» Olaszország

» Olaszország » Piemonte


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

Fossano az egyik legkevésbé ismert város Piemontban, és éppen ezért különleges. Turista csak elvétve téved ide, így eredeti olasz hangulatát még mindig megőrizte.


Fossano Piemontban található Cuneo megyében, ahol a negyedik legnagyobb város Cuneo, Alba és Bra után. Itt található az egyik legtöbbet látható Giro d'Italia-szponzor, a Balocco cég székhelye.

Fossanót a guelf párt alapította 1236-ban, de 1251-ben Astihoz került. 1304-ben elfoglalta a Saluzzo-i őrgróf, de 1314-ben a Savoyaiakhoz került.

Nevét valószínűleg a "fossato", azaz árok szóról kapta (a piemonti dialektusban fossá), ami azért is lehetséges, mert azon a területen, ahol a város őse épült, számos mélyedés látható. Egy másik elmélet szerint a latin "fons sana" kifejezésből jön, mely egészséges patakot jelent, ezzel jelezve jelenlétét a sok iható forrásnak a környéken.

Az óváros két borghira, azaz negyedre tagolható: a Borgo Piazza (a tér negyede) 15-18. századi részre és a középkori Borgo Vecchio-ra (öreg negyed). Sok középkori, reneszánsz és barokk épület van itt. Sok árkádos és macskaköves utca teszi jellegzetessé a várost, délen az Alpokkal, nyugaton a Langhe-dombsággal a háttérben.

A pestis kétszer is megtizedelte a város lakosságát: egyszer 1521-ben, a másik alkalom pedig 1630-ban volt.1552-ben elfoglalták a franciák, de ez csak 4 évig tartott. 1592-ben szabad várossá vált, de 1797-ben Napóleon csapatai ostromolták, a második világháborúban pedig a nácik szállták meg. 1945. április 30-án fossanói partizánok szabadították fel a várost.

Az Acaja kastélyt Filippo d'Acaja kezdte építetni 1314-ben, és 1332-ben fejezték be. Négy torony van a négy sarkán, folyosókkal összekötve. VIII. Savoyai Amadeus tette meg hercegi rezidenciájává: a gyönyörű belső kert ekkor, a 15. században készült. Könyvtára a régió egyik leggazdagabbika. Természetesen látogatható, de csak vasárnap délutánonként.

Júniusban itt is megrendezik a Paliót, bár ennek csak a hatvanas évek óta van hagyománya, míg a Sienai ötszáz évvel ezelőttre datálódik. A város védőszentjének, San Giovenalénak május első vasárnapján tartanak felvonulást, júniusban pedig nemzetközi cirkusz fesztivál van.

Helyi ételek a vitello tonnato (borjúhús tonhalszószban), a gnocchi alla bava (gnocchi sajttal, tejföllel és szarvasgomba szósszal), cotechino kolbász lencsével és krumpli pürével, a cunij al zeneiver (nyúl boróka bogyóval), és a baci di dama desszert, de van helyi fokhagyma és sajt is. Borok a Roero Arneis (fehér), a Dolcetto d'Alba (vörös), a Nebbiolo d'Alba (vörös), és az Asti (pezsgő).Tartomány:Piemonte
Cím:Fossano
GPS: 44° 33′ 8.9244″, 7° 43′ 18.45624″

Még nem érkezett hozzászólás!

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward