi ételkülönlegességekkel kedveskednek a népes vendégseregnek. Az ünnepség tetőpontja a „helyi király” megválasztása, aki aztán egy éven át uralkodik. Ez a szokás már az ókortól honos a szigeten.Tartomány:Zadar
Cím:Veli Iž
GPS: 44° 3′ 6.50772″, 15° 6′ 25.81488″

Még nem érkezett hozzászólás!

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward