» Horvátország

» Horvátország » Zadar » Dalmácia


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

Starigrad a székhelye a Paklenicai Riviérának, ahol a természetvédelmi területen kristálytiszta tengert, természetes apró kavicsos strandokat, hegycsúcsokat, folyami zúgókat találunk.


A Paklenicai Riviéra a zadari régió legészaknyugatibb részében helyezkedik el, földrajzilag Észak-Dalmáciához tartozik. Az Adriai-tenger partszakaszának 20 kilométeres hosszában húzódik végig, s mivel a Velebit a hozzá tartozó partszakasszal egyetemben természetparki státust élvez, teljes területében védett természeti környezetben helyezkedik el. A Velika és Mala Paklenica szurdokai a környező erdőkkel a védettség még magasabb fokát élvezik, hiszen 1949-ben nyerték el a nemzeti parki státust.

Közvetlen közelében helyezkedik el Horvátország nyolc nemzeti parkja közül öt is (Paklenica, Kornati, Krka, Plitvicei tavak, Észak-Velebit), valamint három természetpark (Velebit, Telaščica, Vransko jezero).

Az ókori Argyruntum alapjaira épült Starigrad a Velika Paklenica lenyűgöző szurdokának közelében, és a legnagyobb horvát hegy, a Velebit aljában található, mely utóbbit az UNESCO a világ bioszféra rezervátumai közé választotta. Jelenleg Starigrad a székhelye a Paklenicai Riviérának, amely az ideérkező vendégeknek kristálytiszta tengert, természetes apró kavicsos strandokat, hegycsúcsokat, folyami zúgókat, letűnt idők fennmaradt nyomait, kalandkirándulásokat, hegymászást, alpinizmust, vadvízi evezést, kenuzást, madármegfigyelést, wellness szolgáltatásokat, off-road túrákat, gazdag természeti és kulturális örökséget és megannyi szórakozási lehetőséget kínál.

A Karl May regényei alapján Horvátországban forgatott 10 Winnetou-film közül ötöt vettek fel a Paklenica, Krka és Plitvicei tavak Nemzeti Park, a Velebit Természetpark és a Zrmanj folyó szurdokának területén. Ez idő alatt a forgatócsoport tagjai a Starigradban lévő régi Alan motelben szálltak meg, így aztán az azonos nevű mai hotel a Winnetou rajongók elkerülhetetlen célpontja. A hotel teljes körű átalakításon esett át, magas szintű szolgáltatásokat kínál, s egyik részében a Winnetou filmekben használt eredeti kellékeket bemutató kiállítást hoztak létre.Tartomány:Zadar
Település:Starigrad
GPS: 44° 17′ 45.6324″, 15° 26′ 19.12668″

Még nem érkezett hozzászólás!

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward