» Olaszország

» Olaszország » Trentino-Alto Adige » Dél-Tirol


Értékeld Te is:

Bolzano és környéke évente mintegy 2000 napsütéses órának örvend, ezért ideális üdülőhely a kültéri programokban bővelkedő üdülésekhez. Bolzanóban élménydús vakáció várja a családokat: Ötzi, hegyi felvonók, kalandparkok, fürdőtavak, várak.


Bolzano és környéke a legdélebbi, németajkú üdülőrégió Európában. Itt található a híres Dél-Tiroli Borút, amely mentén varázslatosan szép falvak húzódnak az egész völgyben. A Trudner Horn Nemzeti Parkban található Dél-Tirol legváltozatosabb növény- és állatvilága. A Bletterbach szurdok a régió mesés szépségű szurdoka. Bolzano számos kulturális programot kínál, Ritten (Renon) nyári üdülőhely, Sarntal (Sarentino) völgye pedig 140 hegycsúcsával tökéletes a túrázóknak.

BOLZANO/BOZEN

ÓVÁROS

A középkori eredetű óváros gótikus templomokkal, érdekes múzeumokkal, zeg-zugos sikátorokkal van tele. A Dóm melletti Waltherplatz-tól északra elterülő óváros főutcája a Laubengasse (Via Portici). A nyílegyenes, szűk utca keskeny, magas, zömmel középkori vagy barokk eredetű házai alatt végig árkádok húzódnak. A Rathausplatz-tól az Obstmarkt-ig vezető Lauben a város fő bevásárló utcája is.

Waltherplatz. Ez a tér 1808 óta több nevet is viselt, mielőtt Walther von der Vogelweide költőnek szentelték volna. Szobra 1889 óta áll a tér közepén. Számos szabadtéri kávézójával tökéletes találkozóhely és kifutópálya a látás és a látottak számára. Különösen élénk a karácsonyi vásár idején, amely a legrégebbi és leglátogatottabb Olaszországban. Ez mindig november végétől január 6-ig tart.

Laubengasse. Bolzanóban is a Laubengasse kínál elegáns vásárlási élményt. Meranóhoz hasonlóan Bolzanóban is az árkádok évszázadok óta a város kereskedelmi központja. A 12. században a középkori városrendezés részét képezték, árkádokkal, raktárként működő boltozatokkal és a fölöttük lévő, pitvarokkal és kovácsoltvas korlátokkal ellátott lakásokkal. Ma a Max Mara, a Woolrich és a Benetton üzletei, éttermek és kávézók találhatók itt. A Kereskedelmi Múzeum a város sikeres gazdasági múltját mutatja be a 39. számú ház pompás, eredetileg berendezett termeiben.

Rizzoli kalap- és kesztyűkészítő (Laubengasse 60). A bolt 400 éve működik ezen a helyen. Specialitása a jellegzetes tiroli kalap.

Obstmarkt/Gyümölcspiac (Laubengassétől nyugatra). A gyümölcspiac látványosságáról már Goethe és Mozart is elragadtatással nyilatkozott. Goethe az 1786-os olaszországi útja során számolt be az óváros e legszínesebb részéről. A Piazza delle Erbe a gyümölcsökön kívül kenyeret, baromfit, tojást, sajtot, zöldségeket, fűszernövényeket, gombát és ősszel gesztenyét, valamint mindenféle formájú és színű virágot is árul. A bódék a középen álló Neptun-kút körül csoportosulnak, amely egy 1749-ből származó neoklasszicista bronzfigura. A Torgglhauson egy freskó Józsué és Káleb bibliai felderítőket ábrázolja, amint egy hatalmas szőlőfürtöt cipelnek. Nyitva hétfő-péntek egész nap és szombat délelőtt. 

Dóm (Dompfarrkirche Mariä Himmelfahrt). A Maria Himmelfahrt egy háromhajós gótikus csarnoktemplom, amelynek teteje színes mázas cserepekből áll. A templomot 1300 körül kezdték építeni, de csak 219 évvel később építették hozzá a 65 méter magas, fenséges harangtornyot. A kincstárban a látogatókat értékes liturgikus miseruhák, aranyból kovácsolt kelyhek és monstranciák kápráztatják el. Szószátyár Madonna 1500 k. készült freskója, akihez édesanyák szoktak fohászkodni beszédzavarokkal küszködő gyermekeikért.

Dominikánus templom. Bolzano 1272-ben alapított dominikánus kolostorát feloszlatták, a templomot pedig a második világháborúban érte csapás. A Szent János-kápolnájában található falfestmények azonban ma is e művészeti ág múzeuma. A firenzei művészek 1320 és 1520 között készítették őket, és Keresztelő János életéből vett jeleneteket, valamint a "Halál diadalát" ábrázolják. Az alakok a korszakhoz képest szokatlanul egyéni vonásokat mutatnak, és drámaian mozgó csoportokba rendeződnek.

Gries - falu a városban. Ha a Talvera hídon át nyugatra megyünk, az 1928-as Győzelmi emlékműhöz érünk. Ezt a fasiszta időkből származó diadalívet a "Bolzano - Egy emlékmű, egy város, két diktatúra" című állandó kiállítás történelmileg besorolja. Az egykori fürdőváros, Gries viszont falusias-idillien mutatja magát a központi téren, a borászattal és pincével egybekötött Muri kolostorral, pompás vendéglőkkel és a közeli plébániatemplommal. Késő gótikus Mária-koronázási oltárának alakjai mesterien faragottak. Griesben pálmafák, agavék és fügekaktuszok gondoskodnak a mediterrán hangulatról.

MÚZEUM

Dél-Tiroli Régészeti Múzeum Ötzivel. A múzeum állandó kiállítása teljes egészében Ötzinek van szentelve, akit 1991-ben találtak meg a Similaun-gleccser jegén. A három emeleten a kiállítás először a múmia felfedezésével, az elsöprő sajtóvisszhanggal és az állítólagos átokkal foglalkozik, amelynek állítólag a megtaláló - a Gamskarkogelről való lezuhanáskor - és hat másik ember esett áldozatul. Ötzi ruházata és felszerelése betekintést nyújt a neolitikum végén élő ember mindennapi életébe. Végül pedig maga a sztár is megtekinthető az ablakon keresztül, az őt megőrző hideg cellában. Egy 2023-as génelemzés szerint a gleccsermúmia nem "bevett" tiroli volt, hanem török migrációs háttérrel rendelkezett. (részletek)

Naturmuseum Südtirol. Akvárium a tenger állataival.

Merkantilmuseum (Laubengasse). Az épületet 1705 és 1716 között emelték. Ez az olasz palotaépítészet egyetlen példája Bozenban.

Museion. Museum für Moderne und Zeitgenössische Kunst/Modern Művészetek Múzeuma (Sernsistraße 1.). A Talfer folyó felett átívelő két híd közvetlenül a 2008-ban megnyitott futurisztikus múzeumi kocka üvegezett homlokzatához vezet. Így olyan, mint egy kirakat a városra és a hegyekre. A 4250 darabos modern és kortárs művészeti gyűjteményben Markus Lüpertz, Nan Goldin és Rosemarie Trockel művei találhatók. Nyári estéken a homlokzatok videóinstallációk vetítési felületéül szolgálnak. A változó kiállításokat nemzetközi művészeknek szentelik.

Siegesdenkmal. A Lauben és a Museumstrasse tengelyének nyugati szélén, a Talfer folyó hídján túli téren áll a Mussolini kezdeményezésére épült római stílusú diadalív. Az olaszok diadalittas győzelmét volt hivatott szolgálni az eredeti városképbe egyáltalán nem illő gigantikus díszkapu. A kapun túl kezdődik az olasz Bolzano, fő tengelye a széles, nyílegyenes Corso Libertá. A még az elmúlt évtizedekben is sok vitát kiváltó, a német lakosság által megvetett emlékműben 2014-ben nyílt meg a fasizmus korszakának helyi történetét, emlékeit bemutató kiállítás. 

Schloss Runkelstein. A Sarn-völgy bejárata felett található a meredek porfírsziklákon magasodó vár. A várat a 13. században építették, várkastéllyá 1386-ban kezdték átalakítani. A várkastélya berendezése sajnos elpusztult az évszázadok során. Pazar szépségűek azonban a falakon látható 14-15. századi freskók. Runkelsteint, amelyet először 1237-ben említenek egy oklevélben, a középkor legnagyobb világi freskóciklusa díszíti. Az udvari élet jelenetei közül különösen értékes a "Trisztán és Izolda" című ciklus és Garrello freskói a vár nyári házában. A várőrséggel és fürdőházzal rendelkező épületegyüttes még a számos átalakítás és hozzáépítés után is megőrizte középkori jellegét.Nyitva egész évben kedd-vasárnap 10.00-18.00. (Bozen, Kaiser-Franz-Josef Weg, St. Anton 15.) (részletek)

Krippenmuseum Kloster Muri/Jászolmúzeum a Benedek-rendi Kolostorban (Gries). A kolostort egy régi várból alakították ki. A benedekrendi szerzetesek a svájci Muriban feloszlatott kolostorukból jöttek ide a 15. században.

Schulmuseum/Iskolamúzeum

Messner Mountain múzeum a Sigmundskron kastélyban. Téma: a hegyek jelentősége az ember életében. Nyitva márciustól novemberig. (részletek)

Kirándulás a hegyekben

Jensenier Seilbahn. Völgyállomás: Bozen, Hegyállomás: Jesenien

Kohlerer Seilbahn. Völgyállomás: Bozen. Hegyállomás: Kohlern (1150 m) (részletek)

Ritten

1907-ben elkészült a Bozenből (Waltherplatz) induló fogaskerekű vasút (Schmalspurbahn), amely Obenbozenen (1221 m) és Klobensteinen is keresztül vezet. Az úti cél Klobenstein, ahol egykor Sigmund Freud pszichoanalitikus nyaralt, és ahol ezüstlakodalmát ünnepelte. A hegyre vezető szakaszt Oberbozenig azonban 1966-ban kabinos felvonóval helyettesítették (2009-től az új Rittner Seilbahn üzemel). Menetidő 16 perc. Közlekedik egész évben, naponta. 

Freudról nevezték el a sétányt, amely másfél órás sétával vezet vissza Oberbozenbe. Az 1220 méteres tengerszint feletti magasságban itt nyáron sokkal hűvösebb van, mint a bolzanói völgymedencében, ahol a hőmérséklet gyakran 30 fok fölé emelkedik. Már 1505-ben a bolzanói "elegáns" emberek a forró hónapokban felvonultak a Rittenre. Van egy családi túraútvonal is, amely babakocsival is járható. Erdei állatokat, például rókákat és foltos harkályokat ábrázoló szobrok ismertetik meg a fiatalokat Dél-Tirol állatvilágával.

Rittner Seilbahn. Völgyállomás: Bozen, Rittnerstrasse 12. Hegyállomás: Oberbozen. Menetidő 4 perc.

Rittnerhorn Bergbahn. Völgyállomás: Pemmern. Hegyállomás: Schwarzseespitze, 2.060 m. Panoráma túraút, babakocsival is járható. Menetidő 45 perc. Túraút a hegycsúcsra, 2.260 m magasba. Napfelkelte július elejétől szeptember végéig. (részletek)

Pyramixweg gyerektúraút a Ritten hegyen (részletek)

FÜRDÉS

Strand Oberbozenben. Gyerekmedence. Belépő: 4,50 euró/felnőtt és 2,50 euró/gyerek.(39054 Oberbozen Schwimmbadweg 3.)

BOLZANO KÖRNYÉKE

Kirándulás a hegyekben

Terlan: Seilbahn Vilpian-Mölten

Kaltern: Az 1903-ban épült 4,5 km hosszú Mendelbahn hegyi vasút St. Antontól (513 m) a Mendel-hágóig (1363 m) közlekedik. Túrautak.(részletek)

Sarntal. Kabinenbahn Reinswald.

KALAND

Sagbachschlucht, Sarntal. A szurdokban tanösvény a mondákról.

Geopark Bletterbach: dinók nyomában Bletterbachschlucht szurdokban (részletek)

Hochseilgarten HETZ/Erdei kötélpálya, Terlan. 4 éves kortól. Mezítlábaspark.

Kalandpark erdei kötélpályával, Kaltern.

FÜRDÉS

Strand Klobenstein. Fűtött medence, vízicsúszda, játszótér, étterem. (39054 Klobenstein, Zaberbach 13)

Kalterer See/Lago di Caldaro: Dél-Tirol legnagyobb és legmelegebb vizű tava. Strand. (részletek)

Montiggler See: Dél-Tirol leghosszabb vízicsúszdája. (részletek)

Göllersee, Aldein (1.103 m)

Fennberger See, Fennberg/Kurtatsch (1.047 m) (részletek)

Wolfsgrubener See, Ritten (1.204 m) (részletek)

VÁRAK, KASTÉLYOK

Amerre a szem ellát a vidéken, számtalan vár, kastély látható. Érdemes bebarangolni a környéket, szép, panorámás utakon fedezhetjük fel a várakat. (pl. Eppan környékén 180, Tisens körül 40 várat láthatunk). (részletek)Tartomány:Trentino-Alto Adige
Település:Bolzano
Cím:39100 Bolzano
GPS: 46° 29′ 48.89008″, 11° 21′ 28.09202″
Honlap: http://www.bolzano-bozen.it/de/index.html

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward