» Magyarország

» Magyarország » Pest » Pilis


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

A Prédikálószék 639 méteres magasságával a Visegrádi-hegység harmadik legmagasabb pontja.


A Prédikálószék egy hatalmas andezit szikla, a 639 méterével a Visegrád környéki hegycsoport legmagasabb tagja. A Prédikálószék és a Vadálló-kövek természetvédelmi terület, a Pilisi Bioszféra Rezervátum magterülete.

A Prédikálószék a Pilisi Parkerdő egyik leglátogatottabb turisztikai célpontja, amelynek vonzerejét a 2016-ban elkészült kilátó tovább növelte.

A Visegrádi-hegység legmagasabb pontján található prédikálószéki kilátó a legközelebbi településtől is két órányi gyalogútra található.

A Prédikálószék turistautakon közelíthető meg, a csúcsra érve, különösen a 12 m magas kilátóból hazánk egyik legszebb panorámája tárul elénk a gyönyörű Dunakanyarral, a Börzsöny látványával, Nagymarossal és Visegráddal, valamint a távolabbi Vác fölé magasuló Naszály képével.

Az új kilátó a kor követelményeinek megfelelő szolgáltatásokat is nyújt a látogatóknak: tetején két webkamerát helyeztek el, és környékén ingyenes Wi-Fi kapcsolat is elérhető. A kilátó mellett tűzrakóhely, valamint padok és asztalok is várják az ide látogatókat.

Gyönyörű felvétel a Prédikálószékről, ahogy a köd a Dunakanyarban hömpölyög:

Megközelítés: A túra kezdőállomása Dömös, amelyet Esztergom, illetve Budapest irányából autóbusszal, egyénileg gépkocsival közelíthetünk meg. Az autóbusszal érkezőknek a katolikus templomnál érdemes leszállniuk, míg a gépkocsival érkezők a Polgármesteri Hivatal mellett lévő parkolóban rakhatják le járművüket. A templomtól a piros sáv, a parkolótól zöld sáv jelzést követve érhetjük el a Király-kúti utcát, amely túránk kiinduló pontja. Itt együtt fut a piros, a zöld és a sárga jelzés. A jelzett turistaút kezdetben az aszfaltúton halad, majd a faluból kiérve átmegy a Malom-patakon és a patak mentén vezet tovább. A Szentfa-kápolnát követően balra ágazik le a piros háromszög jelzés, amely a Vadálló-kövekhez, majd a Prédikálószékre vezet.

2020 augusztusa óta új turistaúton is elérhető a Prédikálószék.

A környék a kirándulószezon hétvégéin jócskán megtelik, ezért örömhír a turisták és kirándulók számára az új turistaút.

A Prédikálószéki kilátón elhelyezett látogatószámláló adatai szerint évente több mint 40 ezer látogató kapaszkodik fel a kilátóba, ami egy-egy hétvégén szinte „belvárosi” gyalogosforgalmat jelent a Prédikálószékre vezető turistaösvényeken. Az újonnan felfestett piros négyzet turistajelzés Királykunyhót köti össze a Dömösről induló piros kereszt turistaúttal.Tartomány:Pest
Cím:Prédikálószék
GPS: 47° 44′ 17.00016″, 18° 55′ 15.99996″

Még nem érkezett hozzászólás!

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward