» Olaszország

» Olaszország » Trentino-Alto Adige » Dél-Tirol


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

Brixen az egyik legszebb város az olasz Alpokban.


A rómaiak Brixina néven alapították katonai táborát az 1. században. A város középkori első írásos említése 901-ből származik. Várát 960 körül, első katedrálisát 992-ben építették. A középkorban lakosainak száma 2000 körül volt. 19. századi lakosságának 10 százaléka pap és szerzetes volt, akik a város 12 templomában és 6 kolostorában tevékenykedtek.

LÁTNIVALÓK

Püspöki palota

A püspöki palota reneszánsz épülete az egykori várban. 1964-ig püspöki székhely volt, melyet ezt követően Bolzanoba helyeztek át. A palotában az 1970-es években egyháztörténeti múzeumot létesítettek.

Dóm-tér

A város főtere, a Dóm-tér (németül Domplatz, olaszul Piazza Duomo). A dóm monumentális épületét a 18. században barokk stílusban átépítették és berendezését szintén átalakították. Árkádja és annak gótikus freskói a 14-15. századból származnak. A főhajó 250 nm felületű mennyezetfreskója, Paul Troger alkotása. A dóm díszítésére 70 különféle márványt alkalmaztak.

Szent Mihály templom

Szent Mihály tiszteletére szentelt plébánia-templom. 72 m magas tornyából 1910-ig főként tűzvédelmi célból, őrség felügyelt a városra.

Weger könyvkereskedés

A 16. század közepén alapított nyomdában készült 1563-ban Dél-Tirol első nyomtatott könyve. A nyomdából később könyvkereskedés lett.

Elephant-szálló

Az Elephant-szálló nevét egy 16. századi eseményről kapta, mely szerint 1551-ben a portugál király bécsi udvarnak küldött ajándékát, egy indiai elefántot, melyet Genova kikötőjéből gyalogosan kísértek rendeltetési helyére, s a rossz időjárás miatt a kíséret a város ezen fogadójában szállt meg, majd két hétig tartó vendégeskedésük után 1552. január 2-án folytatták útjukat átkelve a Brenner-hágón. A fogadót ezután Haus am Elephant névvel illették.

Múzeumok

Krippensammlung im Diözesanmuseum Hofburg Brixen, Brixen. Egyháztörténeti múzeum jászolgyűjteménnyel.

Museum im Weißen Turm, Brixen

Pharmaziemuseum Brixen (Patikamúzeum), Brixen

Kirándulás Brixen környékén

Neustift Ágostonrendi Apátság, Vahrn-Neustift. A Brixentől északra, Vahrn területén található apátság temploma Tirol egyik legszebb szakrális barokk épülete. Érdemes megnézni még a gótikus kerengőt, a Weltwunderbrunnen forrást, a könyvtárat és az apátsági pincét. (39042 Neustift)

Schloss Velthurns (Feldthurns) (részletek)

Bergbahn Plose hegyi felvonó. Völgyállomás: St. Andrä bei Brixen Felvonó. Hegyállomás: Kreuztal (2023 m) (részletek)

Franzensfeste Erőd. 1833-39 között építették, I. Ferenc császár után nevezték el. Egykor Európa legerősebb erődítménye volt, azonban igazi harcokban nem kapott szerepet. Technikailag hamar elavult, de ma is uralja a tájat. Nyitva májustól októberig hétvégén 14 órától. (részletek)

Brixener Dolomitenstrasse

FÜRDÉS

Brixen: Acquaarena Erlebnisbad

Biotop Vahrner See (részletek)

 


Tartomány:Trentino-Alto Adige
Település:Brixen
Cím:39042 Brixen (Bressanone)
GPS: 46° 43′ 3.46253″, 11° 39′ 25.59334″
Honlap: http://www.brixen.org

Még nem érkezett hozzászólás!

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward