» Olaszország

» Olaszország » Trentino-Alto Adige » Dél-Tirol


Értékeld Te is:

Sterzing Dél-Tirol műemlékekben egyik leggazdagabb városa. A várost körülölelő hegyekben szép túrautak találhatók.


Sterzing Olaszország legészakibb városa és minden bizonnyal az egyik legszebb az olasz Alpokban. Az alpesi város mindössze néhány kilométerre délre fekszik a Brenner-hágótól, és pompáját a középkori városközpontnak köszönheti. A gondozott városi házak, az elegáns bevásárló utcák és a gótikus épületek emlékeztetnek azokra a napokra, amikor Sterzing fontos kereskedelmi város volt. Az óvárost a 15. századból származó középkori torony uralja - az egykori Fugger város szimbóluma, télen romantikus hátteret jelent a karácsonyi vásáron.

Az osztrák határ mentén, az alpesi hágókkal körülvett egyedülálló fekvése miatt Sterzing egykor fontos kereskedelmi város volt, ma pedig az Alpok egyik legszebb városa. Ápolt városi házak, elegáns bevásárlóutcák és gótikus épületek tanúskodnak erről a korról. A dél-tiroliak az ország egyik legszebb városközpontjának tartják az óvárost, amelyet a késő középkor pompája jellemez. A város központjában a Zwölferturm torony magasodik a város teteje fölé, amelynek építésének kezdete 1469-re tehető.

Sterzing, Dél Tirol, Óratorony, Épület

Középkori torony Sterzingben (c) pixabay

Sterzing azonban a városhatáron kívül is sok látnivalót kínál: A sportok szerelmeseit az év minden szakában vonzza a Rosskopf szabadidős hegy, amely nyáron érdekes túrahelyszín, a téli hónapokban pedig változatos sípályákat kínál. A kultúra iránt érdeklődők ne hagyják ki a Reifenstein-kastély meglátogatását. A Sterzingtől néhány kilométerre délre fekvő völgymedence fölött őrködik.

Sterzing az Eisacktal (részletek) területén fekszik. A környék települései: Freienfeld, Gossensass, Mareit, Ratschings, Ridnaun.

Gossensass hajdani gyógyüdülőhely, Henrik Ibsen gyakran tartózkodott itt. 1889. októberében keltezett levelében így ír Ibsen: " A nyár Gnossensaßban volt életem legszebb és legboldogabb nyara."

Hegyi felvonók

Rosskopf kabinos felvonó: hegyállomás Bergstaion Rosskopf (Monte Cavallo 1860 m)

A hegyállomáson állatsimogató: Rossy-Park

Túra gyerekekkel a hegyállomástól:

- a hegycsúcsra (2.189 m), itt új kilátóplatform. A kilátó libegővel is elérhető!

- félóra sétányira található a "Kastellacke" biotop, hegyi tavacska.

- könnyú séta lefelé Sterzingbe

Sessellift Ladurns

Völgyállomás: Ladurns. Hegyállomás:Rosskopf/Monte Cavallo

Kabinenbahn Ratschings-Jaufen

Hegyállomáson (1800 m) hegyi élményvilág- gyerek túraút: a 15 állomás között mormota-világ, játszótér vízijátékokkal, hangyavilág, óriás csúszda, élményerdő.

Kaland

Skytrek erdei kötélpálya és kalandpark a Rosskopf felvonó völgyállomásánál.

Gilfenklamm szurdok, Ratschings. A Ratsching-völgy (Ratschingstal/Val di Racines) bejáratánál fekszik a csodás természet alkotta látványosság, a Gilf-szurdok. Itt a Ratsching-patak fehérmárvány-szurdokon tör át - a szurdokon szép túraútvonal vezet végég. Bejárásához mintegy 2 órára van szükség, a szintkülönbség 175 m. (részletek)

Múzeumok

Schloss Reifenstein lovagvár Sterzingben. Tirol egyik legépebb állapotban fennmaradt vára, szinte teljes egészében őrzi eredeti, középkori jellegét. (részletek)

Mareit: Schloss Wolfsthurn, itt vadászati és halászati múzeum. A kastély Dél-Tirol egyetlen egysésegesen barokk stílusú kastélya, 1730-ban épült. (részletek)

BergbauWelt Ridnaun-Schneeberg. Bányamúzeum bányalátogatással. 200 m hosszú tárnában mutatják be az ércfejtés technikáit a középkortól egészen a közelmúltig. (39040 Maiern/Ridnaun)

Piacok Sterzingben:

Sterzlmarkt a Stadtplatz-on.

Termelői piac a Stadtplatz-on.

FESZTIVÁLOK

Joghurtfesztivál: július-augusztus

Gombócfesztivál/Sterzinger Knödelfest: szeptember

Karácsonyi vásár: november vége - január 6.Tartomány:Trentino-Alto Adige
Település:Sterzing
Cím:39049 Sterzing (Vipiteno)
GPS: 46° 53′ 33.3911″, 11° 26′ 0.24742″
Honlap: http://www.sterzing.com

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward