» Csehország

» Csehország » Dél-csehországi kerület » Český Krumlov


Értékeld Te is:

Český Krumlov gyönyörű környezetben, a Moldva folyó kettős kanyarulatának partján fekszik. Csehország egyik leglátogatottabb turisztikai célpontja. Történelmi negyedét az UNESCO a Világörökség részének nyilvánította.


Autómentes Óváros

Český Krumlov felfedezését a legjobban a színes történelmi épületekkel tarkított óváros macskaköves utcáin tett sétával kezdhetjük. Még ha csak sodródunk is, előbb-utóbb elérjük a régi piacteret, a Náměstí Svornostit, amelyet a szökőkútról és a tornyosuló pestisoszlopról azonnal felismerünk. Ha a sikátorok egyik furcsa kávézója sem csábítana pihenésre, a téren található kávézóból vagy étteremből is megfigyelheti a helyiek és turisták nyüzsgését.

A vár

A krumlovi vár a prágai Hradzsin után Csehország második legnagyobb vára. Öt udvarból és negyven épületből áll, valamint tartozik hozzá egy hét hektáros kastélypark is. Folyamatosan építették, bővítették a 14. századtól egészen a 19. századig, de a mai elrendezését a reneszánsz időkben, a 16. század elején végzett nagy átalakításkor nyerte el. Négy fő részből áll: alsó- és felső-vár, a barokk színház és a kastélypark.

Érdemes bőven időt szánni a látogatásra, mivel a kastély területén 40 épület és palota található öt kastélyudvarral, a Mantel-híddal (népszerű fotóhely!) és a héthektáros kastélykerttel. A kastélypark látogatása ingyenes.

A vártorony 162 lépcsőfokának megmászása után talán a legszebb panorámát is nyújtja Český Krumlovra a vörös háztetőkkel, templomtornyokkal és Moldva-hurkokkal. Az 54 méter magas, hatemeletes torony az alsó vár belső udvarán található. A feljutás belépődíjas.

Kastély, Folyó, Csehország, Építészet, Nyár, Természet

(c) pixabay

A kastély parkjában található szabadtéri színház forgó nézőtére

A 644 néző befogadására alkalmas forgó nézőteret 1958-ban állították fel a kastély barokk kertjében lévő szabadtéri
színházban. Miután a dél-csehországi Cesky Krumlovot felvették az UNESCO világörökség listájára, a Cseh Köztársaság és az UNESCO 1992-ben megállapodott a színház áthelyezéséről egy másik helyszínre, mivel az a kastélyt övező ritka barokk parknak eredetileg nem volt része.

A színházat 1999-re kellett volna lebontani a parkban, ám a cseh kulturális tárca öt évvel meghosszabbította a határidőt, végül eltolta egészen 2011-ig. Ezért új nézőteret építettek a világörökség részét képező Cesky Krumlov-i kastélyparkban.

Kolostorok Český Krumlovban és környékén

A történelem szerelmeseire Český Krumlov három kolostora is vár: a Minoriták kolostorának egykori zárdájában található Kolostormúzeum, a Zlatá Koruna kolostor és az egykori Kuklov kolostor és várromok.

A Kolostormúzeum a vár közelében található. A kiállítás megtekintése során megismerkedhet a Český Krumlov-i szerzetesi élettel, valamint a különleges kolostori művészettel, és megtekintheti a Corpus Christi és a Szent Mária-templomot.

Zlata Koruna kolostor belső udvara gótikus stílusban, fehér és szürke épületekkel. A Český Krumlovtól nem messze található Zlata Koruna kolostor a gótikus építészet gyöngyszeme.

A Zlatá Koruna kolostor hét kilométerre Český Krumlov központjától található, és a gótikus építészet kiemelkedő példája Közép-Európában. Az épületet leglátványosabban a tematikus túrák egyikén ismerhetjük meg.

Kuklov kolostor mintegy 24 kilométerre fekszik Český Krumlovtól, és a Szent András-templomáról híres, amelyből azonban csak az alapfalak maradtak meg a magas gótikus ablakokkal.

Český Krumlov zsinagógája: a szecesszió gyöngyszeme

Český Krumlov zsinagógája 1909-es építése óta uralja a városképet, akárcsak a vár, a Moldva és a templomtornyok.

A második világháború után az épület először az amerikai katonák, majd később a protestáns hívek imatermeként szolgált, mielőtt tábor lett belőle. A város zsidó közössége csak 1990-ben kapta vissza zsinagógáját. Ezt követően 2012-ig a legapróbb részletekig felújították. A lenyűgöző eredményt érdemes megnézni!

Egon Schiele Művészeti Központ

Különösen, ha művészetkedvelő vagy, nem szabad kihagynod a Moldva partjától nem messze található Egon Schiele Művészeti Központot. Az osztrák festő édesanyja Český Krumlovban született, de a kiállítás nemcsak Schiele életéről és munkásságáról tanít, hanem a kortárs cseh művészekről is.

A kikapcsolódáshoz utána a hangulatos múzeumi kávézót ajánljuk.

Medvék

A várban a 16. századtól tartottak medvéket, először az udvarban volt ketrecük, majd a 18. századtól kezdve a mai napig is a várárokban tartják őket.

Tutajozás a Moldván

A tutajozás a Vltaván Český Krumlovban olyan élmény, amelynek nagy hagyománya van.

Český Krumlov óvárosát nem csak a Moldváról csónakázva, hanem – és ez a legjobb – tutajról is élvezheted! A tutajépítésnek és a tutajozásnak évszázados helyi hagyománya van, hiszen egykor többek között fát, sőt élelmiszert is szállítottak vele. Az egyórás utazás során a tutajkapitány mindent elmond a Český Krumlov-i tutajozásról és a folyóparti látnivalókról.

Farsang

A farsang, vagyis az Epifániától hamvazószerdáig tartó időszak a nagy lakomák ünnepe volt. A királyi udvarban lakomákat rendeztek, a városokban táncot, a falvakban pedig disznóölést - és a hamvazószerdát megelőző kedden, azaz nagycsütörtökön az ünnepség a maszkabálban érte el a csúcspontját. Számos cseh város és falu mellett Český Krumlov városa is felidézi a legszebb farsangi hagyományokat. A színes farsangi felvonulás utcaszínházi előadók, zsonglőrök és zenészek kíséretében vonul végig a középkori utcákon, és táncból és gazdag vendéglátásból sincs hiány.

Trdelník

Český Krumlovban szinte mindenhol kapható trdelník. A desszert Szlovákiából származik, de különösen Český Krumlovban számos utcai bódéban lehet kapni. A sütemény élesztős tésztából áll, amelyet pálcikára sodornak, és tűzön cukorral és dióforgáccsal vonják be. Többféle változata létezik, és a fahéjas és cukros, fahéjas kiflire emlékeztető trdelník is nagyon finom.Tartomány:Dél-csehországi kerület
Cím:Český Krumlov
GPS: 48° 48′ 18.41382″, 14° 18′ 58.31204″
Honlap: https://www.ckrumlov.info/cz/cesky-krumlov/

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward