» Olaszország

» Olaszország » Piemonte


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

2023-ben az év alpesi városának választották.


A piemonti Cuneóról valószínűleg sokan még sosem hallottak. Ennek ellenére 2024-ben az "Év alpesi városa" címet kapta. 

A francia-olasz Alpok középpontjában az "Alta Via del Sale" magashegyi katonai úton való kerékpározás állt. A 2000 méteres magasságba való feljutás kiindulópontja Cuneo.

A 2020-as pusztító viharok óta a Riviérára vezető út le volt zárva, valószínűleg 2024 májusáig. A régi Tenda vasút, más néven a "csodák vasútja" még mindig Cuneótól Ventimigliáig vagy Nizzáig (az útvonal kettéválik) közlekedik. Egy nyolc kilométer hosszú alagút keresztezi a Tengeri-Alpok főgerincét. Az összesen mintegy száz alagút és a több mint 1000 méteres szintkülönbség leküzdésével ez az egyik legszebb útvonal az Alpokon keresztül, a vasútromantikusok gyönyörködtetése.

Cuneo összeköti és összekötötte Piemontot a Földközi-tengerrel - a történelem jellemzi a várost, középkori központja adja varázsát. A Via Roma nemcsak épületsorokat, hanem történelmi korszakokat is elválaszt: az egyik oldalon a középkori központ fogad, a másikon a bevásárlóutcát szegélyező 18. és 19. századi árkádok. A város büszke árkádjaira, amelyek összesen nyolc kilométer hosszan húzódnak.

Cuneo vonattal két óra alatt elérhető Torinóból vagy Milánóból, Limone pedig szintén vonattal alig több mint fél óra alatt, így autómentesen megközelíthető: Limone az "Alta Via del Sale" túrák kiindulópontja - a kerékpárosok, de a túrázók számára is vonzó látványosság. Bizonyos napokon az útvonal szerencsére le van zárva a nem motorizált kétkerekűek előtt.

A természetvédelmi park Piemont másik ismeretlen szépsége. Cuneo jelentése "ék" - a város egy dombon fekszik, és ez a domb éket képez két folyó, a Stura és a Gesso között. A felső városból felvonó vezet a "Parco fluviale Gesso e Stura" nevű, kerékpárokat is befogadó parkba. A kerékpárok, amelyek bérelhetők is, csodálatos lehetőséget nyújtanak az érintetlen folyami táj felfedezésére.

 

Utazás. Cuneo könnyen, két óra alatt elérhető vonattal Torinóból vagy Milánóból.

Látnivalók. A főtér, a Piazza Galimberti lenyűgöző méretével. A Via Roma és a Corso Nizza a fő bevásárlóutcák, a Via Roma-n található a püspöki palota, a Palazzo della Torre és a városháza. A Santa Maria del Bosco székesegyház, a Santa Croce templom és a San Francesco kolostor is megér egy látogatást.

Kirándulások. A "Gesso e Stura" természetvédelmi park és kirándulások a két folyóvölgybe vagy a magashegyi Tengeri-Alpokba az "Alta Via del Sale"-val.Tartomány:Piemonte
Cím:Cuneo
GPS: 44° 27′ 29.05326″, 7° 33′ 29.29208″

Még nem érkezett hozzászólás!

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward