» Horvátország

» Horvátország » Zadar » Dalmácia


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

Nin egy tiszta vizű tengeri sávval körülvett aprócska szigeten, hosszú homokos fövenyek karéjában helyezkedik el.

Nint gazdag kulturális örökség is jellemzi, úgy mint: Višeslav herceg keresztelőkápolnája, a Szent Anzelmusz katedrális maradványai, a középkori Szent Kereszt-, Szent Miklós- és Szent Ambróziusz templom, elsüllyedt hajók maradványai (Condura Croatica), a Barokk-ház, az ókori Villa Urbana mozaikokkal, a város körüli falak maradványai, római szentély, a nini régiségek múzeuma, valamint a plébániatemplom kincstára.

Só Múzeum

A horvát királyi városban, Ninben található Só Múzeumban a látogató tablókon tanulmányozhatja, hogy az emberi szervezetnek milyen fontos a só, de találkozhat a hagyományos sólepárlás és begyűjtés egyszerű eszközeivel is, az ajándékboltban autentikus horvát sós termékeket vásárolhat meg, megkóstolhatja a természetes sóvirágot – azaz az ínyencek által a „só kaviárjának” nevezett fűszernövényt - melyet a már elkészült ételhez adnak hozzá.

A Nin-i sólepárló a nini lagúnás vidéken, 55 hektáros területen helyezkedik el, története a római időkig nyúlik vissza. A sólepárlóban napjainkban is hagyományos módon állítják elő az ipari és az étkezési sótól egészen a gyógysóig terjedően a termékek széles palettáját. Az utóbbi időben pedig turisztikai látványosságként is működnek, hiszen újabban egyre több Ninbe látogató turista kíváncsi a só előállításának rejtelmeire.

A múzeumban történeti áttekintést adnak a sólepárlás tradicionális módjáról: a tengervíz a természetes kőből rakott gáton át bukik a medencébe, ahol a napenergia és a szél nyomán a tengervíz kristályossá válik és természetes só lesz belőle. A sólepárló parkjában látható annak a kőkapunak a romja, amely egykoron a tengervíz medencékbe történő beeresztésére szolgált.

A nini tengeri só a következő tényezőknek köszönheti nemzetközi viszonylatban is igen jó minőségét: a termelés tradicionális módon, tiszta természeti környezetben, speciális időjárási viszonyok között folyik, s nem elhanyagolandó a napos órák magas száma és a kedvező földrajzi elhelyezkedés sem.

Tartomány:Zadar
Cím:Nin
GPS: 44° 14′ 32.41428″, 15° 11′ 1.302″

Még nem érkezett hozzászólás!

Régióválasztó