» Horvátország

» Horvátország » Zadar » Dalmácia

Karinsko more, a világ legkisebb tengere


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

Karinsko more, a világ legkisebb tengere.


Az Adria horvátországi részén több tengernek nevezett terület található: a Novigradi-tenger, a Vir-tenger, a Murter-tenger, és a legkisebb kétségtelenül a Zadartól körülbelül 30 km-re keletre található Karinsko more, azaz Karini-tenger, mintegy 5,5 négyzetkilométerrel.

A Karin-tenger Zadartól mintegy 30 km-re keletre található. Az öböl területe 5,7 km2, amelyet egy keskeny csatorna köt össze a Novigradi-tengerrel.

A helyi lakosság tengerként hivatkozik rá, és azt szeretnék, hogy hivatalosan is a világ legkisebb tengereként tartsák számon azt.

Ezt joggal is kérik, a Karini-tenger ugyanis feleakkora, mint a törökországi Márvány-tenger, amely jelenleg a cím birtokosa.

Az Adriai-tenger ezen öblét még 1781-ben nevezte el Mare di Carinnak, Giuseppe Antonio Grandis térképész, megkülönböztetve a szomszédos Novigradi-tengertől.

A Karini-tenger sótartalma alacsonyabb, mint az Adriai-tenger átlagos értéke a Karišnicából és más kisebb patakokból és forrásokból beáramló édesvíz miatt, de még mindig sós annyira, hogy a tengeri élőlények, mint például a delfinek és a teknősök jól érezzék magukat benne. Iszapjának és éghajlatának terápiás tulajdonságai régóta ismertek.

A helyi lakosok azt remélik, hogy a Karini-tenger világ legkisebb tengerévé nyilvánítása új lendületet ad a turizmusnak, valamint ennek köszönhetően a tengeri élőhelyek magasabb szintű védelmét is megkaphatják.Tartomány:Zadar
Cím:Karinsko more
GPS: 44° 8′ 45.51018″, 15° 36′ 54.22082″

Még nem érkezett hozzászólás!

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward