» Franciaország

» Franciaország »


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

Franciaország tengerentúli szigetei.


ANTILLÁK

Martinique

Martinique építészete sokat elárul a sziget történelméről. Több mint 40 ültetvényes ház található szétszórva a szigeten. A fővárosban, Fort de France városában a híres öntöttvas erkélyek. A jól ismert 19. századi Schoelcher könyvesbolt és a Saint Louis katedrális olyan történelmi emlékek, amelyeket mindenképpen meg kell látogatni.

Martinique színben és ízekben gazdag gasztronómiáját különböző etnikai hatások (Dél-Amerika, Európa, Afrika, Karib-tenger, Ázsia) hatják át. A 17. század vége óta gyártott Agricola Rum ismert a hitelességéről és kifinomultságáról, és igazi büszkeséget jelent a martinique-iak számára.

A sziget biológiai sokféleségéről is ismert. Martinique területének kétharmada védett, ami tökéletes zöld célponttá teszi a helyet.

INDIAI-ÓCEÁN

Réunion

Mauritius árnyékában egy ismeretlen ékszer szunnyad. A híres testvérszigetétől mintegy 200 kilométerre fekvő La Réunion francia tengerentúli megye az aktív nyaralók bennfentes tippje, és álomcélpont mindazok számára, akiknek az érintetlen tájak és a vad természet láttán megdobban a szívük. A trópusi sziget belseje 2010 óta az UNESCO Világörökség része - a sziget teljes területének közel 40 százalékát kitevő, legendás szépségű természetvédelmi terület.

Bár a Réuniont az 1600-as évek portugál expedíciói során fedezték fel, bizonyíték van arra, hogy felkerülhetett egy i.sz. 1153-ból származó térképre, amelyet Al Sharif el-Edrisi készített. Ősi indonéz–malajziai tengerészek is találkozhattak a szigeten Madagaszkár felé vezető úton.

A Francia Kelet-indiai Társaság 1665-ben kikötőt létesített ott, Réunion pedig francia gyarmat maradt 1946-ig, amikor elnyerte a Département d'Outre-Mer státuszt, mint Guadeloupe, Martinique és számos más francia sziget.

Bár elsőre hárommillió évnek tűnhet - a földtörténeti múltat tekintve a Réunion még mindig elég fiatal. Az óceán mélyén bekövetkezett vulkánkitörések hozták a szigetet a felszínre, és még ma is két vulkán, a Piton de la Fournaise és a Piton des Neiges alakítja a sziget jellegét, amely ennél kontrasztosabb nem is lehetne: egyrészt trópusi zöldellés, másrészt kopár holdbéli tájak.

Ha szeretné megtapasztalni La Reunion teljes varázsát, a legjobb módja ennek gyalogosan. A hegyvidéki tájak buja völgyeivel és a vulkanikus területek kedvelt túrázási terepek. A szigetet több mint ezer kilométernyi jól kiépített túraútvonal hálózata fedi be. A túrák széles választéka vezet mély kanyonokon és sűrű esőerdőkön keresztül, rejtett vízesésekhez, a partok mentén és hatalmas 3000 méteres csúcsokra. A legjobb túrázási körülmények az április végétől október végéig tartó száraz évszakban uralkodnak.

Azok, akik több fárasztó túranap után pihenni szeretnének, gyönyörű homokos strandok széles választékát találják. A legszebb strandok közé tartozik a népszerű Roches Noires strand, amely felügyelt fürdőhelyet kínál. A L'Ermitage-i strand különösen népszerű a búvárkodók körében. A kisgyermekes családok is értékelik a fürdőhelyet, mivel a sekély bejárat könnyen elsajátítható, és nagyobb biztonságot nyújt a kisgyermekek számára.

A legszebb homokos strandjai közé tartozik a Saint Paul és Saint-Gilles les Bains között található népszerű Plage de Boucan Canot, valamint a sziget déli részén található gyönyörű Grande Anse.

Saint-Denis, a sziget közel 150 000 lakosú fővárosa gyarmati hangulatot áraszt, és sokat elárul a település történetéről. A történelmi központ régi villákkal büszkélkedhet, amelyek közül néhány megtekinthető. Egy nap elég lesz a város felfedezésére. A legjobb hely az este befejezésére a tengerparti sétány. A helyiek népszerű találkozóhelye - különösen naplementekor.

Helyi ételek: Bouchonok , amelyek a tavaszi tekercsekhez hasonlóan apró falatok párolt húst rizstésztában. Sokféleképpen fogyaszthatod: előételként szójaszósszal vagy főételként.

Bol renverse, ez az étel eredetileg Mauritiusról származik, amely 2 órás repülőútra van La Réuniontól, annak ellenére, hogy kínai hatása van. Ez egy rizsdomb, közepén egy tojással, és úgy szolgálják fel, hogy a tálat fejjel lefelé egy tányérra teszik. 

CSENDES-ÓCEÁN

Új-Kaledónia

Új-Kaledónia 1853-ban lett francia gyarmat, és az 1998-as nouméai megállapodás alapján nagyfokú önállóságot élvez, Franciaország különleges jogállású, tengerentúli területe. A gyarmati uralom idején az őslakos kanakokat rezervátumokba zárták, és gyakorlatilag kizárták őket a sziget ügyeiből, ami ellen először 1878-ban lázadtak fel, nem sokkal azután, hogy a szigetcsoporton hatalmas nikkellelőhelyet fedeztek fel. A nikkelkitermelést ma egy francia vállalat végzi.

Francia Polinézia


Tahiti, Bora Bora, Teti’aroa atoll. A turizmus fontos jövedelemforrás Francia Polinézia számára. Az észak-amerikai és európai nászutasok kedvelt célpontja. Népszerűek a vízi tevékenységek (strandolás, hajókázás, búvárkodás, sznorkelezés, hullámlovaglás). Emellett a meseszép tengerpartok, a tengeri állatokkal való együtt úszás, a trópusi, hegyvidéki természeti környezet, a csodálatos naplementék, a vízesések stb. mind vonzóvá teszik ezt a távoli szigetvilágot.

Moorea, Tahiti kistestvére, amely politikailag Francia Polinézia tengerentúli területéhez tartozik, a Csendes-óceán déli részén fekszik. A sziget északi részén két lagúna uralja a képet: a Cook-öböl és az Opunohu-öböl. Ha végigsétálsz a kristálytiszta vízen, és lenézel, talán észreveszel egy ráját, amelyik a pályáján úszik. A magányt kedvelők a Motu Coco strandot keresik fel, amely csak a tengeren keresztül érhető el, és ezért kevésbé forgalmas. A csúcsmászók is szívesen töltik itt a szabadságukat: a vulkanikus múltú sziget nyolc csúcsot kínál. A sziget szívében található a Belvedere kilátó, amely lélegzetelállító panorámát garantál.

Bora-Bora, Tahiti és Moorea paradicsomi szigetei hamarosan nehezebben érhetők el. Francia Polinézia azt tervezi, hogy korlátozza azon turisták számát, akik évente átléphetik az ország határát. Évente csak körülbelül 280 000 külföldi vendéget kellene fogadni a fenntartható turizmus garantálása érdekében.

Bora-Bora, Tahiti és testvérszigeteik továbbra sem számítanak túlzsúfolt utazási célpontoknak. A szigetcsoportok és atollok távoli elhelyezkedésük miatt csak költséges légi utazással érhetők el, míg a helyi turizmust az exkluzív és ennek megfelelően drága üdülőhelyek uralják. Ennek ellenére úgy tűnik, hogy a hatóságok hosszú távra terveznek, és meg akarják akadályozni a negatív fejleményeket.

Wallis és Futuna

ATLANTI-ÓCEÁN

Saint-Pierre és Miquelon

KARIB-TENGER

Saint-Barthélemy

Saint-Martin. A Szent Márton-sziget a Karib-tengeren található, déli része holland, északi része pedig francia fennhatóság alá tartozik. Sárgahasú szavannacerkófok (Chlorocebus sabaeus) inváziója ellen próbálnak harcolni a francia hatóságok a Szent Márton-szigeten. Az állatfaj veszélyt jelent a trópusi sziget törékeny biodiverzitására, ezért kulcsfontosságú lenne szaporodásuk mérséklése. A majmok sok gondot okoznak a helyi lakosságnak is, gyakran agresszívak az emberekkel és háziállatokkal szemben, felborítják a szemeteseket, illetve összepiszkítják és megrongálják a kerteket. A sárgahasú szavannacerkóf nem őshonos a térségben, feltehetőleg a gyarmatosítók vitték őket magukkal házi kedvencként, később pedig invazív fajként elszaporodtak.

GuadeloupeCím:Martinique
GPS: 14° 38′ 12.45372″, -61° 0′ 56.97666″

Még nem érkezett hozzászólás!

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward