» Horvátország

» Horvátország » Zadar » Dalmácia


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

A nagy történelmi múlttal rendelkező Zadar természeti szépsége mellett a magyar családok kedvelt célpontja.


A csaknem 3000 éves múltra visszatekintő Zadar igen értékes kulturális örökségre tekint vissza, és mindig valami újjal és eredetivel kápráztatja el látogatóit. Az Adria szívében fekvő Zadar Észak-Dalmácia legfontosabb városa, valamint a környező régió adminisztratív, gazdálkodási, kulturális és politikai központja. A városban kb. 92 000 fő él. 

Mivel a város több különböző földrajzi régió határán helyezkedik el, és olyan történelmi kisvárosok veszik körül, mint Nin, Pag, Biograd, Obrovac, Benkovac, és más városok, igen könnyen megközelíthető, s így az egész világról szívesen érkeznek ide a látogatók, vízi, légi és szárazföldi úton egyaránt. A város kiváló közlekedési infrastruktúrával bír. Egyrészt, Horvátország többi nagyobb városából is kiválóan megközelíthető, valamint számos nagy kapacitású és színvonalas szolgáltatást nyújtó kikötővel rendelkezik.

Zadar, Croatia, Summer, Sea Organ, Adriatic, Dalmatia

(c) pixabay

Az erőteljesen tagolt part, a szigetek és az érintetlen természet miatt a vitorlázók szívesen keresik föl ezt a környéket.  Földrajzi helyzetének köszönhetően Zadarban enyhe mediterrán klíma uralkodik (meleg, száraz, nyarak, enyhe, esős telek). A zadari parkokban buja mediterrán növényzet zöldell, itt-ott egzotikus szubtrópusi növényekkel tarkítva. 

A városban, ahol a turisták egyszerre élvezhetik a múlt szépségeit és a jelen kényelmét, számos vonzó kikapcsolódási lehetőség áll rendelkezésre – kiváló szálláshelyek, tájjellegű ínyencségek, kulturális programok, korszerű sportpályák és különféle kirándulási lehetőségek. Zadar a legkedveltebb horvátországi úticélok egyike, amelyet a londoni Times „az Adria buliközpontjának”, a Guardian pedig „a cool új horvátországi helytartójának” nevezett. 

Különleges atmoszférájával és gazdag kínálatával éjjel-nappal lenyűgözi látogatóit. Nyáron Zadar számos fesztivál házigazdája: itt van például a Sveti Donat-templomban tartott Zenés Estek, a Zadari Nyári Színházfesztivál, a Mitra zonata, vagyis a zadari tengeri orgona fesztiválja, a KalelargArt nevű street art fesztivál, valamint a város fesztiválja, az Álmaink Zadarja. Akik igazán átütő élményre vágynak, azokat a The Garden Festival, a Telihold Éjszakája (Noc punog miseca), vagy a világsztárok koncertjei várják.

A város ugyanakkor a műemlékek és a kulturális örökségek tisztelőit is leveszi a lábáról, legyenek azok bár művészek, turisták vagy a város egyszerű polgárai. Zadarban számos sétálóutca található; a fényesre kopott utcaköveken tett séta során egyszerre ismerhetjük meg a város múltját, és tapasztalhatjuk meg jelenét. Az ódon falakkal övezett Zadar rengeteg kincset rejt, az ókorból, a középkorból és a reneszánsz korból egyaránt. A városban emellett számos kortárs műalkotás is megtalálható, például az egyedülálló Tengeri Orgona, és A nap dicsérete (Pozdrav Suncu) nevű installáció. 

Ez a páratlan építészeti örökség a város hosszú története során halmozódott föl; a város arculatán nemcsak a történelem pusztításai, hanem a nagy építkezések is nyomot hagytak. Mindegyik történelmi korból számos templom és műemlék maradt fönn, amelyek a legkülönbözőbb építészeti stílusok jegyeit viselik magukon. Közülük mintegy 70 a történelmi városközpontban található; a város többi részében pedig, a szűkebb és a tágabb értelemben vett környéket is beleértve, csaknem 600 műemléképület található. Zadarban számos ókori, ókeresztény és kora középkori rom is található.

A város központjában egy lépést sem tehetünk anélkül, hogy valami jelentős műemléképületbe ne botlanánk; ilyen például az 1. században épült római forum, a 9. században épült Sveti Donat-templom, amely nem csupán a város jelképe, de egyben a legismertebb horvát középkori bazilika is, a 12. században épült, román stílusú, szépen felújított Sveti Krševan-templom, az 1105-ben épült Sveta Marija-harangtorony, a 13. században épült Sveta Anastazija-katedrális, a 16. században épült Nemzeti tér a Városházával és az őrökkel, a várost övező erőteljes, 16. századi várfalak a két nagy kapuval, valamint a Három kút tere, az Öt kút tere, és persze a sok-sok palota, villa és más műemlék. Az ókori Zadar szabályos négyszög alakú alaprajzzal rendelkezett.

Az alaprajz meghatározó elemei – az ókori városok hagyományos városszerkezetének megfelelően – a Cardo és a Decumanus nevű főutcák voltak, amelyek észak-déli, illetve kelet-nyugati irányban haladtak, és a római katonai táborok, a castrumok szerkezetét utánozták. 

Zadar, Croatia, Cathedral, Mediterranean, Tourism
(c) pixabay

A Sveta Marija templomban, pontosabban a hozzá tartozó kolostorban egy állandó egyházművészeti kiállítás tekinthető meg, amely a „Zadar város aranya és ezüstje” címet viseli, s amely Horvátország egyik legértékesebb kiállításának számít. A 8 korszerűen felszerelt kiállítóterem összesen 1200 m2-es területén a zadari arany és ezüst mellett a 11. században épült, óhorvát Sveta Nediljica-kápolna helyreállított belső területét is megtekinthetik a látogatók, emellett számos kéziratot, szobrot, hímzést, kárpitot, domborművet stb. is láthatnak. 

A bemutatott a 8. és 18. század közötti időszakból, a város eseménydús történelmének különböző korszakaiból származnak. Zadar egyébként elsősorban a középkorban számított fontos kulturális központnak. Az ereklyetartók, kelyhek, szobrok, képek és hímzések mind-mind magukban hordozzák készítőik örömét-bánatát, reményeit, szenvedéseit és hitét. Ezt a felbecsülhetetlen értékű kincset a bencés rendi apácák őrizték meg az utókornak, egyes kiállítási darabok (csipkék, aranyszálakkal hímzett templomi kárpitok) pedig az ő kezük munkái.

A zadari Ókori Üvegmúzeum nemcsak Horvátországban, de az egész világon kuriózumnak számít. A múzeumban egy több mint 2000 darabos, különféle ókori üvegtárgyból álló gyűjtemény tekinthető meg. A tárgyak az i. e. I. század és az i. sz. V. század közötti időszakból származnak. Ezeket a különleges antik üvegtárgyakat Zadar, Nin, a Velebit lábánál fekvő Starigrad és a Benkovac mellett elhelyezkedő Asseria területén találták. Érdekesség, hogy a múzeum raktárhelyiségeiben további kb. 2000 üvegtárgyat tárolnak. A múzeum összesen 2575 négyzetméteres területén a kiállítótermek mellett szakkönyvtár, konferenciaterem, üvegfúvóműhely és ajándékbolt is helyet kapott.

Az 1832-ben alapított Régészeti Múzeum Horvátország második legrégebbi múzeuma, valamint Közép-Európa egyik legrégebben alapított hasonló intézménye. A múzeumban római kori emlékek, az őskőkorszakból, az újkőkorszakból és a fémkorszakból származó prehisztorikus régészeti emlékek, valamint a 7-12. századból származó maradványok tekinthetők meg, amelyek nagy része Horvátország anyagi és szellemi örökségéhez kapcsolódik. A múzeumban állandó kiállítás, restaurátor- és preparálóműhely és könyvtár is található. Ezen kívül a Nini Régiség Múzeuma és a Benkovaci Néprajzi Múzeum is ennek az intézménynek a keretei között működik.

Zadar egyik megkerülhetetlen látványossága a Tengeri Orgona, amely az emberi alkotóerő és a tenger, a hullámok, a dagály és az apály erejét egyesíti. A pihenés, az elmélkedés és a beszélgetés ideális helyszíne, s mindehhez kitűnő zenei aláfestést kínál „a természet zenekara”. Az újonnan épült óceánjáró-kikötő mellett található orgona a partszakasz lépcsőzetes kialakításáról ismerhető fel, a célja pedig az, hogy az emberek minél többet sétáljanak a part adott szakaszán, és minél többet sétáljanak le a tengerhez. A Tengeri Orgona már nem sokkal elkészülte után Zadar szimbólumává vált. Nemcsak a helyiek látogatják nagy lelkesedéssel, de rövidesen a Zadart és környékét bemutató túraútvonalaknak is kihagyhatatlan része lett.

A városban azonban egy másik kihagyhatatlan látványosság is található. Ez A nap dicsérete (Pozdrav Suncu), amely szintén a Tengeri Orgona tervezője, Nikola Basic építész munkája. A Nap dicsérete című installáció háromszáz darab többrétegű üveglemezből áll, amelyet egy 22 méter átmérőjű körben helyeztek el, egy szintben a tengerparti sétány kövezetével. Az üveglemezek alatt fény hatására feltöltődő lámpák találhatók, amelyek a természettel való kommunikációt jelképezik, akárcsak a Tengeri Orgonánál; csak míg a Tengeri Orgonánál a kommunikáció a hang alapján, A Nap üdvözlésénél a fény révén történik.

„A világ legszebb naplementéje” alatt a körbe épített világítóelemek bekapcsolnak, és különösen szép fényjáték jelenik meg rajtuk, amelynek villódzása a hullámok és a tengeri orgona hangjának ritmusát követi. A Nap Üdvözlése installációt körülvevő gyűrűn látható nevek és számok Szent Krševan Zadarban készült, és 1964-ben az oxfordi Bodleian Library könyvtárban megtalált naptárából származnak. Az 1292-ben vagy 1293-ban kelt naptár a világ egyik legrégibb hasonló dokumentuma, és valószínűleg az első olyan, amelyen a csillagászati adatok arab számokkal szerepelnek. A naptári rész mellett, amely az ünnepeket és a szentek neveit tartalmazza, a naptár egy csillagászati részt is tartalmaz, amely a nap efemeridáit, az égitestek koordinátáit, s az egyes megadott síkoktól, irányoktól és pontoktól való szögtávolságait tartalmazza.

Mindenki, aki valaha is ellátogat Zadarba, végig fog sétálni a város „ütőerén": a Kalelargán, amely egykor Zadar főutcája volt. Bár az utca hivatalosan a Široka ulica nevet viseli, a hétköznapi használatban és a különféle hivatalokban még mindig „Kalelarga"-ként emlegetik.

A Kalelargán való sétát a Petar Zoranić téren, a római városkapu és a colona mellett érdemes kezdeni. Az utóbbi egy római oszlop, amelyet a 18. században a Fórumról szállítottak a jelenlegi helyére. Ezek közvetlen közelében fekszik a Sveti Šime-templom és a Fejedelmi palota és az Elizabeta Kotromanić utca is, amelyen a 15. században a lovas alkát tartották. 

Idáig a Narodni téren juthatunk el, amely körül már a középkorban kiépült a város új központja az egykor Városházával (13. század - 1565.), a Városőrséggel (1562.) és a Városi tanácsházával (1934.).

A zadariak számára a Kalelarga jóval több, mint egy utca a sok közül. Igazi kultuszhely, mi több, a város egyik szimbóluma, amely felidézi a szép emlékeket és a nagy pillanatokat – az egykori barátságok és szórakozás, a körmenetek, a népünnepélyek, és az első szerelmek színhelye. Zadariak generációinak szerelmei kezdődtek és értek véget a Kalelargán.

A zadari városi piac meglátogatása valamennyi érzékszerv számára különleges élményt nyújt. A zadari piac a környék egyik legautentikusabb, legszínesebb vásári forgataga.

Zadarban szálláshelyek nagy választéka várja a látogatót. Akár szállodáról, akár hostelről, magánszállásról vagy kempingről legyen szó, mindenki megtalálhatja nálunk azt a szálláshelyet, ami neki a leginkább megfelel. A városban három kiválóan felszerelt vitorláskikötő is található. Zadar, szépsége és tagolt tengerpartja miatt, a vitorlásturizmus egyik legnépszerűbb központja Horvátországban. A szigetcsoport 24 nagyobb és 300 apró szigetből és zátonyból áll.

Kirándulások Zadarból

Zadartól alig félórányira is számos izgalmas látnivalót találunk. ott van például a történelmi Nin városa, ahol királyokat koronáztak a középkorban. A város mellett már vagy ezer éve működik egy sólepárló is. A Nini Riviéra ideális a gyerekes családok számára, itt található a legtöbb homokos tengerpart a környéken.

A város másik végén kezdődik a Biograd riviéra, amely a strandolók mellett a hajósok és vitorlázók kedvelt helye. Innen indulnak például a hajók a védelem alatt álló Kornati szigetcsoportra. Itt található ugyanakkor a legnagyobb horvát témapark, a Funpark Biograd. A közeli Vrana tó a legnagyobb horvátországi édesvizű tó, a madármegfigyelők paradicsoma.

Ha valaki erre jár, ne hagyja ki az első ránézésre kietlennek tűnő Pag szigetet, amely különleges csipkéiről és juhsajtjáról híres.

A tavak és a folyók, a hegyi levegő és a magasság kedvelői kirándulásokat is tehetnek, hiszen a közelben három természeti park – a Telašćica, az Észak-Velebit és a Vransko-tó –, valamint öt nemzeti park – a Paklenica, a Plitvice, a Kornati, a Krka és a Velebit – is található. A választék nagy – az erdei sétáktól a hegymászáson és a vadvízi evezésen át egészen a vitorlázásig.

A kis Molat sziget ideális egy igazi bennfentes tipp. Mindössze 220 lakosa van, három kis faluban. A csaknem 23 négyzetkilométeres sziget többi részét luc- és fenyőerdők, sziklás öblök és kristálytiszta tenger jellemzi. A félreeső strandokon az utazók hallgathatják a tenger lágy hangját. De a Molat különösen alkalmas a vitorlázás szerelmeseinek. A Földközi-tenger szigetére egyszerűen komppal juthat el Zadarból.

A bárkázás hagyománya

A mint egy háromezer éves múlttal, gazdag kulturális örökséggel és számos nevezetességgel büszkélkedő Zadar egyik védjegyének számítanak a barkajoli nevű bárkások (lat. Barcatores), akik kis bárkáikkal már a 14. századtól, az időjárási viszonyoktól függetlenül biztosítanak hű utasaiknak összeköttetést a városi kikötő két végpontja között.

A bárkázás hagyománya a középkorba nyúlik vissza, amikor a Zadari kommuna némely polgárainak engedélyezte, hogy - meghatározott díj fejében - bárkáikkal utasokat szállítsanak a városi kikötőben. Napjainkban a jellegzetes piros színű bárkákban, melyek kicsinyített másai nemrégiben a város emléktárgyává is avanzsáltak, a velencei gondolásokhoz hasonlóan állva evező „ladikosok” biztosítanak összeköttetést a városi kikötő két vége között. Noha az út hosszú, jobban mondva rövid, hiszen a 71 méteres távot másfél perc alatt lehet leevezni, a bárkával való utazás a város elkerülhetetlen turisztikai attrakciójává vált. Aligha akad olyan Zadarba látogató turista, aki elmulasztana egy hajókázást a 21. század eme egyedülálló evezős gályás bárkájával.

Napjainkra már alig maradt néhány bárkás, míg a múltban az I. Világháború idején űzték a legtöbben, pontosan 21-en ezt a foglalkozást. Ekkortájt két asszony is bárkázott, míg férjeik a harctéren voltak. A bárkázás egyébiránt családi hagyomány, amely nemzedékről nemzedékre száll néhány családban, és modern korunk megannyi kihívása ellenére is sikerült fennmaradnia.

A barkajoli szolgáltatásait a turistákon kívül a diákok, az áruszállítók, a kereskedők, s mind azok igénybe veszik, akiknek napjában többször is be kell menniük a város központjába. A gyalogos közlekedés „menetidejéhez” képest ugyan is 15 percet is megspórolhatunk, ha a város egyik végéből bárkával utazunk a központba.

Hálájuk és tiszteletük kifejezéseképpen a város vezetői immáron több mint 30 éve hagyományosan újévkor vendégül látják a bárkásokat, s az elmúlt nyolc évben különféle támogatásokkal is ösztönözték tevékenységüket.

Horvátországban két évvel ezelőtt „Zadari barkajoli” címmel dokumentumfilmet is készítettek a bárkásokról, melynek forgatókönyvírója és egyben rendezője Tanja Kanceljak volt.Tartomány:Zadar
Cím:Zadar
GPS: 44° 7′ 6.98808″, 15° 13′ 55.6896″

Még nem érkezett hozzászólás!

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward